Rólad szól!

Hashtagekkel bírná politizálásra a fiatalokat a kormány

2015. február 25. 12:01

Hashtag-kampánnyal egybekötött beszélgetésekkel próbálja megismerni a fiatalok nézőpontját az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A Rólad szól! című párbeszédsorozat első találkozóján néhány tucat, javarészt középiskolás diák válaszolt az EMMI kérdéseire, és végül a nap szavát is megválasztották – ami majdnem a külföldi munkavállalás lett. Tudósításunk.

Rólad szól! címmel indít párbeszédsorozatot az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága. A program lényege, hogy a kormány megismerje a politikától egyébként távol maradó ifjúság nézőpontját és véleményét az őket érintő közpolitikai kérdésekben, bevonva ezzel ezt a réteget a döntés-előkészítés folyamatába. Az első találkozót a fiatalokkal kedden tartották az Erzsébet téri Design Terminálban.

A beszélgetés előtt Novák Katalin államtitkár tartott rövid sajtótájékoztatót. A politikus elmondta, hogy a programnak három pillére van: a mostanihoz hasonló közvetlen beszélgetés 24 helyszínen, az online párbeszéd és a hashtag-kampány.

 

Az államtitkár beszéde után érkeztek meg azok a diákok, akik résztvevőként regisztráltak az eseményre. A jelentkezés teljesen önkéntes volt – hangsúlyozta az államtitkár. Az érkezők egy-egy érintőképernyős készüléket kaptak, ezen tudtak a szervezők által összeállított és kivetített kérdésekre adható három válaszlehetőség közül választani. Minden kérdés megválaszolására egy-egy perc állt rendelkezésre. Az egyes kérdések után a bátrabb diákok lehetőséget kaptak arra, hogy élőben is hozzászóljanak a felvetett témához. Ilyenkor többnyire ugyanaz a néhány vállalkozó szellemű fiú szólt hozzá. Ez alatt a kivetítőn megjelentek a diákok előző kérdésre adott válaszai, oszlopdiagramba rendezve. 

A beszélgetés során kiderült, hogy a résztvevők nem szeretik az érettségi megszerzéséhez kötelező társadalmi munkavégzést; több családtámogatást szeretnének; elégedettek az iskolai sportlehetőségekkel; és fontosnak tartják a nyelvtudást.

A fiatalok leginkább a külföldi munkavállalás témájához szóltak hozzá: a jelenlévők több mint fele szavazott úgy, hogy mivel itthon valószínűleg nem fog megfelelő kereseti lehetőséget találni, ezért biztosan elmegy külföldre dolgozni. 

A rendezvény végén a moderátor arra biztatta a fiatalokat, hogy válasszák meg a nap szavát, ami majd bekerül a sorozat hashtag-kampányába. A legtöbben arra szavaztak, hogy karrierrel kapcsolatos szót vagy szókapcsolatot keressenek. Végül a #külföldimunkalehetőség látszott legtámogatottabb ötletnek, ám ez a moderátornak mintha kicsit kínos lett volna. Végül amikor valaki felvetette, hogy legyen inkább a tágabb tartalmú #munkalehetőség a nap szava, nem szavaztatták meg, hogy ki melyiket választja; csak arra kérdeztek rá, hogy van-e ellenvetés ez utóbbival kapcsolatban. Nem volt.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/82110

Ajánljuk még a témában