A kormányt értesítette először a kitiltásokról az amerikai diplomácia

2014. október 24. 15:37
Több mint száz újságíró vett részt pénteken André Goodfriend, az amerikai nagykövetség budapesti ügyvivőjének sajtótájékoztatóján. André Goodfriend hangsúlyozta: a beutazási tilalmat nem a magyar kormány intézkedései, hanem az érintettek tevékenysége miatt rendelték el. Goodfriend a paksi bővítésről is nyilatkozott: szerint ezzel az USA-nak a fő problémája a transzparencia teljes hiánya.

A kitiltásokkal kapcsolatban először a kormányt értesítette az amerikai diplomácia - mondta Andrá Goodfriend, a nagykövetség ügyvivője több, mint száz újságíró előtt pénteken az ATV tudósítása szerint. Az atv.hu szerint hat nevet közöltek a külügyminisztériummal, majd ez után értesítették az érintetteket. Az Index ezt az értesülést cáfolta. A kormány és a kormánypárt több képviselője, így Lázár János és Rogán Antal is azt hangsúlyozták korábban, hogy nem tudják pontosan, ki a hat kitiltott személy. A kitiltottak hivatalos útra, meghívásra mehetnek Amerikába, csak magánútra nem.

Goodfriend a paksi bővítésről is nyilatkozott: szerint ezzel az USA-nak a fő problémája a transzparencia teljes hiánya. Szerinte azzal nincs probléma, hogyha Magyarország együttműködik Oroszországgal, hiszen az USA is együttműködik velük sok területen. A Déli Áramlattal szerintük az a probléma, hogy nem diverzifikálja az energiaforrásokat. Amerika egyébként meg van elégedve Magyarországgal, mint katonai szövetségessel.

Az amerikai diplomata kiemelte: onnan, hogy megpróbálják kitalálni, kiket érint az amerikai beutazási tilalom, el kellene mozdulni a felé, miként tudna a két ország szövetségesként együttműködni a korrupció elleni harcban. André Goodfriend hangsúlyozta: a beutazási tilalmat nem a magyar kormány intézkedései, hanem az érintettek tevékenysége miatt rendelték el, ezért a magyar kormánytól nem várnak semmilyen lépést az ügyben. Azt is hozzátette, hogy Magyarország csalódást okozott a korrupció felderítésében, mert az USA rendelkezésére álló információkkal a magyar hatóságok is régóta rendelkeznek.

Frissítés

Egyelőre csak az atv.hu közvetítésében találtuk meg azt az információt, hogy az amerikai követség egészen pontosan feltárta a magyar külügy előtt a kitiltott személyek személyazonosságát. Az Index közvetítése szerint ennek pont az ellenkezője hangzott el: „Goodfriend megerősítette, hogy az USA semmilyen konkrét információt nem ad ki a kitiltottak személyéről és korrupciós üzelmeikről, sem a magyar kormánynak, sem a sajtónak.” Elnézést kérünk olvasóinktól a korábbi téves tájékoztatásért.

Összesen 456 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már tisztán látszik, hogy az ügyvivő Nagykövet úr félhivatalos inkább magánakciója Volt, hogy bedobta ezt a korrupciós maszlagot. Szerintem belpolitikai szándékkal, nyomásgyakorlás céljából az Ökosok miatt.

Lyukra futott, mert nem ismerte Magyarországot és főleg a néplelket, meg azt a zsibvásári, kávéhzi mentalitást ami jellemzi a hazai közéletet. Itt mindenki ért a focihoz és a politikához, sőt már szófoszlényokból is a jólértesültség látszatában tettszeleg. Nem beszélve, hogy minden egyre szinesebben halad tovább az ídő előre haladásával.

De mi így szeretjük az országot és egymást is annak ellenére, hogy véremenő harcokat vivunk egymássa . Szeretjük, hogy ha valamit két ember tudni vél azt már tiz millió véleményezi a saját tapasztalata és vérméslekte szerint.

Na ez így van jól. Sokaknak sokat kell még tanulni és tanulmányozni a Magyarokat, hogy kapisgálják, hogy milyen karakterek is vagyunk és hogyan jutotottunk el ideág a történelmünk során.

El lesz ez osztva, a fűtőelemeket egy idő múlva majd ők szállítják...

1., Először azt állította jóbarát, hogy kormányzati tényezők korrumpálni akarták az amerikai növényolajosokat.
2., Másodszorra már odáig merészkedett, hogy kormánytagok vannak a listájukon.
3., Harmadszor visszakozott és azt sejttette, hogy a NAV bizonyos munkatársai.
4., Ezalatt végig titkolódzott, hogy neveket nem mondhat.
5., Miközben Szíjjártó kiment, ez alatt úgy modosítottak, hogy az érintetteket tájékoztatták.
6., Szíjjártónak kint, még mindig azt mondta Nuland, hogy törvény tiltja a személyiségi jogok miatt a nevek kiadását.
7., Szíjjártó egyéb programjai után hazajött és azt mondta, a magyar kormány a részletek nélkül semmit sem tud tenni.
8., Közben Európában is megfogalmazódtak kérdések, mert nem értettek semmit.
9., Most ott tartunk, hogy az érintetteket tájékoztatták még az ügy legelején, na de akkor miért nem ezt mondták már eleve?
10.,Most azt mondják, hogy először a magyar kormányt értesítették, ami azért hazugság, mert a kormány nagyon magabiztosan és kitartóan állította, hogy hiába kérnek tájékoztatást, semmit sem kapnak, csak sumákolást.
Goodfriend pedig váltig hangoztatta, hogy nem is adhatnak ki semmit.
Ha igaz lenne, hogy a kormányt tájékoztatták legelőbb, akkor ezt mondania kellett volna akkor, amikor a kormány adatokat és neveket kért. A törvényükre még akkor is hivatkozhattak volna.
11.,Most azt állítják, hogy a kormánynak nincs is hozzá semmi köze, nem is várják el, hogy lépnie kellene.
Amit szeretnének az csupán annyi, hogy működjön a két fél együtt a korrupció elleni harcban.
Na bazmeg, Amerika! A magyar kormány az első perctől kezdve ezt ajánlotta fel.

Mi a tanulság? Hogy az USA adminisztrációja felületes, zavart.
Szemérmetlenül viselkedik, a minimális diplomáciai tapintatot sem tartja be, mindezt azért, mert valamivel több repülőgép hordozója van, mint nekünk.
Ugyanakkor arra oda sem figyel, hogy ellenséges, vagy szövetséges országgal teszi-e mindezt.

Szerintem vlgül az történhetett, hogy átszóltak jóbarátnak, hogy hülyeséget csinált, hozza valahogy rendbe és legközelebb az amerikai kormányt ne hozza ilyen helyzetbe, mert szétrúgják a seggét.

Amerika már simítja a dolgot,nem akar balhét a nyugati táborban.
Az adóhivatallal én sem vagyok megelégedve,de ne tiltsák ki a csajt, inkább marasztalják ott.

Amerika már simítja a dolgot,nem akar balhét a nyugati táborban.
Az adóhivatallal én sem vagyok megelégedve,de ne tiltsák ki a csajt, inkább marasztalják ott.

Most nem akarok belemenni abba, hogy ki hazudik, előttem itt már sokan írták le a véleményüket.

Nekem inkább kérdésem lenne.
Kinek az érdeke?

Érdekes módon nem az utolsó választás előtt robbant ki ez az ügy hanem utána, vagyis amíg valakik abban reménykedtek, hogy Bokros Lalinak volt esélye addig ez a hű de nagy korrupció nem csípte a szemüket, most viszont igen.

Ez a bomba úgy robbant ki, hogy 6 kormánytagot tiltottak ki az USA-ból korrupció miatt.

Erre az elvárt de be nem következett reakció az kellett volna hogy legyen, hogy Orbán pánikba esik és mivel nem lehet tudni, hogy a 11 fős kormányból ki az a 6, akiről szó van az összes minisztert azonnal kirúgja, ő maga lemond és feloszlatják a parlamentet is és új választásokat kell kiírni, amin Orbán szégyenében nem indul.

Aztán jött volna a helyreigazítás, hogy fordítási hiba volt nem kormánytagról hanem kormányközeli emberekről volt szó, de addigra az események már megfordíthatatlan útra tértek.

Azt sem definiálták, hogy mennyire közeliek ezek a kormányközeliek. 1cm, 1 méter, 1 km? Közvetlen rokon, ismerős, hajdani iskolatárs?

A portás nagynénjének az unokatestvérének az öccse?

Amíg nincsenek explicit nevek addig bárkit meglehet hurcolni, be lehet sározni.

Szóval Orbán nem esett pánikba és a remélt reakció nem következett be.

Tehát, nem 6 főt a 11 fős kormányból tiltottak ki, az USA megkezdte a visszavonulást. Már nem is a kormányhivatalnál dolgozó közvetlen munkatársakról van szó és a kitiltás is csak amolyan félkitiltás, mert ha hivatalos úton megy ki akkor nem is olyan korrupt mintha magánba.

Alig várom az újabb helyreigazítást az USA részéről.

Ez az ügyvivő úgy akart viselkedni mint 1944-ben Veesenmayer és nem jött be neki.

Földi azt mondta, hogy az USA nagyon amatőr módon nyúlt ebbe bele, és, hogy a labda az USA-nál pattog.

Ezt a jóbarátot pedig sürgősen haza kellene rendelni, vagy azért mert hazudozik, vagy azért mert megsértette a törvényt amikor kiadta a neveket.

Igazad van, a helyreigazítással elismeri, hogy tévedett vagy hazudott. Az még korrekt is lenne.

Viszont most azt kellene elhinnünk, hogy a Magyar Külügyminiszter úgy ment ki az USA-ba, hogy ott volt a zsebében a 6 fő neve az összes állítólag elküldött anyaggal, bizonyítékkal együtt és eljátszotta a hülye gyereket, és csak szánalomból az ottaniak besegítettek neki és mondták, hogy nem adhatják ki a neveket.

Ezért az alakításért minimum Oscar-t kéne kapnia a Szijjártónak, vagy ennek a "jóbarátnak", mert megállja röhögés nélkül, amit előad tudván, hogy mit mondott előző nap meg az azt megelőző nap.

Na lassan ki fog ürülni az USA nagykövetség, szerintem ez az ügyvivő nagykövet is hazahurcolkodik hamarosan.

Hát van még koordinációs problémájuk a srácoknak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés