Ötpárti egyeztetés

Szijjártó: Az energiaellátás az egyik legfontosabb kérdés

2015. április 7. 15:36
A térség energiaellátásáról tárgyalt kedden Szijjártó Péterrel a görög, a macedón és a szerb külügyminiszter, illetve a török EU-ügyi miniszter. Szijjártó szerint az egész térség energiabiztonságát, versenyképességét növeli a régió országainak együttműködése. A külügyminiszter elmondta: mostantól rendszeresen egyeztetnek.

Az egész térség energiabiztonságát, versenyképességét növeli a régió országainak együttműködése – mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten azt követően, hogy kezdeményezésére az Országházban tanácskozott a görög, a macedón és a szerb külügyminiszter, továbbá a török EU-ügyi miniszter a térség energiaellátásáról.

A tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter kiemelte: megállapodtak abban, hogy ezután rendszeresen találkoznak, és szakértői munkabizottságot hoznak létre az infrastrukturális fejlesztések előkészítésére. E bizottság foglalkozik majd a kivitelezés, a finanszírozás, az ár és a források bevonásával, és biztosítania kell, hogy az együttműködés más országok előtt is nyitott legyen – közölte. Szijjártó Péter kijelentette: a munkabizottságnak azonnal létre kell jönnie. A következő miniszteri találkozó pedig júliusban lesz. Az együttműködésbe várják Albániát és Bosznia-Hercegovinát – mondta.

A miniszter kifejtette: az energiaellátás biztonsága az egyik legfontosabb kérdés a térségben, a régióban végbement energiapolitikai folyamatok – így a Déli Áramlat projekt lemondása – olyan helyzetbe hozták az országokat, hogy új megoldások után kell nézniük, hogy az energiabiztonság tekintetében előreléphessenek. Mint mondta, kollégáival hasonlóan látják, hogy az energiaellátás biztonsági, versenyképességi és stabilitási kérdés. Az energiabiztonság eléréséhez komoly infrastrukturális fejlesztések kellenek, mert a jelenlegi infrastruktúrára alapozva nem lehet megteremteni az energiabiztonságot a térségben – magyarázta. Hozzátette: olyan fejlesztésekre van szükség, amelyek révén minél több forrásból érkezhet ide a gáz, a források versenyeznek a fogyasztókért, ezért egyetlen forrást sem lehet kizárni.

Szijjártó Péter megjegyezte: a Déli Áramlat lemondása után az orosz gáz esetleges Törökországba szállítása, más országokból érkező gáz bevonása az energiaellátásba a jövő egyik legfontosabb kérdése lesz.

Ivica Dačić szerb külügyminiszter arról beszélt, hogy e találkozóval a részt vevő országok hivatalosan is kifejezték elkötelezettségüket, hogy infrastrukturális projektekben vegyenek részt az energiabiztonság érdekében. Mindannyiukat nagyban befolyásolja a Déli Áramlat elvetése, főleg Magyarország és Szerbia tett sokat a projekt fejlesztéséért, és nehéz helyzetbe hozta őket annak eltörlése – vélekedett. A szerb miniszter szerint párbeszédet kell folytatni Oroszországgal és az Európai Bizottsággal is az ügyben.

Nikola Poposzki macedón külügyminiszter elmondta: a régiónak több energiára van szüksége, versenyképesebb módon kell az energiaellátást biztosítani, és ebben fontos az EU segítsége is, ezért jó, hogy az Európai Bizottság megfigyelőként képviseltette magát a mai tárgyaláson. Úgy látja, ha megvalósíthatónak találnak egy projektet, akkor annak országokon átnyúlóan lehet biztosítani a finanszírozását.

Nikosz Kociasz görög külügyminiszter az alternatív energiaellátási útvonalak és finanszírozási módok jelentőségét hangsúlyozta, és úgy vélte, hogy a gazdaság és a térség fejlesztése szempontjából fontos a keddi találkozó.

Volkan Bozkır török EU-ügyi miniszter kifejtette: az energiaellátás Törökország számára is az egyik legfontosabb kérdés, az ország jelentős mennyiségű energiát használ fel a növekvő gazdasága révén, és mintegy 70 százalékát importálja az energiaszükségletének. Emellett Törökország fontos tranzitország is, és készen áll arra, hogy hozzájáruljon Európa energiabiztonságának megteremtéséhez – közölte.

A Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezdeményezésére rendezett ötoldalú miniszteri találkozó célja az volt, hogy a felek kifejezzék szándékukat egy új, Közép- és Délkelet-Európát ellátó földgázvezeték megvalósításának lehetőségéről. A tanácskozás után a miniszterek közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben ugyancsak az energiaellátás kérdésének megoldását szorgalmazták.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hivatalosan is csatlakoztunk a Balkánhoz. :)

L. Simon megnyugtatására:

".Így lesz a napelemből éjszaka is áram.."

http://verde.444.hu/2015/02/19..

Válaszok:
Laibach | 2015. április 7. 16:23

"..Persze ezek az ipari pufferakkuk elsődlegesen nem konkrét háztartásokra kötve dolgoznak majd. Klasszikus erőművek biztonsági kapacitását adják majd dízelgenerátorok helyett, valamint naperőművek, szélerőművek rendszerére kapcsolva segítenek a termelési csúcsok elnyelésében és a fogyasztási csúcsok kielégítésében, az áramszolgáltatás stabilizálásában. A húsz éven át garantáltan minimális karbantartással üzemeltethető egység új perspektívát adhat a megújuló energiaforrások hasznosításában..."

"..

20 atomerőmű teljesítményét termelték meg a napelemek Németországban

Németországban minden korábbinál nagyobb teljesítményt érek el a napenergiát felhasználó áramtermelő berendezések, a hálózatüzemeltető cégek. Azonban még csaknem 4 ezer kilométerrel bővíteni kell a távvezeték-hálózatot, hogy a rendszer alkalmazkodjon a megújuló forrásokon alapuló energiatermelés előretöréséhez.

A lipcsei Európai Áramtőzsde (EEX) adatai szerint a napenergiát felhasználó áramtermelő berendezések együttes teljesítménye két nap alatt májusban a déli órákban elérte a 22 ezer megawattot, ami nagyjából 20 atomerőmű teljesítményének felel meg.

A kormány elhatározása szerint 2022-ig teljesen felhagynak az atomenergia alkalmazásával..."

"..Brutális rekorddal sokkol a német napenergia-termelés

Miközben idehaza hivatalosan és szakmai megfontolásból is csak a fanyalgásig jut el a magyar energetika, Németországban július 7-én egy ideig a teljes országos energiaigény 40 (!) százalékát a minimális fenntartási és üzemeltetési költségű szolárcellákból állították elő. Az új rekord: 23,9 GW, – ami majdnem 12 paksi atomerőmű teljesítményének felel meg..."

http://www.alternativenergia.h..

Válaszok:
Laibach | 2015. április 7. 17:57

„– Három napelem megy a sivatagban 2030-ban. Melyik a magyar? – Egyik sem.”

Nem kell köszönni. :) Személy szerint sajnálom, hogy mások és főleg a kormányaink nem fogták fel és nem fogják fel ennek az egésznek jelentőségét.

Múltkor volt valamelyik csatornán egy német ember - sajnos a nevére már nem emlékszem - aki vázolta az egészet, hogy az ahol most tart Németország ezen a területen, milyen régi és tudatos pártokon átívelő több évtizedes koncepciónak és stratégiának az eredménye. Ő volt az egyik kidolgozója.

Nagyon tanulságos volt, szemléletben és gondolkodásban sajnos fényévekre vagyunk tőlük. Ez van sajnos, mi ide születtünk, nekünk ebből kell főzni.

Jó éjt, lépek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés