Mindenszentek és a vegánok világnapja

2014. november 2. 7:11

Szabó Rebeka
Facebook
Fontos annak tudatában lennünk, hogy a hús, amit megeszünk, valamikor egy élőlény volt, és hogy nagyon nem mindegy, milyen sorsa volt, mielőtt a tányérunkra került.

„Ma van Mindenszentek napja, de emellett, mint megtudtam, a vegánok is ma tartják világnapjukat. Ők azok, akik semmilyen állati eredetű élelmiszert sem fogyasztanak. Persze nem ez az egyetlen és kizárólagos út arra, hogy tiszteletben tartsuk az állatok jogait, de fontos annak tudatában lennünk, hogy a hús, amit megeszünk, valamikor egy élőlény volt, és hogy nagyon nem mindegy, milyen sorsa volt, mielőtt a tányérunkra került.

A nagyipari állattartás nemcsak állatjóléti szempontból rossz, de a környezeti terhelése is hatalmas. Ha módunkban áll, együnk több zöldséget és kevesebb húst (nem kell minden nap húst enni) és azt is szerezzük be olyan helyről, ahol természetesebb körülmények között tartják az állatokat. Ezzel máris tettünk egy lépést egy fenntarthatóbb és boldogabb világ felé.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 163 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1.Mindenszentek ünnepe és / ma / a Halottak napja bemutatja az emberi létezés "kétarcúságát" : elmúlás és örök élet ...
2.Az állatokkal is akkor bánunk jobban , ha tudjuk az emberi feladatainkat , szeretetben .

Igaza van : a legfontosabb tudni a feladatainkat , ÉS az erről való tudást megalapozni . A rövid válasz : a kételkedés mindig a valódi tudás bennfoglalt ismerete / azaz , azért tudok kételkedni , mert már tudom az egyetlen abszolut igazságot , amihez mérve minden más kérdéses-problémás-önmagát nem megalapozó !

Mondja Vörös Rébék: "Fontos annak tudatában lennünk, hogy a hús, amit megeszünk, valamikor egy élőlény volt,"

De Vörös Rébék azzal is tisztában van, hogy ő a tápláléklánc csúcsragadozója!

Például : állatáldozatok az Úrnak ...

na én húst is eszek, meg növényt is. és jól vagyok

na erre meg egyesek azt mondják, hogy a bocitej a bocié, és nem jó az embernek.
egyébként én az álságosságot nem bírom ezekben a mozgalmakban...

lehet, viszont finom, és szeretem, plusz a túrónál jobb kaja nincs:)

Arra kérdésre , hogy hol van leírva a szentírásban , hogy / nem / lehet állatot ölni .
Megjegyzem : az állat érző lény , tehát kíméletre szorul / pl. ma már vágás előtt kábítják a malacot a nagyüzemekben /. Az ökológia miatt is "társunk" az állat . De ez nem jelenti azt , hogy nem lehet értelmes emberi céloknak alárendelni őket / pl. szánkóhúzás , élelem , cirkuszi mutatványok stb / .

na engem nem kell elfogyasztani.

A zsidó rítushoz semmi közöm . Én egy helyes/kívánatos tendenciáról írtam , miszerint létezik törekvés az állati szenvedés enyhítésre , de úgy , hogy eközben nem vész el a legitim hasznosítás szempontja sem .

Személy szerint nem vagyok vegetariánus , de - ha szükséges - tudom nélkülözni a húst . Itt sok tényező játszik szerepet , nem akarom a problémát eldönteni . Helyesnek látom viszont a tendenciát , hogy maga a problématudat erősödik : az ember szellemi lény ,s ezért fölényben van az állatokkal szemben , de ezt a fölényt fair módon / az állati specifikus létezés sajátságait tisztelve / kell megvalósítani .

Rebinek az a tuti, ha se húst, se növényt nem eszik.

A piszkafa tanácsai.
És mi van a génmódosított élelmiszerekkel? Vagyis a zöldségekkel? Tudod, amit az amerikai barátaid mindenáron rá akarnak erőltetni pl. Magyarországra?
Mi persze dögöljünk bele igaz. Oh boldog világ.

Na ezen is elgondolkodhatnál, ha már a mindenszentek napjáról nem jut eszedbe semmi!

Persze ti nem látogatjátok a temetőben a szeretteiteket.
Ezért inkább az állatok jutnak eszedbe.

Az ember szelemi fölényben van , mert az egész valóságra nyitott , az állat csak egy szegmensre. Az más kérdés , hogy az ember él-e , avagy visszaél-e a fölényével...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés