Okkal fél minden kezdő diktatúra a társadalomtudományoktól

2015. április 22. 11:21

Szabó Dániel
Hello90

Minden berendezkedés, amelyik minden erővel konzerválni próbálja a hatalmát, retteg. Félt a kommunizmus, a fasizmus, a jakobinus diktatúra, és mind el is buktak.

„A filozófusoktól, a magyar tanároktól, a pszichológusoktól, a szociológusoktól és az újságíróktól minden rendszernek félnie kell, amelyik a szabad gondolkodás ellen harcol. Lehet liberálisozni, lehet azt mondani, hogy menjen el mindenki betanított munkásnak, mert abból lehet megélni. De egy berendezkedés önkritikájának fokmérője az, hogy mennyire engedi a saját elveinek eltérő értelmezését, támadását. Aki meg akarja zabolázni a kultúrát vagy az oktatást, a társadalomkritikus területeket, az a saját társadalmát akarja megzabolázni.

Az a rendszer pedig, amelyik még attól is el akarja venni a lehetőséget, hogy valaki maga fizessen azért, hogy ezt tanulja, az fél. Minden berendezkedés, amelyik minden erővel konzerválni próbálja a hatalmát, retteg. Félt a kommunizmus, a fasizmus, a jakobinus diktatúra, és mind el is buktak.

Magyarországon nincsen diktatúra. Szabadon megválasztott jogállamban élünk, ahol létezhet kritikai diskurzus. Ebből pont az olyan lépések vezethetnek ki, mint amilyen a társadalomtudományok kisajátítása vagy eltörlése. Szerencse, hogy ezt az utolsó lépést még nem tesszük meg. Egyelőre.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/84662

Ajánljuk még a témában