A nagymamám és Carl Lewis

2014. november 19. 17:27

Pogátsa Zoltán
Hetek
Nem állítanám, hogy az Európai Unió beteg. Nem az EU van bajban, hanem bizonyos tagállamai. Interjú.

„Miért nem képes az Európai Egyesült Államok arra, amire az Amerikai Egyesült Államok?

– Leginkább azért, mert nincsen Európai Egyesült Államok. Amikor az euroszkeptikusok azt állítják, hogy mindent Brüsszel határoz meg, akkor elképesztő tévedésben vannak: egyáltalán nincs központosítás. Az unió tagállami érdekek mentén működik. És éppen ezért nem is állítanám, hogy az Európai Unió beteg. Nem az EU van bajban, hanem bizonyos tagállamai. Bajban vannak a déli és a kelet-európai tagállamok, bajban van az Egyesült Királyság. De például az eurózóna létrehozása nagyon kedvezőnek bizonyult a németeknek, akik lefölözték az euróövezetet azon keresztül, hogy visszafogták a béreiket. És nagyon jó volt az eurózóna az adóparadicsomoknak, Ciprusnak, Máltának, az Egyesült Királyságnak. Persze az is tény, hogy ha a zóna egyik része bajba kerül, az magával húzza a másik részét is.

Az európaiak egy része sokkal kevesebbet dolgozik, mint például az amerikaiak, nem beszélve az ázsiai­­akról, miközben magas életszínvonalat vár el.

– Az, hogy az európaiak kevesebbet dolgoznak, ez tény, de szerintem ez így jó; ugyanis az európaiak kevesebbet akarnak dolgozni. Nem akarnak olyan társadalmat, mint például az amerikai, ahol 10 fizetett szabadnap jut egy évre. Mi nagyon boldogok vagyunk a magunk harminc-egynéhány fizetett szabadságával és azzal, hogy nem kell este 7-ig, 8-ig dolgozni. Európa a jóléti állam modellje, nem akarunk Kína lenni, ahol nincs semmiféle jóléti transzfer, és ahol a végletekig ki lehet zsákmányolni a munkavállalókat. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy az lenne a cél, hogy visszaépítsük az Európa által felépített civilizációs vívmányt, a jóléti államot.

Az azonban tény, hogy ezek a kontinensek versenyképesebbek Európánál.

– Valóban versenyképesebbek, mert a szabadkereskedelem révén elszívják az erőforrásainkat. Ha ide bejöhetnek a munkavállalók és a természet kizsákmányolásával készült olcsó kínai áruk úgy, hogy nincsenek védővámok, és éppen most bontjuk le az Egyesült Államok felé is a védővámokat, ebből az következik, hogy a munkahelyek elmennek oda. Nem azért nem fenntartható az európai modell, mert a jóléti állammal lenne a baj, hanem mert áttranszferáljuk a lehetőségeket azoknak az Európán kívül dolgoztató nagyvállalatoknak, amelyek egyébként az európai politikusok kampányát fizetik az átláthatatlan finanszírozási rendszerben. Európa tehát lehetőséget ad a nagyvállalatoknak arra, hogy átvigyék a termelésüket olyan országokba, ahol gyengék a szakszervezetek, ahol nincsenek jóléti kiadások, nincs környezetvédelmi díj, satöbbi. Aztán itt állunk meglepve, hogy Európában komplett generációk számára nincsen munkalehetőség. Valójában persze nem mondják meg őszintén, hogy azért nincs munkája ennek az úgynevezett elveszett generációnak Európa-szerte – a 20-as és 30-as éveikben járó fiatalokat nevezik így –, mert a munkahelyeiket elvitték Kínába.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

...elszívják az erőforrásainkat!
na még egy komprádorszivattyús (from TD)!

Egyébként Pogátsa a kevés normális közgazdász egyike!

A látlelet jó. Az unió nem képes az unió érdekeit képviselni. Ennek megfelelően nem is veszik komolyan, nem számolnak vele, ki is használják. A nagy tagállamok nem akarnak konfrontálódni (különböző okoknál fogva), a többi nem képes rá, a közös vezetés pedig gyenge.

Dehogyis beteg, életképtelenül jött világra. Mindenki az Uniótól várja mannát, dolgoztatni meg a bevándorlókat akarják. A volt szovjet övezet országai meg a saját tulajdonú gazdaság hiányától szenvednek.

Csaba László akadémikus most megjelent
"Európai közgazdaságtan" c. könyvében a rendszerváltozás negyedszázados tapasztalatait és tanulságait is vizsgálja. Arra keresi a választ, hogy milyen alapon és mi minősíthető sikernek, illetve kudarcnak.

Szerinte a szociális piacgazdaság lassú, átgondolt felépítése felé kell elmozdulni az amerikai közgazdasági tanok kritika nélküli átvétele helyett.

"Túl kell lépni a "bulvár-közgazdaságtan" lerövidített szlogenjein és az amerikai elméletek átvétele helyett egy olyan, kifejezetten Európára kidolgozott közgazdaságtanra van inkább szükség, amely a tengerentúlon sohasem ismert szociális piacgazdaság felé vezető utat írja le."(Csaba László)

Pedig benne van a cikkben is: az európai gyáraknak meg kell felelnie a helyi környezetvédelmi és egyéb előírásoknak (pl. tyúkoknak nem szabad megcsonkítani a csőrét, ketreces tartás nem engedélyezett)
Ez mind drágítja a termelést, viszont az Eu-n kívüli országokat ez nem köti meg, és a vám sokkal kevesebb, mint amennyivel ez olcsóbbá teszi a termelést.
Na erről is van szó versenyképesség alatt.

"Ha ide bejöhetnek a munkavállalók és a természet kizsákmányolásával készült olcsó kínai áruk úgy, hogy nincsenek védővámok, és éppen most bontjuk le az Egyesült Államok felé is a védővámokat, ebből az következik, hogy a munkahelyek elmennek oda.

azért nincs munkája ennek az úgynevezett elveszett generációnak Európa-szerte – a 20-as és 30-as éveikben járó fiatalokat nevezik így –, mert a munkahelyeiket elvitték Kínába."

Az Európai Bizottság is törheti a fejét, hogy a probléma hova vezet és hogyan oldható meg?

A "Munkaerő Szabad Áramlása" elv is szépen hangzik, de sok európai ország érzi a rózsa töviseit is.

Nap mint nap látunk olyan képeket, hogy például Afrikából tengeri úton, kis lélekvesztőkön sokan próbálnak bejutni Olaszországba és sokan elpusztulnak, mielőtt céljukat elérnék! .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés