Földrengés

Magyar konzul: További magyarok vannak még Nepálban

2015. április 26. 14:14

Egy másik magyar turistacsoport is Nepálban tartózkodott a földrengés idején – mondta egy családtag közlésére hivatkozva Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul az M1-en. A csoportban heten vannak. Ez azt jelenti, hogy összesen 12 magyarral nem tudták felvenni a kapcsolatot.

Egy másik magyar turistacsoport is Nepálban tartózkodott a földrengés idején – mondta egy családtag közlésére hivatkozva Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul az M1 aktuális csatorna vasárnap kora délutáni híradójában.

 
Vajda Andreát úgy tájékoztatták, hogy a csoport hét tagból áll. A konzul közlése szerint egyelőre nem sikerült felvenni velük a kapcsolatot. Újdelhiből és Katmanduból is próbálják elérni őket, de a telefonok vagy foglaltak, vagy nem elérhetőek.
 
A másik magyar turistacsoport még nem tudta elhagyni az országot. Már becsekkoltak az Isztambulba tartó repülőjáratra, de a repteret az utórengések miatt még a gép felszállása előtt ismét lezárták – mondta Vajda Andrea.
 
Hozzátette: továbbra is próbálják felvenni a kapcsolatot azokkal a magyarokkal, akikről tudják, hogy Nepálban vannak, de egyelőre senkit nem kezelnek „bajba jutott magyar állampolgárként”.
 
Korábban Vajda Andrea az M1 aktuális csatornának azt mondta: öt, huzamosabb ideje Nepálban tartózkodó magyar állampolgárral továbbra sem tudták felvenni a kapcsolatot.
 
A 7,9-es erősségű földmozgásnak a vasárnapi legfrissebb összesítések szerint több mint 1900 halálos áldozata van, a legtöbben Nepálban vesztették életüket. Ez volt a legsúlyosabb katasztrófa a dél-ázsiai országban az utóbbi 81 évben. A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el.
 
A szombati földmozgás óta több utórengés is volt. A legutóbbi, vasárnapi rengés az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint 6,7-es erősségű volt. A rengés, amelyet a fővárosban, Katmanduban és annak 50 kilométeres környékén lehetett érezni, lavinák sorozatát idézte elő a Mount Everesten.
 
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/84823

Ajánljuk még a témában