Paks II: a Mecsekben tárolnák a kiégett fűtőelemeket

2015. március 11. 10:37

Az új paksi blokkok kiégett fűtőelemeit először a szibériai Krasznojarszkba viszik majd, ahol addig nukleáris üzemanyag újrahasznosító üzemet létesítenek. Innen azonban vissza fogják hozni a radioaktív hulladékot Magyarországra: a tervek szerint a Mecsek mélyén kialakítanak majd egy lerakót és ott fogják őket tárolni – mondta Aszódi Attila paksi bővítésért felelős kormánybiztos.

Aszódi Attila paksi bővítésért felelős kormánybiztos a Világgazdaságnak azt mondta: a reaktorszigetet a Roszatom akarja építeni, de a turbinasziget kivitelezésében „örömmel együttműködik más társaságokkal”. A tendereken csak olyan társaságok indulhatnak majd, amelyeket az orosz fővállalkozó, a Roszatom és a magyarországi beruházó is előminősített – tette hozzá Aszódi.

Az új blokkok kiégett fűtőelemeiről a kormánybiztos azt mondta: azokat először a szibériai Krasznojarszkba viszik, ahol nukleáris üzemanyag újrahasznosító üzemet létesítenek. Ezután viszont a hulladékot visszahozzák Magyarországra. A tervek szerint a Mecsek mélyén fognak egy lerakót kialakítani, és ott tárolják majd véglegesen a kiégett fűtőelemeket – mondta.

Aszódi hozzátette: azért kell visszahozni Magyarországra a fűtőelemeket, mert az EU-s szabályozás előírja, hogy minden tagállam maga gondoskodjon a radioaktív hulladéka tárolásáról. Még harmadik országokban, például Oroszországban is csak akkor lehet véglegesen tárolni az ilyen hulladékot, ha erről külön nemzetközi megállapodást kötöttek –mondta a kormánybiztos. 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/82809