Megint orbánoznak a német és osztrák lapok

2015. május 21. 16:38

A német FAZ szerint Orbán Viktor a baloldali és a liberális táborból bírálatok özönét váltotta ki, a kereszténydemokratákból pedig zavart hallgatást. Az osztrák liberális Der Standard szerint a magyar miniszterelnök olyan menekültekkel szemben uszítja a lakosságot, akik valójában nem is léteznek.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap az Európai Parlamentben (EP) a magyarországi helyzetről tartott vitával foglalkozott csütörtöki számában.

 
A Beszélni róla azért talán szabad című írásban a szerzők, Stephan Löwenstein és Majid Sattar kiemelték: Orbán Viktor az EP-ben a halálbüntetés értelméről nyilatkozott, de állítólag csak a véleményszabadságról szól a diskurzus. Beszélni azért talán szabad még egyszer róla: hasonlóan hangzanak a magyar ellenvetések a kemény európai kritikával szemben, amely Orbán Viktornak a halálbüntetésről és a menekültek témájáról alkotott elképzeléseivel kapcsolatban fogalmazódott meg – tették hozzá. Megítélésük szerint a kormányfő a fellépésével a baloldali és a liberális táborból bírálatok özönét váltotta ki, (a kereszténydemokratákból pedig zavart hallgatást), vagyis a miniszterelnök ismét „egész Európát” maga ellen fordította, de valószínűleg éppen ez volt a célja.
 
Hozzátették, hogy egyes baloldali képviselők egy Magyarországot elítélő határozatot is előkészítettek, de ebben az Európai Néppárt – amelynek a Fidesz is tagja –, illetve az Európai Néppárttal nemhivatalos nagykoalícióban együttműködő szociáldemokraták nem voltak partnerek. Megjegyezték: úgy hírlik, a magyar Zöldek is eltanácsolták európai párttársaikat attól, hogy felfújják az ügyet, mert úgy vélik, hogy az európai beavatkozások csak fékeznék a Fideszt a „lefelé tartó belpolitikai spirálban”.
 
A halálbüntetés körüli vita természetesen „nem teljesen ezoterikus” – írták a FAZ szerzői. Megjegyezték, hogy az ellenzék szerint a Fidesz a korrupciós vádakról akarja elterelni a figyelmet és megpróbálja kifogni a szelet a Jobbik vitorlájából. Trócsányi László igazságügyi miniszter a lapnak elmondta, hogy nincs tervben a halálbüntetés bevezetését célzó alkotmánymódosítás, és csupán annak a kérdésnek a tisztázásáról van szó, hogy lehet-e szabadon vitát folytatni. Hozzátette, hogy Magyarországnak szerződéses kötelezettségei vannak, éppen úgy, mint más uniós tagállamoknak, és az alaptörvény közvetve tiltja a halálbüntetést. Ugyanakkor különösen súlyos, és a társadalom lelki egyensúlyát megzavaró bűncselekmények esetén a nyilvánosságban igény mutatkozik a kérdés megvitatására, Orbán Viktor pedig azt az álláspontot képviseli, hogy Európában politikai diskurzusra van szükség és nem lehetnek tabutémák. A miniszter a menekültek körüli vitákkal kapcsolatban hozzátette, hogy Magyarország a roma kisebbség révén különleges helyzetben van, és a kormány erkölcsi kötelessége, hogy elsőként a kisebbség rászoruló tagjainak felzárkóztatásáról gondoskodjon.
 
Orbán a kitaszított címmel közölt kommentárt a Der Standard osztrák napilap csütörtökön. A liberális újság budapesti tudósítója szerint a magyar miniszterelnök olyan menekültekkel szemben uszítja a lakosságot, akik valójában nem is léteznek. Gregor Mayer úgy véli, a félelemkeltés olcsó fogás, a populisták eszköztárához tartozik. Megjegyzi: ezek a hangok Strasbourgban hamisan és élesen szólnak. A szerző szerint a magyar miniszterelnök saját pártcsaládjában is egyre kitaszítottabb. Mayer úgy látja, Orbán dacos gyerekként állítja, hogy a halálbüntetésről ő csupán csak beszélni szeretne.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/85974

Ajánljuk még a témában