Nők a szélsőjobboldalon: nem bábok, önálló politikai aktorok

2014. október 11. 11:23

Világosan látszik, hogy a különböző politikai pártok, amelyek évtizedek óta a magyar politikai életet uralják, zártak a női politikai részvétel felé. Interjú.

2014. október 11. 11:23
Pető Andrea
Népszava

Pontosan milyen szerepet játszott a nők alacsony politikai részvétele a szélsőjobb előretörésében?


Világosan látszik, hogy a különböző politikai pártok, amelyek évtizedek óta a magyar politikai életet uralják, zártak a női politikai részvétel felé. Ennek különböző okai vannak, kezdve a strukturális kérdésektől a személyi kérdéseken át egészen a különböző, női politizálással kapcsolatos, végig nem gondolt álláspontok kialakításáig. A politikai elit bezárul, egyre nehezebb oda bekerülni - azt ugyanis a különböző pénzügyi források, a megfelelő kapcsolati hálózatok biztosítják. A probléma tehát adott: a nők egyenlőségének nincs vagy csak nagyon gyér a politikai képviselete. Az is látszik, hogy ez nincs is sehol kimondva, képviselve, ezért is érdekes, hogy a különböző szélsőjobboldali pártok, mit tudnak ezzel kezdeni, hogyan tudják ezt megfogalmazni. De nemcsak e radikális erők, hanem a konzervatív pártok alapvető kérdése is: hogyan lehet a női szavazókat megszólítani?

Miért éppen a konzervatív pártoké?

Azért, mert - ahogy azt már 2003-ban, Napasszonyok című könyvemben is megírtam -, egyre érezhetőbben összecsúszik a szélsőjobb és a konzervatív nőmozgalmak között az a diskurzív, politikai mobilizálási mező, amin keresztül a nőket be lehet vonni a politikába a család és a családcentrikusság keretében. Ma kulcskérdés a konzervatív női politizálásban, hogy ők ebben a tekintetben miként határozzák meg magukat a szélsőjobboldallal szemben. Nagyon sokszor a szélsőjobboldali pártok normaújítóként jelennek meg, míg a konzervatív pártok be vannak szorítva egy szűk mezőbe: nyíltan nem használhatják a szekuláris, emberi jogi diskurzust a nők helyzetének leírására, a szélsőjobb pedig felhasználja ezt a zártságot a térnyerésre. (...)

Mi állhat a szélsőjobboldali női politikai vezetők felemelkedésének hátterében?

A szélsőjobboldalt támogató nők között különböző motivációkat figyelhetünk meg, de mind mögött van egy önmagát beteljesítő és az önmaga fontosságával tisztában levő szándék, illetve vágy. A nők önálló politikai aktorok, hiba lenne csak mint családtagokat vagy bábokat értelmezni őket. Elmondhatjuk, hogy a régi pártok intézményesen sokkal nehezebben engednek be nőket, ezt jól lehetett látni a rendszerváltásnál is: az új pártokban nagyon sok nő volt, ám amikor visszaállt a politikai spektrum, kiszorították őket. Ezek a politikusnők akkor helytelenül azt nyilatkozták, hogy a politika nem nőknek való. Az új szélsőjobboldali pártok azonban, amelyek manapság egész Európa-szerte alakulnak, egyrészt a nők számára is jóval nyitottabbak, másrészt ezekben a pártokban még hiányoznak azok a belső pártmechanizmusok, amik strukturálisan kiszorítják, kiszoríthatják a nőket - ahogy azt akár például az MSZP-nél, akár a Fidesznél láthattuk. Sok politikusnő olyan teret találhatott ezekben a pártokban, amelyen keresztül fontos pozíciókba kerülhetnek, ezáltal komolyan részt tudnak venni különböző párttevékenységekben.

Milyen szerepet töltenek be a nők az ilyen pártokban?

Szokták mondani, hogy a szélsőjobboldali nők csak szociálpolitikával foglalkoznak. Ebben én nem vagyok biztos, mert a radikális politizálás ma újfajta politikai térként van jelen Magyarországon, amit a szélsőjobboldali politikai pártok negyedik hullámának szoktak nevezni. Akik most ezeket a pártokat működtetik, akik a gazdasági hátteret biztosítják, többségében jól képzett, tanult emberek, olyan felső-középosztálybeliek, akik beszélnek nyelveket, Európában is otthonosan mozognak. Tehát ez már egy egészen más típusú szélsőjobboldal, amivel szemben egy olyan lenéző politikai stratégiát fölvenni, ami azt mondja a negyedik hullám szélsőjobboldali politikusaira, hogy nem elég tájékozottak, műveletlenek, ezért nem tudják, mit csinálnak - meglehetősen kontraproduktív. Ezzel az elaggott érveléssel - ami még mindig tipikusan a mai baloldali politikusokra jellemző -, csak a szélsőséges pártok malmára hajtják a vizet ahelyett, hogy más, összeszedettebb, értékalapú és valódi megoldásokat kínáló alternatívákat állítanának a választópolgárok elé.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ángyán Páván
2014. október 11. 16:11
Jelentkezzen, aki szivesen látná ezt az ágyában, lakásában, jobbján: http://444.hu/assets/k%C3%B6pk%C3%B6d%C5%91.jpg
drkovax
2014. október 11. 15:00
"egyre érezhetőbben összecsúszik a szélsőjobb és a konzervatív nőmozgalmak között az a diskurzív, politikai mobilizálási mező," Ezért a mondatért íródott az egész. Aki nem ért vele egyet, az mind fasiszta ...
Waffen-SS Hunyadi Division
2014. október 11. 13:42
Andrea, az nem lehetséges egy pillanat erejéig, hogy a szélsőjobboldali (magyarul nem zsidó és nem zsidónácipárti) nőknek igazuk van? És nem a demokrata gazembereknek van igazuk. Akiknek a bírósága egy cigányhorda gyilkossági kísérletét is garázdaságnak minősíti munkatáborba utalás helyett.
Ángyán Páván
2014. október 11. 13:14
Pető Andrea, Dr. F.: történész-szociológus, egy. docens C.: Közép-Európai Egyetem HC.: 1051 Budapest, Nádor u. 9. SzH.: Budapest, 1964. márc. 23. IV.: 1982-87 ELTE BTK, történelem szak, 1983-87 Marx K. Közgazdaságtud. Egy., szociológia szak, 1992 ELTE, egy. doktori cím, 2000 ELTE, Ph.D, 2005 ELTE, habilitáció SzE.: 1987-91 Politikatörténeti Int., tud. munkatárs, 1991- Közép-Európai Egyetem, Történelem Tsz., majd a Gender Studies Tsz., egy. docens, 2002- Miskolci Egyetem, Politológiai Tsz., egy. docens, 2004-08 Miskolci Egyetem, Társadalmi Nemek és Egyenlő Esélyek Központja, igazgató KT.: 15 szerkesztett kötetet készített: ezekből 6 magyar, 2 orosz, 7 angol nyelven jelent meg a társadalmi nemek, a politizáló nők témakörében; tanulmányai közel 100 (angol, német, szerb, horvát, bolgár, francia, lengyel, grúz, olasz) nyelven jelentek meg P.: néhány fontosabb publ.: Nőhistóriák, a politizáló magyar nők történetéből 1945-51, (Bp., 1998); Rajk Júlia (Bp., 2001); Napkisasszonyok és Holdkisasszonyok, a mai magyar konzervatív női politizálás alaktana (Bp. 2003); Hungarian Woman in Politics 1945-51 (Columbia University Press, East European Monographs Series, 2003); Geschlecht, Politik und Stalinismus in Ungarn. Eine Biographie von Júlia Rajk (Studien zur Geschichte Ungarns, 2007) KI.: Nők a Közéletért díj (2005), Magy. Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztje (2005), Bolyai Plakett (2006) TA.: Magy. Szociológiai Társ. Feminizmus Szekció, elnök, Magy. Történelmi Társulat Nőtörténeti és Társadalmi Nemek Szakoszt., elnök, Gender and History, ill. Clio és Visuoemente a vilniusi Kultúra, Contemporary European History folyóiratok, szerkesztőségi tag, Feminist Europe the Review of Books szerkesztője, Szófiai Egyetem Társadalmi Nemek programja, Edda, Rejkaviki Egyetem Központja, FB tag, Socrates Európai Tematikus Nőkutatási Hálózat, ATHENA, vez. tag (1999-2006), Nők elbeszélés és emlékezet kutatási csop., egyik vez. (2003-06), Nemzetközi Kultúrtörténeti Társaság, vezetőségi tag (2008-11), ATGENDER Társadalmi Nemek Kutatási, Oktatási éd Dokumentációs Európai Egyesület vezetőségi tag (2009-) NyT.: angol, német, olasz, orosz E-Mail: petoand@t-online.hu Website: http://www.gend.ceu.hu/habil_andrea_pet.php ■
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik