Jobbratolódás fenyeget

2015. március 24. 07:23

Beck Tamás
Népszava

A magyar miniszterelnök jobban tenné, ha a kétharmad elvesztése okán inkább rászánná magát a konszolidációra.

Kész Zoltán februári győzelme paradox módon Vona pártját hozta kedvező alkupozícióba. És éppen a »szegedi gondolatot« magáénak valló magyar szélsőjobbal való eltitkolhatatlan együttműködés fogja diszkvalifikálni Orbán kabinetjét a nemzetközi színtéren. Mi mást remélhet a kormányfő ettől a hallgatólagos paktumtól? A Jobbik még az Európai Parlamentben helyet foglaló szélsőjobboldali pártok frakciójában sem kapott helyet, idegengyűlöletének híre más kontinensekre is eljutott. Nemrégiben a kanadai hatóságok egy 39 tagú gyöngyöspatai magyar roma család menekültstátuszát hagyták helyben, miután 2011-ben a Jobbikhoz köthető szervezetek jelentek meg a településen »rendfenntartó« céllal, félelmet keltve a helyiekben. Ezzel a párttal együttműködni egyenlő a politikai öngyilkossággal. Orbán Viktor a jelek szerint ezt még nem ismerte fel. A Schüssel-vizit alkalmával már tizenöt éve kifejezte, nem elfogadhatatlan gondolat számára a szélsőjobboldal bevonása a kormányzati munkába. És mintha most is a Jobbikkal való formális koalíció gondolatával barátkozna.

Az izraeli parlamenti választásokon a várakozásokkal ellentétben nagyarányú győzelmet aratott a jobboldali Likud, és Netanjahu várhatóan az ottani szélsőjobboldali pártokat vonja be leendő, minden korábbinál keményvonalasabb kabinetjébe. Orbán pedig sietséggel meghívta az izraeli kormányfőt budapesti látogatásra. Talán a tapasztalatok átadása céljából?

A magyar miniszterelnök jobban tenné, ha a kétharmad elvesztése okán inkább rászánná magát a konszolidációra. Groteszk látvány lenne, amint Selmeczi Gabriella Brüsszelben hortobágyi húsos palacsintát osztogat Orbán kiközösített kabinetjét népszerűsítve.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/83362

Ajánljuk még a témában