Politikusok vs civilek

Civilek: Nyugdíjba az ellenzéki politikusokkal!

2015. március 6. 10:17

Írta: Kiss Brigitta
A visszatérés tervezgetése helyett jó néhány ellenzéki politikusnak inkább a nyugdíjbavonuláson kellene gondolkodnia – ezt Vágó Gábor mondta a Republikon Intézet civil aktivistáknak szervezett kerekasztal-beszélgetésén, de akár az egész eszmecsere tételmondata is lehetne. Papp Réka Kinga szerint még a pártvagyon is jobban hasznosulna a civilek kezében. Kiderült azonban az is: nem mindegyik tüntetésszervező ennyire elutasító a jelenlegi pártokkal, Gulyás Balázs meg is hívta őket a március 15-ei demonstrációjukra.

Az ellenzéki politikusok után baloldali civil aktivistákat is egy asztalhoz ültetett a Republikon Intézet csütörtökön. A leginkább szembetűnő különbség az volt a két kerekasztal-beszélgetés között, hogy míg a politikusok egészen békülékeny, már-már kedves hangnemet ütöttek meg a civilek irányába, utóbbiak egyértelműen ellenségesen álltak a pártokhoz és a politikusokhoz. Ennek fényében nem meglepő, hogy noha a Republikon Intézet konferenciájának a civilek és a politikusok viszonyának körüljárása volt a fő témája, a két platform szereplőit mégsem egy asztalhoz ültették, hanem külön-külön szólaltatták meg, mondván „még túl nagy a távolság” közöttük. A ex-krétakörös Gulyás Márton ezt sérelmezte is: szerinte az, hogy a civilek és a politikusok nem ülnek le egy asztalhoz, csak tovább erősíti a „gettópolitizálást”.

A rövid bemutatkozó kör után – melyre leginkább azért volt szükség, mivel szemben a politikusokkal, akiknek párthovatartozása egyértelmű, a civileket, aktivistákat nehezebb „hová tenni” – Papp Réka Kinga ragadta magához a mikrofont, és azt kérte a szervezőktől, hogy „legyen már több nő” az asztalnál legközelebb, megjegyezve, hogy a politikusi beszélgetésre is hívhattak volna nőket, hiszen minden pártban akadnak kompetens nők. A nők helyzete a beszélgetés egy későbbi fázisában is előkerült, akkor a magát szabadúszó újságíróként definiáló PRK egy rövid összefoglalót is tartott a nőmozgalom jelentőségéről.

Papp Réka Kinga szerint egyébként a civilek nagyrészt „elcukisodtak”, a hatalom megszelídítette őket. Az ex-LMP-s, jelenleg a Népharag csoportban tevékenykedő Vágó Gábor szintén úgy látta, hogy az „állami csöcs” kiheréli a civil kurázsit. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormány gáncsoskodásai, szelektív pénzosztásai épp ellenkező hatást váltanak ki, mint amire a kabinet számíthatott, hiszen ezek mind hozzájárulnak a civil szféra fejlődéséhez azzal, hogy állami pénzek híján a civilek valóban függetlenként tudnak tevékenykedni.

Azért szükség van pártokra

A beszélgetés témája elsősorban a pártok és civilek együttműködésének kérdése volt: ez váltotta ki a legnagyobb érzelmeket is a hallgatóság részéről, de ezen túl felszínre hozta azt is, hogy azért ebben az ügyben vannak nézetkülönbségek az asztalnál ülők között. Az internetadós tüntetéseket szervező, korábban MSZP-s kötődésű Gulyás Balázs szerint például a veszprémi időközi választás éppen azt mutatja, hogy működőképes lehet, ha összefognak a civilek és a pártok. Olyannyira, hogy március 15-re egy olyan tüntetés szerveznek, amelyen a korábbi demonstrációkkal ellentétben nem tiltják meg a pártok jelenlétét.

Ez egyébként a többieknek nem nagyon tetszett: a ex-krétakörös Gulyás Márton szerint a rendezvényből egy kvázi „ellenzéki come back” lesz, aminek ő nem örül. Szerinte az interneteadós tüntetés is attól lett sikeres, hogy távol tartották magukat tőle a pártok. Gulyás Balázs viszont úgy látja: a civil kontroll nagyon fontos, de végső soron úgyis a pártokon múlnak a dolgok, az pedig az emberek becsapása lenne, ha azt mondanák, hogy pusztán tüntetésekkel majd mindent meg lehet oldani. Megjegyezte azt is: láttunk már olyan demonstrációt, amin nem voltak pártok, „igaz tüntetők se nagyon”.

Menjenek már nyugdíjba!

Az asztalnál ülő civileknek egyébként a látszat ellenére saját bevallásuk szerint nem általában a pártokkal van bajuk, csak a jelenlegi pártokat tartják alkalmatlannak. Elismerték ugyanakkor, hogy még a jelenlegi politikai elit tagjai közül is akadnak, akikkel jó kapcsolatot ápolnak, illetve ügyek mentén együttműködnek, ami egy működő dolog lehet. Vágó Gábor elmondása szerint például volt pártjával, az LMP-vel, valamint Jávor Benedekkel és Juhász Péterrel is dolgozott már együtt bizonyos kérdésekben. Papp Réka Kinga viszont úgy vélte: a pártok csupán eszközök, olyanok mint a „habverő”, ideális esetben el is jelentéktelenednek, hiszen csak végrehajtók, szemben a mostani állapottal, amikor a mandátum a kvázi mindenhez való jogot jelenti a számukra.

Gulyás Márton szerint a NER legyőzése azon múlik, hogy akik már leszerepeltek, felfogják-e, hogy ennek ők az akadályai, hozzátéve, hogy addig az összefogósdinak sincs értelme. „Hány választást kell még elveszíteni ehhez?” – tette fel a kérdést. Ezt hasonlóan látja egyébként Vágó is, aki ugyan azt nem mondja, hogy fel kellene gyújtani és sóval behinteni a jelenlegi pártok helyét, de úgy látja: „volna egy-két ember, akinek nem a visszatérésen, hanem inkább a nyugdíjba vonuláson kellene gondolkodnia”. Ez a megjegyzés nyilván a délelőtti kerekasztal több résztvevőjének nem nyerte volna el a tetszését, de közülük ezt senki sem hallhatta, mivel egyikük sem maradt ott a civilek beszélgetésére; igaz utóbbiak közül is csak ketten voltak ott a politikusok vitáján. Vágó szerint egyébként a jelenlegi pártok többségének működési struktúrájával is vannak problémák, szerinte ezek „szekták”, amit egymással folytatnak az pedig csak „cicaharc”.

Lang András, a MostMi csoport képviselője szerint ugyan a NER egy szörnyeteg, de annak létrejöttéhez nagyban hozzájárult az MSZP és az SZDSZ korábbi ténykedése. „Ha vissza lesz választva az MSZP, akkor én nem tudom mi lesz” – mondta. Ő egyébként nem csak a kormányt váltaná le, hanem a képviseleti demokráciát is, ami szerinte megbukott. Ehelyett a közvetlen demokrácia mellett foglalt állást. Gulyás Balázs szerint ezt a felvetést óvatosan kell kezelni egy olyan országban, ahol majdnem Colbert-híd lett a Megyeri-híd egy internetes szavazásnak köszönhetően; szerinte a Békemenet is bármikor „áttrollkodhatná” az ilyen voksolásokat. A képviseleti demokrácia leáldozása egyébként Gulyás Márton szerint sem jött még el. Lang amúgy beszólt az LMP-nek is, amikor azt mondta: fel kellene állnia valakinek a részükről és ki kellene mondani, hogy nem sikerült bebizonyítani, hogy lehet más.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy bizalmi válság van az országban, ami hatalmas probléma. A közösségépítést viszont megtartanák maguknak. A közönség soraiból felszólaló, pártokhoz kötődő személyek méltatlankodása után Vágó Gábor annyit mondott: nyugodtan próbálkozhatnak ezzel a pártok is, de a saját LMP-s tapasztaltai azt mutatják, hogy egy pártrendezvényre alig mennek el az emberek, míg amikor egy civil szervezet hívta meg őt beszélgetni, akkor jóval több volt az érdeklődő. Vágó szerint a baloldali pártoknak nem valószínű, hogy sikerül, ami a Jobbiknak vagy a Fidesznek igen: saját szubkulturális közeget teremteni. Ezzel Gulyás Márton azon felvetésére reagált, miszerint szükség volna egy „kulturális projektre” a baloldalon is, olyanra, mint amilyenek anno a polgári körök voltak, hogy legyen saját médiájuk, hogy jelen legyenek, beépüljenek az emberek közé. A közösségszervezés kapcsán a legerősebb állítást Papp Réka Kinga fogalmazta meg: szerinte a baloldali pártok azzal tennék a legjobbat, ha a még megmaradt pártvagyonukat odaadnák közösségfejlesztőknek és civileknek, akik majd aztán jól megszerveznék a közösségeket.

*

A politikusok kerekasztal-beszélgetéséről szóló tudósításunkat itt olvashatják.

Összesen 99 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már Horn Gábor is figyelmeztetett 2006-ban:

Nem azt mondták Feri!
Azt mondták, hogy menjetek a picsába!

A legszebb az egészben, hogy egmás között sem tudnak megállapodni semmiben , a pártokkal akkor hogyan?
(De a pénzük kellene)

Válaszok:
Antigoné | 2015. március 6. 10:33
Gombóc XVI. Artúr | 2015. március 6. 11:58

Anarchy..

Vágó se térjen vissza!

Nem csoda ennyi képességgel Paprika Répa Kinga nem tudja eltartani a gyerekét sem..

Lehangolóan fekete-fehér világban élhet, kedves Zokni.

Válaszok:
Agricola | 2015. március 6. 11:17

Isten mentsen az ilyen szószátyár szarkeverő, eszement barmoktól, mint Gulyás Balázs!

Ezek a 19-es bolsevik agitátorok egyenes leszármazottai. Családilag és kulturálisan is.

Érdekes, hogy nálunk csak a náci mozgalmat tilos újra éleszteni, a bolsevikot nem. Pedig az egyik fél évig regnált, a másik meg negyvenig.

Semmit nem tanulunk. Ébresztő, magyarok!

Együtt a XXI. századi Besenyő család.

"Ez a baloldali populáció teljes leépülése, mint szellemi, mint anyagi minőségben." és ekkor a Vezérürüjüket kész(?)zoltánt még meg sem említjük.

Válaszok:
Julismama2 | 2015. március 6. 11:47

Akármi is az emberek véleménye a pártokról, de ezek rendelkeznek legitimációval, mert szavaztak rájuk.
De kik azok a "civilek"?? Miféle legitimációjuk van?
Mert az édes kevés, hogy ök kijelentik saját magukról, hogy "mi civilek vagyunk ide nekünk az oroszlánt".
Az pedig minden elmond róluk, hogy ahogy te is írod, még egymással is veszekednek.

Papp Réka Kinga szerint a baloldali pártok azzal tennék a legjobbat, ha a még megmaradt pártvagyonukat odaadnák közösségfejlesztőknek és civileknek, akik majd aztán jól megszerveznék a közösségeket.

Köszönjük Papp Réka Kinga Emese!! Te világosan megmutattad, hogy csak óvatosan azzal a női kvótával.
Néha az az ember érzése, hogy már most is többen vagytok a politika körül, mint kellene.

A Fidesz nagy szerencséje, hogy egy normális, konszolidált polgár számára roppant ijesztőek, irritálóak az ilyen arcok, mint Papp Réka Kinga, Vágó Gábor, Gulyás Márton és a többiek.

A polgárok döntő többsége ezektől is megretten, s nem kér belőlük. Így azután a ballib mellett, ezek sem jelentenek érdemi veszélyt a Fideszre.

A Fidesznek ma nincs valós alternatívája, s ez teszi nagyképűvé, elbizakodottá Őket.

Szabin vannak,de ami késik, nem múlik.

Köszönöm a linket, de már olvastam. Pogátsa Zoltán főbb állításaival egyetértek, amelynek lényeg; ez a baloldali egyveleg - beleértve a pártokat és civileket egyaránt - alkalmatlan arra, hogy 2018-ban választást nyerjen.
Az MSZP a 2014-es választásnál a "nagy összefogás" erőlködéssel végleg leszerepelt. A csúcspontja Kész Zoltán támogatása volt. Úgy látszik még mindig nem ébredtek fel és tovább haladnak a korábbi úton, amely zsákutcának bizonyult. Kíváncsi leszek a még meglévő baloldali szavazók mikor ébrednek rá, hogy akiket támogatnak semmi közük a baloldalhoz, de annál több a kalandor politikához.

Válaszok:
Julismama2 | 2015. március 6. 12:21

Azért mégsem mondhatja O.V., hogy barátai az ellenségének ellenségei.

Azért mégsem mondhatja O.V., hogy barátai az ellenségének ellenségei.

"Olyannyira, hogy március 15-re egy olyan tüntetés szerveznek, amelyen a korábbi demonstrációkkal ellentétben nem tiltják meg a pártok jelenlétét."


Muramista, muramista - ez a tünti lesz a vég.

Na, ne marháskodjunk már!
Rékakinga, mint tényező?

"A hivatásos és pénzelt civilek sem civilek." - írja.
De valamiből meg kell élniük nekik is.

Munkából első nekifutásra.

Persze felforgató szervezetek támogathatnak hivatásos anarchistákat.

Civil mondjuk a bélyeggyűjtő, meg sakk szakkörös is, lehet a szervezőnek adnak kis appanázst, de az, hogy valaki főállásban fizetésért sakkozik, meg bélyeget gyűjt, az "profi".

Válaszok:
Julismama2 | 2015. március 7. 8:22
Julismama2 | 2015. március 7. 10:32
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés