Varga: Egy amerikai étolajgyártó már 2011-ben jelezte az áfacsalásokat

2014. október 22. 13:57
Varga Mihály közlése szerint a Vénusz étolajat előállító amerikai Bunge Zrt. vezetősége még 2011 szeptemberében információkat adott át a költségvetést károsító különféle jelenségekről a NAV-nak; az adóhatóság pedig 2013 decembere óta folytat büntetőeljárást az élelmiszeriparban elkövetett bűncselekmények miatt.

A kormány minden eszközzel fellép az áfacsalások és a különböző visszaélések ellen – szögezte le a nemzetgazdasági miniszter szerdán az Országházban újságírók előtt, amikor egy amerikai étolajgyártó cég élelmiszerkereskedelmi csalásokkal kapcsolatos felvetéseinek kormányvizsgálatáról számolt be.

Varga Mihály elmondta: a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) 2013 decembere óta saját felderítő tevékenységének eredményeként büntetőeljárást folytat élelmiszeriparban elkövetett bűncselekmények miatt. A büntetőeljárás különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett, költségvetési csalás miatt zajlik. 

Az ügy előzménye – emlékeztetett a miniszter –, hogy a Vénusz étolajat előállító amerikai vállalat (Bunge Zrt.) vezetősége 2011. szeptemberében a magyar adóhatóságoknak információkat adott át a költségvetést károsító különféle jelenségekről. A NAV-nál ezt követően kétszer is fogadták a cég vezetőit, majd az adóhatóság nyomozást kezdeményezett.

A miniszter kitért rá: a nyomozás adószakmai, valamint a bűnügyi szakterület bevonásával zajlik. A NAV az eddigiek során feltárta, hogy az elkövetők több éve működtettek egy olyan bűnszervezetet, amely 12 magyarországi székhelyű gazdasági társaságból állt. Ez a bűnszervezet áfabefizetés nélkül különböző élelmiszeripari termékeket – például cukrot, étolajat, kávét – hozott be Magyarországra Szlovákiából és Csehországból, valamint Ausztriából. Az így elkövetett kár - a mostani információk szerint - meghaladja a 2 milliárd forintot.

A NAV saját felderítő tevékenységének eredményeként idén februárban 50 helyszínen tartott házkutatást az érintett cégeknél, könyvelőknél és ügyvezetőknél. Májusban újabb 400 helyszínen zajlott az összehangolt akció. Eközben a NAV-nál több mint 300, az ügyhöz kapcsolódó vizsgálatot végeztek el. Varga Mihály megjegyezte: van olyan vizsgálat, amelyik még most is tart. Mindennek eredményeként sikerült azonosítani a bűnszervezet vezetőjét is. Eddig 16 személyt gyanúsított az ügyben. 8-an már vizsgálati fogságban vannak költségvetési csalás gyanúja miatt, 4-en előzetes letartóztatásban. Négy személyt pedig közokirat-hamisítással gyanúsítanak. A NAV 800 millió forint értékben vagyonlefoglalást is elrendelt. Emellett együttműködik a cseh és a szlovák nyomozó hatóságokkal, tekintettel arra, hogy nemzetközi ügyről van szó – mondta a miniszter.

A nyomozás jelenleg is folyamatban van számítástechnikai szakemberek és könyvelők bevonásával. Varga Mihály kérte a budapesti amerikai nagykövetséget, ha tudomásuk van a NAV munkáját segítő, a korrupció gyanúját felvető további eseményekről, azt hozzák nyilvánosságra, segítve a felderítési munkát. Erről fogadott el beszámolót szerdai ülésén a kormány – tájékoztatta az újságírókat a nemzetgazdasági miniszter.

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már csak azt várom, mikor derül ki, hogy a Bunge EU-s pénzekre pályázott, pályázott, de nem kapott, nem kapott...

Úgy látszik könnyen felejtesz, görény.
A te neved itt: kuss.

"még 2011 szeptemberében információkat adott át a költségvetést károsító különféle jelenségekről a NAV-nak; az adóhatóság pedig 2013 decembere óta folytat büntetőeljárást"

es a ket idopont kozott megis mi a kekeres meretes banatos lofalloszt csinaltak?
vagy megis mi a bubanat tartott itt tobb mint ket evig? Az hogy kozben ketszer talalkoztak a ceg vezetoivel?

Vagy olyan sok Marinenit kell a piacon fel kilo krumpli utani fobenjaro szamlanemadasert megbuntetni, hogy addig nem volt idejuk ilyen picslicsare ugyekre?

nagyon ugy tunik...

itt nem a lolab log ki, hanem a lonak a nemesebb szerve, meghozza ugy nezem egyenest a pofankba.

nem tudunk semmi ugyrol, ha van valami szoljanak.

ja, hogy az olaj meg az az afaugy? jaaa...

errol nagyon az Uvegtigris ugrik be:
vas?.. ja, a vas!! milyen vas? :)

"Nem zörög a haraszt, ha nem..."...Úgy tűnik, mégis volt valami Horváth András zöld dossziéjában, csak azt nem értem miért kellett eddig várni, ha hónapok óta folyik a nyomozás.

A Bunge nagyjából megvette a Cereolt, nem lehet túl kicsi...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában