Előválasztást!

2015. május 19. 19:44

Horn Gábor
Népszabadság

Ha a választások előtt bő egy évvel megtartanak egy előválasztást, akkor a jelöltek közötti versengéssel olyan munkára kényszerítik magukat, amely rendkívül inspiráló lesz számukra is – és persze a választók számára is.

„Ha a választások előtt bő egy évvel megtartanak egy előválasztást, akkor addig a felkészüléssel, a megfelelő jelöltek kiválasztásával, a helyi »Kész Zoltánok« fellelésével, a jelöltek közötti versengéssel olyan munkára kényszerítik magukat, amely rendkívül inspiráló lesz számukra is – és persze a választók számára is. Az ekként felpezsdített pártok és szavazóik, az előválasztási kampányban korteskedő jelöltek egyszerre mutatnak és teremtenek erőt, kiszűrik az alkalmatlan jelölteket, az előválasztás eredménye pedig a helyi közösség döntése alapján felemeli a legjobbat. Így a győzelemre elvben a legesélyesebb jelölteket találhatja meg a baloldali pártok közössége, és egyúttal miniszterelnök-jelöltet is választhat e kampány során, vagy dönthet úgy, hogy azt a legtöbb jelöltet adó párt adja.

Liberálisként szebbnek tartanám, ha az emberi jogi arcélüket és a kapitalizmus iránti elkötelezettségüket felmutató liberális pártok jelöltjei versengenének, de ennek nincs realitása. De annak igen, hogy ebben a versenyben néhány Kész Zoltánhoz hasonló liberális is megállja a helyét. S az sem kérdés, hogy az MSZP és a kis baloldali pártok elkötelezettjei a jogállamnak és a demokratikus normáknak, miként az EU-nak is, és már ez is sokkal több, mint amennyit konkurenseiktől remélhetünk. Már csak el kellene kezdeni a munkát.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/85875

Ajánljuk még a témában