Alijev: Partnerként tekintünk Magyarországra

2014. november 12. 8:16
A közmédiának adott interjúban az azeri elnök kifejtette: szoros politikai kapcsolatoknak, a kölcsönös bizalomnak és tiszteletnek köszönhető, hogy növekedett a Magyarország és Azerbajdzsán közötti kereskedelmi forgalom, de a kínálkozó lehetőségeket véleménye szerint jobban ki kellene használni.

A stratégiai partnerség és a szoros politikai kapcsolatok új lehetőségeket nyitnak Magyarország és Azerbajdzsán együttműködésében – mondta Ilham Alijev azeri államfő az M1 Az Este című műsorának kedden adott interjújában. Az azeri elnök kiemelte: Azerbajdzsán gazdasági fejlődése az elmúlt évtizedben valóban lenyűgöző, ez a legerősebb gazdaság a dél-kaukázusi régióban. Több gazdasági reformot hajtottak végre, és sikerült befektetőket vonzaniuk az olaj- és gáziparba, a világ legfontosabb energiaipari cégei jelen vannak az országban – mutatott rá. Hozzátette: az energiakészleteknek és a reformoknak köszönhetően sikerült csökkenteniük a kiszolgáltatottságukat, és eredményeiket a nemzetközi intézmények is elismerik. Ilham Aliyev közölte: Azerbajdzsán pénzügyi helyzete stabil, és jók a kilátásai is. 

Az európai piacokra szeretnének szállítani az energiakészleteikből, ami további lehetőségeket jelentene a gazdaságnak – mondta. A kétnapos budapesti látogatáson tartózkodó azeri államfő emlékeztetett arra, hogy kedden közös nyilatkozatot írt alá Orbán Viktor miniszterelnökkel a két ország közötti stratégiai partnerségről, és korábban hasonló dokumentumokat írt alá más EU-tagállamokkal is. Ez a nyilatkozat, amely nagyon sok területet lefed, jól mutatja a két ország együttműködési szándékát - vélekedett. Megjegyezte: az ilyen egyezményeknek kell jelenteniük az alapot az EU és Azerbajdzsán megállapodásához, hiszen fontos lenne a stratégiai partnerségi megállapodás az unióval is.

Ilham Aliyev hangsúlyozta: országa óriási energiatartalékokkal rendelkezik, és sok erőfeszítést tesz azért, hogy ebből az európai piacokra szállíthasson. Ha megvalósítják a déli gázkorridort, az teljesen átrajzolja Európa energiatérképét – magyarázta. Hozzátette: készletei alapján országa legalább száz évre megbízható forrása lehet az európai gázfogyasztóknak. 

A magyar-azeri kétoldalú kapcsolatokat illetően kifejtette: nagyon jók az együttműködési kilátások, Magyarországra partnerként tekintenek, és jelenleg azon dolgoznak, milyen útvonalakon tudnának gázt eljuttatni Magyarországra. A szoros politikai kapcsolatoknak, a kölcsönös bizalomnak és tiszteletnek köszönhető, hogy növekedett a Magyarország és Azerbajdzsán közötti kereskedelmi forgalom, de a kínálkozó lehetőségeket véleménye szerint jobban ki kellene használni. Hozzátette: hosszú távú és mindkét félnek előnyös gazdasági partnerséget építhet ki a két ország.

Ilham Aliyev szerint a magyar kormányzat rendkívül dinamikus és hatékony, és a közelmúltbeli választások alapján széles körű támogatást élvez. Magyarország „a szimbólumává vált a független politikának, a nemzeti érdekek mentén történő politizálásnak” – jelentette ki az azeri elnök.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Erről az egészről egy régi klasszikus film idézet jut az eszembe:

"..Ford Fairlane: Na és ti kik vagytok? Fasz és Szopó, ugye? Melyikőtök melyik, mi?..."

Semmi akadalya, amint lesz barmi amit tudnanak nekunk exportalni,marmint vandorzaszlon meg uttorojelvenyen kivul.

Budapest-Baku-Aşgabat tengely forever!!!

Minket irigyel a fél világ :)

Megfordul majd a trend is hamarosan, nem a rothadó nyugatra, hanem Türkmenisztánba, meg Azerbajdzsánba mennek majd dolgozni a magyarok a jobb élet reményében.

Mivel a Közgép a hírek szerint kapott egy hídépítési megrendelést, ennek akár lehet is realitása.

Azt is elleneztem ha visszaolvasol pár évet.


Amúgy ennek mi köze a keleti nyitáshoz és Azerbajdzsánhoz???

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés