Heisler: Még az ördögi erő sem tudta elpusztítani a zsidókat

2015. január 18. 11:38
Gyászmegemlékezést tartottak vasárnap a pesti gettó felszabadításának 70. évfordulója alkalmából. Verő Tamás rabbi szerint emlékezni kell, hogy kik építették fel a gettó falait, kik rombolták le azokat, és kik azok, aki készségesen, bármikor újraépítenék.

A pesti gettó felszabadításának 70. évfordulója alkalmából tartanak gyászmegemlékezést a Dohány utcai zsinagógában vasárnap. Az eseményen Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke azt mondta: a mai napot a halottak felett érzett gyász és a felszabadítás öröme határozza meg. Heisler András hangsúlyozta: remélhetőleg a jelen lévő fiatalok megválaszolatlan kérdésekkel hagyják el a zsinagógát, és azokhoz fordulnak, akik még mesélni tudnak. Mindeközben pedig arra összpontosítanak, hogy még „az ördögi erő sem tudta elpusztítani” a zsidókat – mondta.

Véleménye szerint a fiatalok jelenléte azt jelenti, hogy a hagyomány folytatódhat, az ő tudásuk részévé válik, amit az idősebb generáció mesél el nekik. Ma jellemző, hogy nem az idősebb nemzedék kezd el beszélni, hanem a fiatalabbak teszik fel a kérdéseiket –közölte. Heisler András azt mondta: 70 éve szabadult fel a budapesti gettó, és akkor 3 ezer temetetlen holttest fogadta a Vörös Hadsereg felszabadító katonáit. A Mazsihisz és a budapesti hitközség azóta emlékezik meg a történtekről – mondta. Hozzátette, hogy az örömet és a gyászt mindig szét kell választani, és ma ez a kettősség a meghatározó: a halottak felett érzett gyász és a felszabadítás öröme.   

Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija arról beszélt, hogy amikor a holokauszt megszámlálhatatlan halottjára emlékeznek, egyúttal ünnepelik a visszakapott életet is. Azt mondta, két tórai parancsnak tesznek eleget: emlékezz és ne felejts! Nem felejtik azt a szörnyűséget, gonoszságot, embertelenséget, amelyet elkövettek ellenük, nem felejtik a holokauszt rettenetét. Egyúttal emlékeznek azokra, akik 70 éve megjelentek a gettó kapujában a Vörös Hadsereg egyenruhájában, és visszaadták nekik az életet. Megjegyezte: sokan ma nem lennének itt, ha 70 évvel ezelőtt nem lett volna az a január 18-a.

Verő Tamás rabbi hangsúlyozta: emlékezni kell, hogy kik építették fel a gettó falait, kik rombolták le azokat, és kik azok, aki készségesen, bármikor újraépítenék. Úgy látja, az idősek hatalmas terhet viselnek egész életükben - és ezt az utódaik is hordozzák –, hiszen soha senki nem tudja kárpótolni őket az elveszített évekért, a békés családi életért, az elveszített gyermekkorért, rokonokért. Verő Tamás emlékeztetett: a vidéki zsidóság meggyilkolását követően a budapesti zsidók jelentették a zsidóság túlélését, és ha nem menti meg őket a pusztulástól a Vörös Hadsereg, „mi ma nem lehetnénk itt”. Ünnepelni kell a túlélőket is, akiknek volt erejük újrakezdeni – mondta.    

Vlagyimir Nyikolajevics Szergejev budapesti orosz nagykövet azt mondta: 70 évvel ezelőtt a szovjet katonák harcolva jutottak el ide, és „ártatlan áldozatok ezreit ragadták ki” a nácik karmai közül. Az oroszok büszkék arra, hogy katonáik felszabadították Auschwitz-Birkeanut is, az egyik legnagyobb "halálgyárat" - tette hozzá. Kiemelte: a ma élők lelkiismerete is azt kívánja, hogy emlékezzenek ezekre szörnyű eseményekre, és ne engedjék, hogy megismétlődjenek. Az idő előrehaladtával ezeket a történelmi eseményeket esetenként eltorzítják vagy elhallgatják, ezért is olyan fontos az emlékezés – mutatott rá.    

Az eseményen jelen volt a Vörös Hadsereg két veteránja, Kacevics Lev Szergejevics és Elltekov Jurij Anatoljevics, akik részt vettek a budapesti gettó felszabadításában. A két 90 év fölötti veteránnak emlékplakettet adtak át holokauszt-túlélők. Az eseményen mások mellett Trócsányi László igazságügyi miniszter, L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a parlamenti pártok képviselői és a diplomáciai testület több tagja vettek részt. A megemlékezést követően az Alekszandrov katonakórus tart előadást.

A budapesti „nagy” gettó határait megszabó belügyminiszteri rendelet 1944. november 29-én jelent meg, a Dohány utca, Nagyatádi Szabó (ma Kertész) utca, Király utca, Csányi utca, Rumbach Sebestyén utca, Madách Imre út, Madách Imre tér és Károly körút által határolt területet december 10-én zárták le. A gettó 4513 lakásában összezsúfolt emberek száma 1945 elején elérte a 70-80 ezret. A gettó 1945. január 18-i felszabadulásakor csak a Klauzál téren több mint 3000 temetetlen holttestet találtak. Az ostromot és a nyilasok rémuralmát 70 ezer ember élte túl a nagy gettóban.

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aztán a megbékélésöl mikor fog beszélni a rabbi?
Meg mikor fog azokról a keresztényekről beszélni akik zsidó embereket mentettek? Meg mikor fog például Salkaházi Sáráról beszélni, akit a nyilasok a Dunába lőttek, mert zsidó embereket mentett?

Ajánlom József Attila sorait a rabbi figyelmébe:

"... s rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés..."

megbékélésöl=megbékélésről

Ne utalgass Verő Tamás!! Ne sumákolj. Mondd ki - hogy tudjuk - mit is akarsz mondani.
Beszélj világosan: szerinted kik építették fel a budapesti gettó falait, kik rombolták le és kik azok - szerinted, - akik bármikor újraépítenék.
Kik?!
Engem viszont nagyon érdekel, kik vették át a nyilasoktól az Andrássy út 60-at 1945. után, kik fejlesztették tovább. Csak körül kell nézni az épületben.
Na és kik üzemeltették?!

Mellesleg, kik rendeztek vérgőzös kommunista pogromot az I.világháborút követően Budapesten és vidéken, az országban mindenhol. Kik és főleg, miért?!
Okot a magyarság erre nem adott.
Kik szerelték le és küldték szélnek a még harcképes magyar hadsereget, amely ha a háború folytatására már nem volt alkalmas, de a kisantant gyalázatos prédálását képes lett volna megakadályozni. Az ország területén nem volt idegen haderő, csak ezután, az ellenállás szándékos megtörése után szivárogtak be és romboltak, raboltak.
Anyagi javakat és földet.
Kik változtatták kommunista terrorrá azokat a hónapokat, gyűlölve azt az országot, azt a népet, amely menedéket adott nektek, amikor mindenhonnan elüldöztek benneteket?
Miért tettétek?
Nincs sok felhánytorgatni valótok!!

Őszinte együttérzésem. Még egyszer nem szabad bekövetkeznie. Nem szabad felejteni, s tegyünk meg mindent a megbékélésért, a kölcsönös tiszteletért.

Őszinte együttérzésem. Még egyszer nem szabad bekövetkeznie. Nem szabad felejteni, s tegyünk meg mindent a megbékélésért, a kölcsönös tiszteletért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés