Szolidaritás és felvilágosult önérdek

A Fejlesztés Európai Éve: fontos segíteni

2015. február 2. 09:06

Idén van a Fejlesztés Európai Éve, aminek alkalmából civilek indítanak egész éves programsorozatot. Ennek célja ráirányítani a figyelmet a nemzetközi fejlesztésre, a szegénység felszámolására. Tudósításunk a nyitórendezvényről.

2015-ben a Fejlesztés Európai Évében a HAND szövetség más civil szervezetekkel és az Európai Unióval együttműködve kampányba kezd a globális szegénység ellen. Az EU a fejlesztéspolitika keretében fejlődő, harmadik világbeli országoknak nyújt rendszeres pénzbeli támogatást, tehát EU-s tagállamok ilyen juttatásban nem részesülhetnek. A fejlesztési pénzekről szóló megállapodásokban a támogatásokat jellemzően ahhoz kötik, hogy az adott országokban teljesül-e a demokrácia és a jogállamiság követelményének legalább egy minimuma, és tiszteletben tartják-e az emberi jogokat. A fejlesztéspolitikától elkülönülnek a humanitárius segélyek, amiket természeti katasztrófák vagy háborús helyzet esetén, feltétel nélkül juttatnak a lakosságnak.

Statisztikák egyelőre csak a 2012-es támogatási összegekről érhetők el: akkor az EU a költségvetése 9 százalékát, 13,8 milliárd eurót költött el fejlesztési és humanitárius segélyekre.

A Fejlesztés Európai Évének nyitórendezvényén elhangzott: a HAND idei kampányának célja, hogy minél jobban bevonják az uniós polgárokat a világról és a közös jövőről szóló társadalmi vitába, valamint hogy növeljék a NEFE-re, az az a nemzetközi fejlesztési együttműködésre irányuló politikai figyelmet és a társadalmi támogatottságot. Felmérések szerint sokan nem is gondolják, hogy Magyarországnak feladata lenne másokon segíteni, mivel még maga az ország is segítségre szorul. A fiatalok kifejezetten alulinformáltak a globális problémákról, nem tudják, hogyan tudnának szerepet vállalni ezek csökkentésében. Ismerethiány tapasztalható nemcsak a fiatalok, de a döntéshozók körében is – ismertette Balogh Réka, a HAND Szövetség szakpolitikai munkatársa.

A rendezvényt Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, Perger István, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének kommunikációs vezetője, valamint Kovács Ádám Zoltán, a nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke szerint Magyarország szerepe a határon túli fejlesztéseben, és a harmadik világban egy olyan egységes képviseletet, közös fellépést, közös gondolkodást igényel az ebben részt vevő összes szervezet részéről, amely elengedhetetlenné teszi, hogy legyen egy közös platform, amelyen egymást segíteni és támogatni tudják. Fontosnak tartja az állammal való együttműködést. Győri-Dani Lajos a menekültekről is hosszan beszélt. Úgy gondolja, a harmadik világból legtöbben a félelem miatt menekülnek. A fő kérdés az, hogy miként lehet segíteni rajtuk, illetve megoldani problémájukat. Határainkon azok a menekültek állnak, akik félelmükben hagyják el hazájukat, célunk pedig, hogy eloszlassuk a félelmüket és a bizonytalanságukat – mondta. 

Az Európai Unió és az unió tagországai mélyen elkötelezettek a szegénység felszámolásában – jelentette ki Perger István, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének kommunikációs vezetője. Hozzátette: az Európai Unió és a tagországai messzemenően a világ legnagyobb donorai a fejlesztési együttműködés területén. Perger István ismertette a HAND Szövetség 12 tematikus hónapra kidolgozott programját. Idén szó lesz többek között oktatásról, egészségről, békéről és biztonságról, migrációról, emberi jogokról. Programjuk csatlakozik a HAND Szövetség egész éven átívelő, egységes megjelenésű kampányához, főleg budapesti és pár vidéki, átlagosan havi három eseménnyel. Lesz kerekasztal beszélgetés-sorozat, több kiállítás, filmvetítésekre és konferenciákra, képzésekre is számíthatnak az érdeklődök.

Az állam a civilekkel együttműködve próbálja a fejlesztéspolitikát a magyar állampolgárokkal is megismertetni – mondta Kovács Ádám Zoltán, a nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár. A helyettes államtitkár szerint 2015 egy kulcsfontosságú év lesz, hiszen nagyon komoly nemzetközi szintű eseményekre kerül idén sor, amelyek remek alkalmakat ad arra, hogy közelebbről is megismertesse az emberekkel a fejlesztéspolitikát. Hozzátette: a külügyminisztérium mindent megtesz azért, hogy a civil szervezetekkel hatékony legyen az együttműködése, és igyekeznek mindazokat a kereteket megadni, amik szükségesek ahhoz, hogy minél jobb eredményt elérhessenek a fejlesztéspolitika területén.

Huber Tímea, Nemzetközi Fejlesztési Főosztály főosztályvezetője ismertette a külügyminisztérium programját a Fejlesztés Európai Évére. Huber Tímea szerint a Fejlesztés Európai Évének és programjainak az a szerepe, hogy a fontos kérdések ne csak mandátumok, álláspontok, és kormányzati felszólalások szintjén jelenjen meg, ne csak állami és ne egy ENSZ elefántcsonttornyokban folyó vita legyen.

Hogy miért fontos segíteni? Huber Tímea szerint azért, mert „nemzetközi szervezetek tagjaként, kötelezettségünk a fejlesztés- és humanitáriánus szakpolitikában részt venni. Ezentúl egy értékrend kérdése is. Egy emberi értékrend az, hogy a szolidaritást kifejezzük nemcsak szavakban, hanem tettekben és a politikák útján is. Szervezett, jól menedzselt, jól finanszírozott politikák útján.” A közvéleménybe azt szeretnék beleplántálni, hogy a globalizált világban felvilágosult önérdek, hogy másoknak segítsünk, azáltal, hogy a kedvezményezett partnerországokkal együtt vesszük fel a sebességet a globalizációs változásokban.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/81027