Nyert, de nem szerzett abszolút többséget a Sziriza a görög választásokon

2015. január 26. 08:00

A szavazatok 36,3 százalékát megszerezve a radikális baloldali Sziriza nyerte a vasárnapi görögországi választásokat az eddig kormányzó, és végül 27,8 százalékot elérő Új Demokrácia előtt. Abszolút többséget viszont nem szerzett a Sziriza, így Alekszisz Ciprasz hétfőn valószínűleg már több kispárttal a tárgyalásokat kezd egy esetleges együttműködésről.

A radikális baloldali Sziriza nyerte a görögországi választásokat, de nem sikerült abszolút többséget szereznie: több mint 99 százalékos feldolgozottságnál a voksok 36,3 százalékát szerezte meg. Ezzel 149 helyhez jut a 300 fős parlamentben. Az eddig kormányzó Új Demokrácia (Nea Dimokratia - ND) 27,8 százalékkal végzett a második helyen. A harmadik helyen a neonáci Arany Hajnal áll 6,3 százalékkal. A szintén eddig kormányzó, korábbi legerősebb baloldali a párt, a PASZOK 4,7 százalékot ért el – írja az Index. 

Alekszisz Ciprasz már hétfőn leteheti a miniszterelnöki esküt, hogy aztán megkezdje a koalíciós tárgyalásokat. A Sziriza vezetője hétfőn találkozni akar a 4,7 százalékot elérő jobboldali Független Görögök pártja (ANEL), az 5,9 százalékot szerző Európa-barát, balközép To Potami (A Folyó) párt, illetve az 5,5 százalékot elérő kommunista párt (KKE)vezetőivel is.

Ciprasz az athéni ünneplő tömeg előtt elmondott beszédében úgy fogalmazott: „ma a görögök történelmet írtak, a remény történelmet írt. Görögország új fejezetet kezd, maga mögött hagy öt évnyi szenvedést”. A Sziriza vezetője saját négy éves reformtervet ígért, megjegyezve, hogy szerintük a trojka a győzelmükkel már a múlté. Megjegyezte ugyanakkor , hogy az új görög kormány kész lesz az együttműködésre és a tárgyalásokra.

Így reagáltak az uniós politikusok

Nem tabutéma többé a görög adósság újratárgyalása – állapította meg Gianni Pittella, az Európai Parlament (EP) szocialista frakcióvezetője vasárnap esti nyilatkozatában a Sziriza választási győzelmének hírére. Az olasz politikus üdvözölte a baloldali pártok győzelmét, és arra szólította fel Alekszisz Cipraszt, hogy „erős Európa-párti koalíciót” hozzon létre. „A görög nép egyértelműen szakított a megszorítások útjával, amit a(z uniós) trojka diktátumai kényszerítettek rá. Olyan új kormányt akar, amely teret biztosít a tisztességes politikának, és több társadalmi igazságosságot tesz lehetővé” – fogalmazott Pittella.

Az EP kereszténydemokrata, jobbközép irányzatú néppárti frakciójának a német delegációvezetője, Herbert Reul ugyanakkor elutasította a görög adósság részleges elengedésének a gondolatát. „Görögországnak tovább kell vinnie a reformkurzust, ha nem akarja kockáztatni az euróövezetből való kiválást” – szögezte le a CDU politikusa.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakcióvezetője gratulált Sztavrosz Theodórakisznak, a To Potami (A folyó) nevű párt vezetőjének az elért választási eredményhez. „A baloldal és a jobboldal bevett pártjaival szemben életképes alternatívát kínáló To Potami sikere azt bizonyítja, hogy van igény az Európa-párti és reformpárti erőre a görög politikában” – vélekedett a belga liberális politikus.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/80728

Ajánljuk még a témában