Az EU tiltja, Magyarország mégis megépítheti a Déli Ármalatot

2014. október 22. 09:59

Rogán Antal keddi módosító javaslat lehetővé teszi, hogy az EU-s tiltást és a nemzetközi egyeztetést megkerülve Magyarország belefogjon az orosz Déli Áramlat hazai szakaszának megépítésébe – írja az Index. A módosítás alapján szállítási rendszerüzemeltetési engedéllyel nem rendelkező cég is építhet gázvezetéket.

A Rogán Antal vezette gazdasági bizottság tegnap benyújtott egy módosító javaslatot Mengyi Roland „А földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény módosításáról” szóló törvényjavaslatához. Rogán javaslata alapján olyan gázipari cég is építhetne gázvezetéket, amely nem rendelkezik szállítási rendszerüzemeltetési engedéllyel, így nem kell megfelelnie az ilyen engedéllyel rendelkező cégekre vonatkozó szabályoknak sem – írja az Index.

Így például nem vonatkozik rájuk az a szabály, amely kiköti, hogy a cég nem kezdhet nemzetközi egyeztetések nélkül gázvezeték építésébe. A módosítás következményeként Magyarország megkerülné a nemzetközi testületeket és az EU-t az orosz Déli Áramlat gázvezeték megépítésében. Az EU ugyanis jelenleg ellenzi a vezeték megépítését, addig mindenképpen, amíg nem rendeződik az ukrán-orosz konfliktus.

Az Index emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 22-én egyeztetett a Gazprom igazgatótanácsának elnökével, Alekszej Millerrel. Ez után nem sokkal Magyarország leállította az Ukrajna irányába történő gázszállítást, majd szintén Mengyi Roland törvénymódosítása nyomán úgy alakult a törvényi környezet, hogy a Gazprom úgy hozhat gázt a magyar tározókba, hogy nem kell kereskedelmi engedélyt szereznie.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/76383

Ajánljuk még a témában