Orbán: Ésszerű mélyen együttműködni Kazahsztánnal

2015. április 1. 12:50

A miniszterelnök szerint nehéz megtalálni a magyar sikeresség útját, mert sem méretünk, sem természeti adottságaink nem jelölik ki azt, éppen ezért fontos a jó kapcsolatok kialakítása a világ gyorsan fejlődő részével, többek között Kazahsztánnal is. Orbán Viktor bejelentette azt is: Magyarország csatlakozik az Ázsiai Infrastruktúrális Beruházási Bankhoz.

Ésszerű mély együttműködést kialakítani Kazahsztánnal, mert ez a világ egyik leggyorsabban fejlődő országa – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Asztanában. A kormányfő háromnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Asztanában. Orbán Viktor megbeszélést folytatott kazah kollégájával, Karim Maszimovval. 

Közös sajtótájékoztatójukon Orbán Viktor a magyar-kazah kapcsolatépítésről szólva kiemelte: ennek a zászlóshajója a magyar olajipari cég, amely együttműködik Kazahsztánnal. Megállapodtak arról is, hogy a két ország közötti közvetlen légi járat megteremtésének segítésére légügyi egyezményt kötnek, és a kormányfő hangsúlyozta a nukleáris együttműködés jelentőségét a mérnöki szolgáltatások területén is. Orbán Viktor közölte: a jövőben Magyarország kétszáz kazah diáknak biztosít ösztöndíjat.

Beszámolt arról is, hogy a kormány úgy döntött: Magyarország csatlakozik az Ázsiai Infrastruktúrális Beruházási Bankhoz. Továbbá elfogadta a meghívást a májusi gazdasági fórumra, és a 2017-ben esedékes, Kazahsztánban sorra kerülő Expón is képviselteti  magát – jelentette ki. 

A miniszterelnök kifejtette: a világon ma mindenki azon gondolkodik, hogyan lehet sikeresnek lenni a gyorsan változó világban. Magyarországnak, amely történelmi okokból elvesztette a nyersanyag- és energiaforrásai nagy részét, nem könnyű választ adnia erre a kérdésre – magyarázta. Úgy látja, a magyar sikeresség útját megtalálni nehéz, mert „sem méretünk, sem természeti adottságaink nem jelölik ki azt”. 

Orbán Viktor szerint éppen ezért fontos a világ gyorsan fejlődő részeivel jó kapcsolatot kialakítani, és ezért lényeges a jó viszony Kazahsztánnal is. A kormányfő felidézte: kazah kollégája korábbi budapesti látogatása eredményeként baráti viszony alakult ki a két ország között. Ezért a magyar delegáció mindig szívesen jön Kazahsztánba, ezúttal is a kormány hat tagja érkezett Asztanába - közölte.

Karim Maszimov a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Magyarország az EU tagjaként és Kazahsztán az ázsiai régió fontos országaként szorosabbra fűzheti stratégiai együttműködését. Megbeszélésük messze meghaladta a politikai párbeszéd általános szintjét, a két ország közötti együttműködés Orbán Viktor és Nurszultan Nazarbajev kazah köztársasági elnök déleőtti találkozójával pedig még erősebb lett - mondta. Közölte: Magyarország és Kazahsztán sok területen működik együtt.

Orbán Viktort szerda délelőtt – a miniszterelnöki találkozó előtt – fogadta Nurszultan Nazarbajev kazah köztársasági elnök.

A nap folyamán Orbán Viktor magyar-kazah stratégiai tanács felállításáról szóló egyetértési megállapodást, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a KazAgro Holding és az Eximbank közös pénzügyi alapjának beindításáról szóló előszerződést, Trócsányi László igazságügyi miniszter bűnügyi jogsegély megállapodást, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig kétoldalú szakképzési együttműködési megállapodást írt alá kazah kollégájával.

Könnyítenének a magyar-kazah vízumon

Magyarországnak és Kazahsztánnak az a célja, hogy vízumkönnyítést érjenek el – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Asztanában, a magyar-kazah üzleti fórumon. A kormányfő közölte: ebben egyetértettek Nurszultan Nazarbajev kazah köztársasági elnökkel délelőtti tárgyalásukon. Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyar-kazah politikai kapcsolatok jelenleg sokkal erősebbek, mint a gazdaságiak, ami nagy probléma, mert mindenki fényes jövőt jósol Kazahsztánnak, Közép-Európa pedig az európai növekedés motorja lesz az elkövetkező években. Ezért szoros gazdasági együttműködésre van szükség a két ország között – mutatott rá. Ma több olyan együttműködési megállapodást is kötnek, amely ebben segíthet – mondta, utalva azokra a dokumentumokra, amelyeket magyar és kazah cégek képviselői írtak alá a két ország miniszterelnökeinek beszéde után. 

A kormányfő kijelentette: meggyőződése, hogy politikai szinten mindent megtettek a magyar-kazah gazdasági kapcsolatépítésért, és most az üzletembereken van a sor. Orbán Viktor arra is kitért, hogy a gyorsan változó világban szoros együttműködésre van szükség az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió között, és Magyarország ezért dolgozik a következő években. (Az Eurázsiai Gazdasági Unió tavaly május végén jött létre Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország részvételével.)

Karim Maszimov kazah miniszterelnök az eseményen arról beszélt, hogy a stratégiai tanács, amelynek felállításáról nem sokkal korábban írtak alá megállapodást a magyar kormányfővel, segíthet az üzletembereknek a kapcsolatépítésben, az új lehetőségek kiaknázásában. A kazah kormányfő úgy értékelte: országa sok lehetőséget kínál a magyar vállalatoknak, és Magyarország és Kazahsztán már jelenleg is számos területen együttműködik. Minden ágazatban várják a magyar cégeket - hangoztatta, hozzáfűzve azt is, hogy Kazahsztánnak nagyon jó az elhelyezkedése a régióban, és az ország baráti, konstruktív viszonyt ápol két nagy szomszédjával, Kínával és Oroszországgal. Éppen ezért Kazahsztán ideális kiindulópont lehet a további kapcsolatok építéséhez a térségben – vélekedett a kazah miniszterelnök.

A magyar-kazah üzleti fórumon az Orbán Viktorral Asztanába érkezett magyar üzletemberek és a kazah gazdasági élet szereplői vettek részt.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/83759

Ajánljuk még a témában