„Meg kell védenem a hazámat!” – Izrael nagykövete az eurovíziós dalbotrányról

2015. március 23. 14:27
„Ne vicceljünk már! Még ha paranoid lennék, sem jelentené, hogy nem üldöznek ebben az ügyben. Mindenki tudja, hogy Gáza emlegetésekor Izraelről van szó” – mondja Ilan Mor izraeli nagykövet a Mandinernek Csemer Boglárka eurovíziós dalával, a Wars For Nothing-gal kapcsolatban. A nagykövet nemrég az MTVA-hoz fordult a háborúellenes dal vetítésében látható, Gázát emlegető sor eltüntetéséért. Mor úgy látja: nem ártott ezzel hazája magyarországi megítélésének. Villáminterjúnk.

Először azt hittük, kamu hírrel van dolgunk, amikor azt olvastuk: ki akarja vetetni a magyar eurovíziós dal díszletéből a Gázára vonatkozó sorokat.

Miért hitték ezt? Valóban felkeltette a figyelmem a díszleten szereplő mondat. Úgy éreztem, nem helyénvaló politikai üzeneteket küldeni egy népszerű dalversenyen. A dal maga egyébként nagyon kellemes, a szövege pedig a háborúk ellen szól, s ezt az üzenetet én is támogatom. Ki lenne jobban a háborúk ellen, mint én, aki egy háborúktól sokat szenvedett országból, Izraelből jöttem? Amit kifogásolok az az, hogy Izraelre Gázával összefüggésben utaljanak.

 
Elnézést, nagykövet úr, de ez nem a paranoia jele?
 
Kinél?
 
Önnél. Izrael ugyanis nem szerepel a kifogásolt mondatban. Meg sem említik.
 
Ne vicceljünk már! Még ha paranoid lennék, sem jelentené, hogy nem üldöznek ebben az ügyben. Mindenki tudja, hogy Gáza emlegetésekor Izraelről van szó.
 
„2014 - Gáza - az áldozatok kétharmada civil volt, köztük több mint 500 gyermek.” Ennyi. Nem szól arról a mondat, hogy kinek a hibája mindez. Csak tények.
 
Tények? Senki sem tudja, hány gyerek halt meg Gázában. Még az is sok, ha egy gyerek meghal, a dal háttere azonban nem alkalmas arra, hogy összefüggésében mutassa meg a valóságot. Fekete-fehér képet ad: Izrael rossz, a palesztinok jók. Ezek a háttérszövegek negatívan keltik fel az érdeklődést, hajhásszák a szenzációt. Egyoldalú üzenetük van, mert mindenki rokonszenvez a gyerekekkel. A másik oldalon meghalt gyerekekről közben nem esik szó. Azokról az izraeli gyerekekről, akiket gázai terroristák öltek meg! A ravasz trükkök felkeltik a figyelmet és elterelik azt magáról a dalról, a művészi értékről is. Szerintem ez nem helyes.
 
 
Csemer Boglárka: Wars For Nothing – a vitatott háttérfelirat
 
Conchita Wurst is szakállal énekelt női ruhában. Az nem volt ravasz trükk?
 
De igen, viszont a mostani eset politikai tartalmat visz a dalversenybe. Csak fair play-t szeretnék.
 
Ha a politika megjelenése ellen van, akkor tehát nem csak a Gáza-mondatot, de az összeset kifogásolja? Azokat is, amelyek más háborúkról tudósítanak?
 
Minden egyoldalú politikai tartalmat helytelenítek egy ilyen dalverseny hátterében. Ez a háttér Izrael szempontjából egyoldalú. Mert ha már a háborúkat emlegetik: hol van szó a háttérfeliratokban például Szíriáról? Hol van Jemen? Hol van az ISIS? Ezek miért hiányoznak?
 
Amikor a 444.hu is úgy hozza tiltakozásának hírét, hogy Izrael cenzúrázni akar, nem gondolja, hogy többet árt hazája magyarországi imázsának, mint ha nem is szólt volna?
 
Egyáltalán nem. Nekem meg kell védenem a hazámat. Akkor is ha politikai pártok támadják Izraelt, és akkor is, ha egy dal hátterével teszik ezt. Az MTVA-nak egyébként felajánlottam, hogy örömmel találkozom az előadóval, szívesen elmondom neki a valós összefüggéseket. És szurkolok annak, hogy jól szerepeljen. Nem Izrael magyarországi imázsának ártanak a történtek: Magyarország izraeli imázsának ártott volna, ha ez a mondat benne marad a dal hátterében. Nem akarok cenzúrázni. Daloknak természetesen lehet politikai tartalma. Csakhogy ez a verseny nem erről szól. Ez csupán show business. Abban pedig nincs helye a politikának. Izrael demokratikus ország, tiszteletben tartja a szólásszabadságot, de határai ennek a szabadságnak is vannak. Kell, hogy legyenek. Mi otthon, Izraelben ugyanis tudjuk, tapasztaltuk sokszor, hogy a szavak ölni is képesek.
 
A szavak ölhetnek? Épp Lieberman izraeli külügyminiszter mondta két hete, hogy le kellene fejezni az Izraelhez illojális arabokat. Baltával.
 
Kampányban kicsúsznak az ember száján mondatok, olyanok is, amelyeket később inkább elfelejtene. Azt tudom mondani, amit az önök miniszterelnöke mondott: ne azt nézzék, mit mondunk, hanem hogy mit teszünk. Az újraválasztott miniszterelnök, Benjamin Netanjahu tudja, hogy biztonságra és békére van szükség. Minden izraeli miniszterelnöke lesz.
 
***
 
 

Wars For Nothing – a videó

Összesen 327 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gondolom, hogy a portugál Kalashnikov zenekar meg be is van tiltva Önöknél.

Kalashnikov - Warriors of the Hezbollah

https://www.youtube.com/watch?..

Meg Kínában is

Kalashnikov - Tiananmen, Tiananem Kill Another Yellow Man

https://www.youtube.com/watch?..

"Izrael ugyanis nem szerepel a kifogásolt mondatban. Meg sem említik.

Ne vicceljünk már! Még ha paranoid lennék, sem jelentené, hogy nem üldöznek ebben az ügyben. Mindenki tudja, hogy Gáza emlegetésekor Izraelről van szó."

Kedves Bogi! Előre borítékolom, hogy nem fogsz nyerni!
Ettől függetlenül: Szép és jó, amit előadsz.
A paranoiás úr pedig erősebb , mint te. Ez van!
Hajrá, drukkolok Neked, bár itt láttam először a "Dalt", mert nem nézek semmilyen beszavazós műsort.

Tudtommal nem sokat. :)

Mit gondoltál, nem volt biztos a dolgában? :-)))

Az Andrássy út 60. "titkára" is utólag derült fény. Még azok a kevesek sem mertek róla sokáig beszélni, akik csodával határos módon túlélték a "manikűrösöket".
A történelem fura tudomány.
Pár évvel az események után mindenről van vagy ezer "tudományos" munka.
A pár ezer évvel ezelőtt történtekről meg kiderül, hogy meg sem történtek, vagy, ha igen, akkor nem ott és nem úgy, mint ahogyan a tudomány azt állítja.
Sőt: Vannak "nulla" évek, és "nulla " évszázadok.
Ha ma valaki belelátna teljes egészében a világpolitikába és leírná a lényeges, meghatározó ügyeket, jelenségeket kommentár nélkül, állítom, senki nem hinne neki.

Hadd ne írjam le, mi a véleményem a mai "versenyekről".
(Van egy ismerősöm, aki le nem gyógyul ezekről a hülyeségekről, nagyon utál amiatt, hogy nem tud velem a celebekről értekezni.)
Én már a sportból is kiszerettem, a teniszt még nézem, de például a doppingos sportok esetén sajnálom a lányokat, fiúkat , ha belegondolok, mi lesz velük húsz év múlva.
Visszatérve a témára: Nekem ez a dal tetszik, a leányzó is, úgy vélem, hangja is van. (Lehet, hogy azért, mert másokat nem láttam, meg nem vagyok egy könnyűzenei bubus, de hallgatható).

"Hogyan válhatott ez a gyönyörű Európa ilyen agymosottá?"
Az ábra azt mutatja, hogy egyszerűen. már Wass Albert is leírta a A kard és kasza c. művében.
Ezer éve kezdődött, amikor egyeseknek nem tetszett, hogy az urak és a szegények egy szálláson tették a dolgukat. Az sem tetszett sokaknak, hogy egyesek ragaszkodtak a népük által teremtett hitvilághoz. "Nyugatosodni" kellett.

Már ki antiszemita itt?
Az lehet, hogy egyesek keményen fogalmaznak, de azért mégiscsak az izraeli nagykövet vette a bátorságot és intézkedett egy magyar könnyűzenei ügyben.
Vagy zokniban ez nem így néz ki?

Csak tudnám, hogy hogyan sikerült még az USA nyakába is pórázt tennie Izraelnek?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés