Kövér László kizárta Novák Elődöt a parlamenti vitáról

2015. június 08. 18:59

Novák Előd bekiabálással zavarta meg Rétvári Bence felszólalását, mire Kövér László nem kegyelmezett, és kizáratta az „ülésről” a jobbikos képviselőt. A radikális párt szerint viszont Kövér házszabályellenesen járt el, amikor úgy fogalmazott, hogy az „ülésről” zárja ki Novákot, miközben erre nincs lehetősége, és csak az „ülésnapról” teheti ezt meg. A Jobbik kezdeményezte a házbizottság összehívását az ügy miatt.

2015. június 08. 18:59

Kövér László hétfőn kizárta a parlamenti „ülésről” Novák Elődöt, miután a jobbikos képviselő többször bekiabált Rétvári Bence felszólalása során. Az előzmény az volt, hogy a fideszes Gulyás Gergely napirend előtti felszólalásában kritizálta a Biszku-perben született ítéletet, egyben kérte a támogatást a Nemzeti Emlékezet Bizottsága azon javaslatához, amely az elkövetők halála után is lehetővé tenné a büntetőeljárás lefolytatását. Rétvári Bence válaszában beszélt a kommunista nyugdíjakról, illetve Biszkuról is, mire Novák Előd bekiabálva sérelmezte, hogy miért nem vonták meg eddig a kommunisták kiemelt nyugdíját, illetve miért nem nyilvánosak az ügynökakták.

Az elnöklő Kövér László Novák Előd magatartását teljesen elfogadhatatlannak tartotta. Ezt követően a ház szavazott, s 94 igen, 31 nem és 1 tartózkodással jóváhagyta, hogy Novák Elődöt az ülés hátralévő részéről kizárja. A Házelnök felszólította Vona Gábor frakcióvezetőt, hogy biztosítsa a rend feltételeit. Ezt azt jelenti, hogy Novák Előd vagy hagyja el az üléstermet, vagy viselkedjen ember módjára. A vitáról van kitiltva, ez a jelenléttel nincs összefüggésben a házszabály szerint – jelezte.

A Jobbik házszabálysértőnek tartja Novák Előd országgyűlési képviselő kizárását az Országgyűlés üléséről. Sneider Tamás, a parlament jobbikos alelnöke hétfőn sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a házbizottság összehívását kezdeményezik. Azt mondta: szerinte nincs lehetőség arra, hogy Novák Elődöt az ülésről – azaz két hétre – kizárják, a törvény szerint ezt csak ülésnapról lehet megtenni, s Kövér László házelnöknek ez esetben is ismertetnie kellett volna azt a paragrafust, amely alapján el kíván járni. Az ellenzéki politikus szóvá tette azt is, hogy más képviselők is bekiabáltak, mégsem érte őket retorzió.

Novák Előd a kereszténydemokrata Harrach Péter egy 2010-es megnyilvánulását idézve parlamenti műfajnak nevezte a bekiabálást, amelynek szerinte hétfőn helye volt, mert „égbekiáltó hazugságok hangzottak el”. A jobbikos képviselő Kövér Lászlóról szólva úgy fogalmazott: „először azzal fenyegetett meg, hogy kénytelen lesz a teremből eltávolíttatni, de aztán észhez tért, hogy azért ehhez nincs joga, és ezek után csak a kizárásomat kezdeményezte”. Azt is mondta: szégyenletes, hogy a házelnök nem ismeri a házszabályt. Novák Előd jelezte, hogy hiába zárták ki, élni kíván felszólalás jogával.

Az azonnali kérdések során a jobbikos Farkas Gergely szintén jelezte, hogy szerinte házszabályellenesen rendelte el az Országgyűlés Novák Előd kizárását az ülésnapról. Vélhetően idegességében Kövér László házelnök nem tudta sikeresen elmondani a házszabály vonatkozó paragrafusát - mondta. Úgy folytatta: miközben a házelnök folyamatosan ülésről beszélt, a házszabály szerint csak ülésnapról lehet kizárni egy képviselőt. A képviselő a házbizottság azonnali összehívását kezdeményezte. Az elnöklő Lezsák Sándor az azonnali kérdések órája utánra hívta össze a házbizottságot.

FRISSÍTÉS

A parlament igazságügyi bizottságához fordulhat a Jobbik, ha vitatja Novák Előd kizárásának jogszerűségét – ezt hétfői ülésén állapította meg a házbizottság. Novák Elődöt hétfőn zárta ki az ülésnapról az Országgyűlés 94 igen, 31 nem és 1 tartózkodással, miután Rétvári Bence parlamenti államtitkár válasza alatt bekiabált. Saját elmondása szerint azt kiabálta, hogy „hazudik a kormány és Biszku Bélának több százezres nyugdíja van továbbra is”. A Jobbik azt kifogásolta, hogy a házelnök – noha eleinte az ülésnap szót használta – a szavazás elrendelésekor az ülés szót mondta, ami két hetes időszakot jelent, s ennyi időre az Országgyűlésről szóló törvény szerint nem lehetne kizárni. Azt is szóvá tették, hogy Kövér László nem ismertette azt a paragrafust, amely alapján el kíván járni.

Az ügyben hétfő este ült össze a házbizottság, amelyről távozóban a fideszes Balla György szabályszerűnek minősítette a parlament döntését és úgy fogalmazott: „nem állna elő ilyen helyzet, ha Novák képviselő úr megtanulna viselkedni”. Az LMP-s Schiffer András azt mondta: egy dolog, hogy kifogásolható Novák Előd magatartása, de jó lenne, ha egyenlő mércével mérne az ülésvezetés. A jobbikos Farkas Gergely továbbra is úgy vélte, hogy érvénytelen volt a szavazás és tudatta, hogy megteszik a következő lépést.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 298 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gázszerelő
2015. június 09. 15:00
Az ünnepi hangulat fokozására főleg a gyermekek mindenütt tüzeket raknak és gyújtanak. Így tették ezt Jeruzsálem ortodox zsidók lakta Meá Seárim nevű negyedében is, ahol egy több száz gyermekből álló "ünneplő" tömegből az egyik kiállt a pódiumra és a jelenlevő gyermekek és felnőttek ujjongása közepette nyilvánosan elégette a zsidó állam zászlaját (Emlékeznek még az izraeli zászló magyarországi elégetésére és annak máig nem csituló botrányára?) A héber hírportál arról is beszámol, hogy a zászlóégetés közben az "ünneplők" ezt énekelték: "Az istentagadók uralmában nem hiszünk, a törvényeiket nem tartjuk tiszteletben." A Meá Seárim negyedben ezen az emlékünnepen a szatmári rabbi haszid hívei minden évben elégetik az izraeli zászlót. Az idén is röplapot osztogattak a gyermekeknek, amelyből megtudhatták, hogy "a cionista zászlót azért kell égetni, mert az az istentagadó állam jelképe. Az izraeli zászlót tegnap New Yorkban is elégették a szélsőségesen ortodox zsidók. Ennyi:))) A TASZ és a többi liberális "jogvédő" ajvékolását már nagyon várjuk
Gázszerelő
2015. június 09. 14:58
pszichodoki [Hozzászóló kiszűrése] 2015. június 9. 11:29 @Mindjárt Egy egészen kicsit disztingváljunk ELVTÁRSAK/ sic!/ KI ÉGETETT Európai Uniós zászlót, színpadon - kamerák előtt !!?? Rájuk gondolhat a dilis doki:) Izraeli zászlót égettek Jeruzsálemben az ünneplő zsidók A zsidóság tegnap ünnepelte Lág Báomer napját, annak emlékére, hogy az ókorban ezen a napon szűnt meg a 'Akivá rabbi tanítványait sújtó és megtizedelő járvány. A lényeg az, hogy ezen a napon örülni kell, s Jeruzsálem szélsőségesen bigott zsidók lakta Meá Seárim nevű negyedében az örömöt azzal fokozták, hogy nyilvánosan elégették az izraeli zászlót - számol be az esetről a Válláh!Hádásot hírportál. Fényképen a rabbi fia égeti a zászlójukat https://kuruc.info/r/4/143003
antioxi
2015. június 09. 14:40
Legközelebb Novák zárja ki Kövért. Reális.
Gázszerelő
2015. június 09. 14:38
Ez volt már hír? Soron kívüli védelem jár a zsidónak: Lázárék máris kirúgták a véleményének szűk körben hangot adó kormánytisztviselőt Frissítés: a Miniszterelnökség kedden közölte, hogy utasítására a Nógrád Megyei Kormányhivatal felmentette Sisák Imrét. A felmentést nem indokolták - adja hírül a HVG. Bárcsak a magyarok sérelmeit is ilyen rekordsebességgel orvosolnák... Korábban írtuk: Ez a fideszes tempó: szűk körben szidja a zsidókat a polgármester, majd utána szépen elmegy hajbókolni nekik Bejárta az internetet az az idén áprilisban a YouTube-ra felkerült felvétel, amelyen Sisák Imre, Pásztó fideszes támogatással megválasztott egykori polgármestere kifejti amúgy meglehetősen helytálló véleményét a zsidókról. Sisák 1998 és 2014 között töltötte be Pásztó polgármesteri tisztségét. Videoval, aminek közlésével egyébként bűncselekményt követett el a készítő Gondolom itt nincs jogász, ezért utánnanézek hogy milyet https://kuruc.info/r/6/144263
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik