Közérdek az anyaság a Jobbik szerint

2015. május 03. 14:13

Novák Előd szerint közérdek, hogy a nők minél fiatalabb korban és akár többszörösen is megélhessék az anyaságot, ezért annak állami támogatását is növelni kellene. A Jobbik azt is szeretné, ha a jelenleg csak a nagycsaládosoknak járó kedvezmények már a második gyermek után is járnának.

2015. május 03. 14:13

A Jobbik szerint a kormány anyák napján a családtámogatási rendszer bővítésével, módosításával ajándékozhatná meg az édesanyákat, ezzel is kifejezve, hogy az anyaság közérdek – mondta Novák Előd, az Országgyűlés népjóléti bizottsága népesedéspolitikai albizottságának jobbikos elnöke vasárnap Budapesten.

Az ellenzéki politikus a sajtótájékoztatón pártja álláspontját ismertetve hangsúlyozta: közérdek, hogy a nők minél fiatalabb korban és akár többszörösen is megélhessék az anyaságot, ezért annak állami támogatását is növelni kellene. A Jobbik ezért azt javasolja a kormánynak, hogy minden évben anyák napján egyszeri ajándékkal, a családtámogatási rendszer valamilyen módosításával, bővítésével kedveskedjen az édesanyáknak. Ez lehetne például az, ha a nyugdíjrendszerhez hasonlóan a családtámogatási rendszert is inflációkövetővé teszik, akár az elmaradt értéknövekedésnek megfelelő pénz egyösszegű kifizetésével – mondta Novák Előd. Szerinte a célt úgy is el lehetne érni, ha az adott adókedvezményeket, támogatási keretösszegeket minden évben növelnék – tette hozzá.

Javaslataik között szerepel a gyermekneveléshez szükséges cikkekre kiterjedő radikális áfacsökkentés vagy egy államilag támogatott otthon- és bérlakás-építési, vásárlási program. A Jobbik azt is szeretné, ha a jelenleg csak a nagycsaládosoknak járó kedvezmények már a második gyermek után is járnának, továbbá ha a negyedik gyermek után is emelkednének a kedvezmények, a családi pótlék. A párt eltörölné a bölcsődei gondozási díjat, emellett az „érdemi”, az intézmények alapterületét is érintő óvoda- és bölcsődebővítéseket lát hasznosnak. Emellett a lombikbébiprogram fokozottabb állami támogatását is javasolják „a jelenleg népbetegségnek tűnő meddőség orvoslására” – fűzte hozzá. Anyák napi javaslataik között említette Novák Előd a szülői életjáradék bevezetését is. Elképzelésük szerint a felnevelt gyermek személyi jövedelemadójának meghatározott részét automatikusan átutalnák a szülőnek, ezzel is kifejezve, hogy „igenis közérdek az, ha valaki gyermeket nevel és munkára nevel Magyarországon”.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Béres Ferenc
2015. május 04. 12:25
Tejesen egyetértek Novák Előd álláspontjával legszebb küldetés a világon az édesanyja szerepe, épp ezért a legnagyobb megbecsülés az anyáknak járna, de sajnos ez nem így van, hiszen ha belegondolunk ma egy állásinterjúnál hátrányt jelent az, ha valakinek több gyermeke van, pedig nem így kéne, hogy legyen, sőt!!! örülök, hogy legalább a Jobbiknak fontos ez a kérdés, ha már a többi párt nem foglalkozik vele!!
Tintamin
2015. május 04. 11:33
Istenem, ez a jobbik, komolytalanabb, mint amilyennek látszik.
pollip
2015. május 04. 08:45
Úgy tudom, Vonának egy gyereke van. Saját magát nem reprodukálta. A példamutatás fontosságára szeretném felhívni a figyelmet.
pollip
2015. május 04. 08:43
Ha közérdek, akkor a jobbikos parlamenti képviselők tehetnének ez ügyben, ugyanis családjaikban elég alacsony a gyermekek száma. Várom, hogy Vona kiadja ez ügyben az utasítást számukra:-))), ez is segítheti a néppárttá válást:-)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik