Keleti korrekció

„Az oroszokat kényszeríteni kell” – Németh Zsolt a Mandinernek

2015. április 2. 16:11
Az elmúlt hónapokban nagyon fontos korrekció történt Magyarország Ukrajna-politikájában – mondja a Mandinernek Németh Zsolt, akit kétnapos kijevi látogatása végén, a repülőgépen értünk utol csütörtök délután. Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint vízummentességet kellene adni az ukránoknak az EU-ba, az oroszokat pedig kényszeríteni kell, hogy beengedjék az EBESZ megfigyelőit a szakadár területekre. Villáminterjúnk.

Otthon érzi magát Kijevben?

Hogyne. Zseniális hely. 
 
Orbán Viktor mondta tegnap Kazahsztánban, hogy otthon csak keletebbre érezzük magunkat. Így van?
 
Itt tényleg nagyon otthonos. Már a honfoglalóink is sokat jártak Kijevbe, sőt, innen is házasodtak Árpád-házi királyok. Már nem sokáig maradok - néhány perc múlva felszáll a gépem.
 
Keleti nyitásunkhoz, orosz kapcsolatainkhoz mit szólnak az ukránok?
 
Természetesen ez kiemelt téma volt, de ezeknek a kérdéseknek jelentős része megválaszolható. A félreértések sokkal nagyobb arányban vannak jelen mint a tényleges nézetkülönbségek.
 
Épp ön jelezte tavaly elsőként a fideszesek közül, hogy tényleges nézetkülönbségek és gondok vannak a magyar-amerikai és a keleti fronton is.
 
Nem is mondom, hogy nincsenek, de mára a partnereink intenzív párbeszéddel meggyőzhetők a magyar álláspont kulcsponti elemeiről.
 
Melyek ezek?
 
Alapvetően azt szeretnénk, hogy a minszki folyamat ne álljon le. Ez ugyan részlegesen hozott eddig eredményt, de mégiscsak hozott. Ma viszonylagos fegyvernyugvás van, s a cél az, hogy ez így is maradjon. Az oroszokat ennek érdekében folyamatos nyomás alatt kell tartani. Cél például, hogy beengedjék az EBESZ megfigyelőit - amelyben az ötödik legnagyobb kontingens a magyar - a szakadárok által ellenőrzött területekre. Az oroszokat erre rá kell kényszeríteni. 
 
A parlament külügyi bizottságának elnökeként van elég súlya a látogatásának, a szavainak?
 
Vadim Prisztajko külügyminiszter-helyettes mellett a külügyi bizottság új vezetésével is volt alkalmam találkozni, de például Borisz Teraszjuk korábbi külügyminiszterrel is, aki ma a bizottság tagja és továbbra is fajsúlyos politikus. A lehetőségeim persze behatároltak, de azt, hogy Ukrajna a szomszédunk és a barátunk, minden lehetséges szinten jeleznünk kell.
 
A látogatása után tehát nem tűnünk már oroszpárti szakadároknak Kijevben?
 
Az elmúlt hónapokban nagyon fontos korrekció történt Magyarország Ukrajna-politikájában. Fontos lépés volt, hogy január elején újraindítottuk a gázszállítást, s a miniszterelnök is jó időzítéssel látogatott el Kijevbe. Magyarország jelen van az ukránok számára kulcsfontosságú fórumokon is, így például a keleti partnerségi csúcstalálkozón. Az ukránok számára kulcskérdés a vízummentesség. Két éve harcolnak Európáért. Európa közölte, hogy fegyvert nem tud adni, de ha nagyon megfeszül, vízummentességet talán tudna. Ha egyszer az egész Balkán megkapta ezt, úgy gondolom, az ukránok is megszolgálták.
 
Ha már vízumok: Szijjártó Péter közreműködésével Moszkvában nyílt vízumközpont furcsa körülmények között. A magyar külügy irányítójának presztízsét ez nem rontja az ukránoknál?
 
Ezzel kapcsolatban semmilyen információra nem tettem szert.
 
Szóba sem került?
 
Nem.

Összesen 170 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A jelek szerint az oroszok megsínylik a szankciókat, de túlélik. Az egész csak cirkusz arra jó, hogy az EU elveszítse önálló cselekvési lehetőségét és teljesen az USA befolyás alá kerüljön.

Na, mi lehet még a Fidesz bírálóinak a zsebében, hogy ilyen "jó útra" tértek?
Van még a kvesztoron kívül is valami?

Ez is hihető. :)
Az ukrán-orosz háborúhoz semmi közünk, ahogy az az ISIS-hez sem.
Én csak azt a sok szerencsétlen embert sajnálom, akiknek szétlőtték a házát, családját.
Majd most jön a demokráciaexportőr USA és a "demokratikus nyugat" és jótevőként lenyúlja a maradék ukrán vagyont.
Ott is minden eladó lesz, mint Magyarországon.

Eddig nagyon úgy nézett ki, hogy az oroszok kényszerítették a főnököt, a lengyelek mondták, hogy mire is.

A gázszerelő ment ki a feleségével.

"vízummentességet kellene adni"

Majd esetleg akkor kerülhetne szóba, ha stabil kormány, kormányzás lesz és nem a Majdanon összeverbuvált társaság irányít. Ehhez arra is szükség lenne, hogy betartsák a kisebbségek vonatkozó uniós elvárásokat.
Természetesen ismert az unió görbe uborkás felfogása, mert úgy látszik más vonatkozik egyes országokra. Benes dekrétumok, romániai történések, stb...

Olvastam valahol, hogy a Magyarországon élő népesség genetikailag a lengyelekhez és az ukránok áll a legközelebb.

Mi magyarok pedig azt szeretnénk ha:

1. Béke legyen
2. Minden néppel barátságban legyünk
3. Mindenkivel gyümölcsöző legyenek a gazdasági kapcsolatok.

Gyakran nézem az orosz RTR_planeta tv-t.

Csaknem minden nap vita van az ukrán helyzetről minden résztvevővel legalább nyolc személlyel.
Mikor volt ilyen valamelyik magyar televízión?????????????

A tegnapi téma: egyukrajnai pópa kijelentette, hogy Kelet-Ukrajnában az Isten nem fog haragudni ha az ottaniakat megölik.
Mindenhonnan voltak résztvevők. Kijevből, Dombaszbó, Oroszországból.
Amit közösen látnak, hogy a Banderas fasiszta alakulat a legnagyobb veszély ma Ukrajnára.
Sajnos Jacenjuk az USA-val együtt azokra támaszkodott.

Érdekes olvasni egy amerikai ügynök vallomásait...

"Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint vízummentességet kellene adni az ukránoknak az EU-ba"

OK, de ez mire is jó?

Olajfa ággal a kezében ma az amerikai Jason Dunham torpedóromboló behajózott a Földközi-tengerre. Magával vitte az amerikai nép béke üzenetét.

"Európa közölte, hogy fegyvert nem tud adni, de ha nagyon megfeszül, vízummentességet talán tudna. "

Eh

"Orbán azonnal váltsd le ezt az ütődöttet !!!"

Már leváltotta..

Vert bele, te szerencsétlen!

Kussolj mar, te Amerika Hangja, te.

Sajnos a magyar külpolitika - Németh Zsoltot leszámítva - nem képes felismerni, mekkora bajba sodorta az országot.

Orbán, és az általa összeválogatott külügyi csapat a magyar diplomácia legrosszabb hagyományait folytatja.

Azokat a hagyományokat, amiknek "köszönhettük" az első világháború végén trianont, a második végén pedig a revízió lehetőségének elvesztését és az orosz megszállást.

Ma rossz a viszony az USA-val. A kitiltási ügy, Goodfriend ténykedése, és még sok minden, amiről nem is tudunk, mind arról szól, hogy destabilizálják azt a rendszert, ami most van.

Orbánék ezt próbálják szerencsétlen módon az orosz kapcsolattal ellensúlyozni. Csak aki ismeri az orosz birodalmi diplomácia módszereit, tudhatja, hogy ez a próbálkozás eleve reménytelen.

Oroszország soha nem fogja erősíteni Magyarországot. Mint ahogy soha nem erősített egyetlen más országot sem. Az orosz hatalmi mechanizmus lényege a lebegtetés, a bizonytalanságban tartás, a folyamatos függőség és kiszolgáltatottság fenntartása.

(Ez volt a szovjet rendszer működtetésének is az alapja. A juttatások, úgymint valutás bolt, állami autó sofőrrel, dácsa, repülőgép, stb. mindig a pozícióhoz jártak, maga az ember, aki a pozíciót betöltötte csak addig részesült ezekben, amíg a helyén volt. A szó szoros értelmében a léte függött az elvárások teljesítésétől.)

Ugyanez van a diplomáciában. Putyin nem érdekelt az erős Magyarországban, mint ahogy - látjuk - nem volt és most sem érdekelt az erős Ukrajnában sem. Putyin a bizonytalan, instabil, lehetőleg őrá szoruló Magyarországban érdekelt.

A Kreml stratégái elégedetten dörzsölhetik a tenyerüket: nagyon úgy néz ki, Putyin játszhatja majd a mérleg szerepét a Jobbik és a Fidesz csatáiban. Majd a Kreml dönti el, ki kap több támogatást 2018-ban.

Azaz sikerült oda juttatni az országot, hogy mind az USA, mind Oroszország elsőrangú érdeke legyen a magyar helyzet destabilizálása.

Pakshoz nem tudok hozzászólni, hogy lesz fölöslegesen elköltött pénz, az nem kétséges.
Még a hétköznapi életben is van, hát még ilyen helyeken, ahol nem mindennap van újabb építkezés.
Hogy ki herdál el több pénzt, azt sem tudom.
De nem is ez a lényeg ebben, hanem az, hogy mit hisznek el az emberek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés