A hét legnagyobb bukás az önkormányzati választáson

2014. október 12. 23:23

Balogh Ákos Gergely
Mandiner
Az amúgy sem túl acélos Falus Ferenc visszaléptetését követően még főpolgármester-jelöltje sem maradt a baloldali összefogásnak a fővárosban.

Gyors körképünkből kiderül, hogy az előzetes eredmények alapján kiknek a nevéhez fűződnek a legnagyobb bukások az önkormányzati választáson

1. Kothencz János és a szegedi Fidesz

Pénzt, paripát, fegyvert nem sajnálva küzdött Szeged bevételéért a Fidesz. De hiába vetették be Gerard Depardieu-t, Fásy Ádámot és Orbán Viktort is, nemhogy a polgármesteri címet nem sikerült elhódítani, még a testületben is sikerült többséget szereznie Botkáéknak – az előző ciklustól eltérően. Nem lennénk meglepve, ha a hagyományosan problémás szegedi Fidesz életében ezzel véget is érne a nyúlfarknyi Kothencz-korszak.

2. A budapesti baloldali összefogás

Az amúgy sem túl acélos Falus Ferenc visszaléptetését követően még főpolgármester-jelöltje sem maradt a baloldali összefogásnak a fővárosban, pedig még a tavaszi eredmények alapján sem tűnt elképzelhetetlennek, hogy ősszel sikerül leváltaniuk Tarlóst.

3. Balázs Árpád

Fideszes polgármester húszéves praxissal? 2014-ben ilyen háttérrel lehetetlen volt veszíteni, a siófoki Balázs Árpádnak mégis sikerült. 1994 óta vezette a várost, a mostani választáson a független Lengyel Róbert verte meg. Nem kicsit, nagyon: 62:35 arányban. Ráadásul még kompenzációs listáról sem fog bekerülni a testületbe, mert a Fidesz egy kivételével az összes egyéni körzetet megnyerte.

4. Az MSZP és az SZDSZ egykor sikeres polgármesterei

Gegesy Ferenc Ferencvárosban, Ipkovich György Szombathelyen, Molnár Gyula Újbudán, míg Walter Dezső Sopronban próbálkozott a Nagy Visszatéréssel. Mindannyian megszorították ugyan fideszes ellenfelüket, de kudarcuk könnyen politikai pályájuk végét jelentheti.

5. Hadházy Ákos

A trafikpályázatok miatt a Fideszből távozó politikus hiába szerzett 40,81 százalékot Szekszárdon polgármesterjelöltként az LMP színeiben (lemaradva a fideszes Ács Rezső mögött), még a testületbe sem fog bekerülni, mivel a helyi megállapodás részeként az LMP nem indított képviselőjelölteket a városban.

6. Tétényi Éva

A négy éve még a Meggyes Tamással szembeni teljes összefogást élvező független esztergomi polgármestert Romanek Etelka, a Fidesz-KDNP jelöltje győzte le. Miután az elmúlt ciklusban szinte mindenkivel összeveszett a városban, még a testületbe sem fog bekerülni, miután a Meggyestől megszabadított Fidesz-KDNP jelöltjei nyerték az összes körzetet.

7. A csepeli baloldal

Vörös Csepel nem vezeti már a harcot, hiába felelne neki a Váci út (a XIII. kerületben még erősített is a baloldal a korábbiakhoz képest). Nemcsak a DK-s Horváth Gyula bukott el nagyon simán polgármesterjelöltként a mindössze 33 éves Borbély Lénárddal szemben, de még a 14 egyéni körzetből is csak 3-at tudott nyerni a teljeskörű (MSZP-DK-Együtt-PM) baloldali összefogás. Igen, Csepelen.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 151 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés