Goodfriend Schiffernek: A kitiltás „nem bűncselekménnyel kapcsolatos”

2014. december 17. 17:43

A vízumügy részletei bizalmasak, a kormány, ha szükségét látja esetleges bűncselekmények kivizsgáltatásának, konkrét információkat kérhet a részletekről – írja Schiffer Andrásnak írt válaszlevelében André Goodfriend, az amerikai nagykövetség ügyvivője.

Választ kapott egy hónappal ezelőtt küldött levelére André Goodfriendtől, az amerikai nagykövetség ügyvivőjétől Schiffer András, az LMP társelnöke. 

 
Schiffer András azt kérdezte levelében, hogy felmerült-e bűncselekmény gyanúja a beutazási tilalommal sújtott magyar állampolgárokkal szemben. Az LMP álláspontja szerint a jelenlegi szabályozás alapján is szolgáltathatott volna adatot Amerika az ügyben. Az ellenzéki politikus a magyar és az amerikai kormány által 2008-ban kötött megállapodásra hivatkozik, amely a bűncselekmények hatékonyabb megelőzése és leküzdése érdekében történő partneri együttműködés fokozásáról szól. 
 
André Goodfriend a politikusnak küldött válaszában leírja: a kitiltás egy „adminisztratív jellegű” intézkedés az amerikai külügy részéről, „amely az USA-ba való beutazást érinti, és nem bűncselekménnyel kapcsolatos (vagyis nem büntetőjogi eset)”. Az ügyvivő leszögezi: függetlenül attól, hogy a nyilvánosság tud-e az ilyen ügyekről, „a vízumügyek részletei bizalmasak”. A beutazási tilalom alapjául szolgáló információk ugyanakkor szerinte a kormány számára régóta rendelkezésre állnak. Amennyiben ezek alapján a kormány „arra a következtetésre jut, hogy bűncselekény kivizsgálására sort kell keríteni, és ehhez a vízumügyletekkel kapcsolatosan konkrét információkat igényel, az információt a kölcsönös jogi segítségnyújtási szerződés (MLTA) keretén belül kikérheti”. 
 
Korábban Goodfriend egyébként a Mandinernek azt mondta: akkor mérlegelnék az információk kiadását a kormánynak, ha konkrét büntetőeljárás indulna és hivatalos eljárásban, a nyomozás során kérnék ezeket az adatokat.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/79185

Ajánljuk még a témában