Nem Patyomkin-falu a Liget Budapest

2015. május 4. 08:54

Baán László
Világgazdaság

A maga területén egyedülálló brandet fogunk létrehozni a Liget Budapesttel. Nem Patyomkin-falut építünk. Interjú.

„Folyamatosan önálló márkaként emlegeti Liget Budapestet. Mi a biztosíték arra, hogy az embereknek kell majd ez a »termék«?

Kedvenc példám a romkocsma negyed, ami egyetlen fillér állami támogatás nélkül jött létre, és ma már Amerikától Ausztráliáig vonzza a fiatalokat. Ők nem azért jönnek Budapestre, mert máshol nem tudnának meginni egy sört. A brand miatt jönnek. Egy-egy vendéglátóhelyen semmi olyasmi nem várja őket, amit ne kaphatnának meg Nyugat-Európában akár háromszor ilyen jó színvonalon, de a romkocsma negyed imidzse sehol máshol nincs meg. Ugyanilyen, a maga területén egyedülálló brandet fogunk létrehozni a Liget Budapesttel is. Jó egy éve együtt dolgozunk az IBM-mel. A cég egy vezető európai okosváros projektet akar csinálni a Ligetből. Nemcsak az intézményüzemeltetés, hanem az élmények terén is: amikor a látogatók belépnek majd ide, az infokommunikáció, a mobilalkalmazások teljesen egyedi világába kerülnek, ami elvarázsolja őket. A 19. és a 21. század fog itt találkozni nagyon magas színvonalon.

Mi történik, ha mégsem hozzák a számokat?

Még egyszer mondom: mértéktartóak a számok, és a mai trendek messzemenően alátámasztják őket. A turisztikai vonzerő azonban csak az egyik, és nem is a legfőbb eleme a fejlesztésnek. A Liget Budapest egész más, mint például az athéni olimpiai óriásberuházás, aminek számos elemét az esemény után lehetetlen volt hasznosítani. Nem Patyomkin-falut építünk. A külföldi turistákra szükség van a megtérülés miatt, de az, hogy felújítjuk a múzeumainkat és újakat építünk, kibővítjük az Állatkertet, növeljük a Városliget zöldfelületét és felújítjuk a játszótereit, sportpályáit, alapvetően a helyieket fogja szolgálni. Azokat, akik eddig még nem jártak ide, de a megújítást követően járni fognak, vagy jártak nagy ritkán, de gyakrabban fognak. Elsősorban persze a mindennapi Ligethasználók és a környékbeliek járnak majd jól a fejlesztésekkel, és a környék ingatlanárainak növekedéséből is ők profitálnak majd.

Tehát esély van a megtérülésre, de biztosíték nincs?

Tökéletes biztosíték semmire nincs. Senki nem tudja megmondani, hogy holnapután milyen gazdasági klíma lesz a világban. Mivel azonban mértéktartóak a számaink, nincs okunk aggodalomra. A KPMG nemzetgazdasági szinten tíz éves megtérüléssel számolt, de ha ez 10-15 éven belül megtörténik, már az is kiváló eredmény lesz.

Mikor kezdődhet az építkezés?

Az első látványos elem a bontási munkák kezdete lesz. Ide tartozik a Petőfi Csarnok, a Közlekedési Múzeum régi épületének és a Hungexpo irodaépületeinek elbontása. Sokan nem is tudják, hogy a fák között a hatvanas-hetvenes évek szörnyű dobozépületei bújnak meg. Ott, ahol a Magyar Zene Háza lesz. A bontások év végén kezdődnek, a tényleges építkezés pedig 2016 első felében.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/85119

Ajánljuk még a témában