Sarc

Internetadó: Gigánként 150 forintot szedne be az állam

2014. október 21. 18:24

Elképesztő mértékű adót vetne ki az internetszolgáltatókra az állam: a beterjesztett javaslat szerint minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forintot kellene befizetni az államnak. A Fidesz 2008-ban még ellenezte az internetadót.

Varga Mihály kedden bejelentette a jövő évi adócsomagot, amelynek egyik új eleme az internetszolgáltatókra kivetendő különadó. A távközlési adóról szóló LVI. törvény módosítása szerint az internetadó minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forint lenne. Az adó csökkenthető lenne a társasági adóként befizetett összeggel.

Az indoklás szerint azért adóztatják meg az internetet, mert az azon folytatott kommunikáció teret nyert a hagyományos telefonos – ideértve az smst is – kommunikációhoz képest.

A Fidesz 2008-ban még felszólalt az akkori kormány által tervezett internetadó ellen. Azt írták: „A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az internetadóval kapcsolatos javaslatát, mert az akadályozná az internet magyarországi terjedését (...) Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz, mert tovább mélyíti a Magyarországon amúgy is meglévő digitális szakadékot és elzárja az új felhasználókat az internettől” – vélekedett 2008-ban Nyitrai Zsolt, a párt akkori információs és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője.

Frissítés

Az MTI szerint az internetadó ugyan gigabyte-onként 150 forint lesz, de annak összege havonta nem lehet több magánszemélyek esetén 700, cégek esetében pedig 5000 forintnál. A törvénytervezet szövegéből viszont ez nem következik: annak alapján az adóplafon csak a hívószámról indított hívások és küldött üzenetek után kivetett adóra vonatkozik.

Közben az MTI pontosította a kiadott hírt, és a javítás szerint a plafon valóban nem vonatkozik az internetadóra.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/76360

Ajánljuk még a témában