Nincs egységes családfogalom

2014. október 09. 16:27

Nem hiszek abban, hogy létezne egyetlen „igazi” családforma. Az emberek igen adaptív módon alakítják életüket mindig a létező helyzethez.

2014. október 09. 16:27
Tóth Olga
Népszava

Mit értünk a család fogalma alatt? Létezik-e egységes családfogalom?


A család általában minden ember számára erős pozitív érzelmi töltetű fogalom, és mindannyiunkban él egy idealizált családfogalom az apa-anya-gyerek, vagy gyerekek együtteséről. Ugyanakkor tudomásul kell vennünk, hogy ez a családforma napjainkban egész Európában csak egy a sok közül. A válások magas száma, a házasság nélküli együttélések számának növekedése, az asszisztált reprodukciós eljárások szaporodása és számos egyéb tényező sokféle családformát, együttélési formát hozott létre. Le kell tehát szögeznünk, hogy nincs egységes családfogalom, rendkívül változatos családformák léteznek egymás mellett.

Mennyire tekinthető családközpontúnak a magyar társadalom?

Számos vizsgálat támasztja alá azt a megfigyelést, hogy a magyar társadalom a vélemények, az attitűdök tekintetében nemzetközi összehasonlításban is igen család- és gyerekbarátnak mutatkozik. Amikor arról kérdezzük az embereket, hogy melyik együttélési formát tartják ideálisnak, Magyarországon kiugróan magas a házasságot előnyben részesítők aránya. Ugyanígy: a felnőtt lakosság túlnyomó többsége nem tartja teljesnek egy nő életét, ha nincs gyereke. Növekvőben van ugyan az életüket tudatosan gyerek nélkül elképzelő fiatalok aránya, de még mindig 10 százalék körüli ez az érték, ami lényegesen alacsonyabb, mint a nyugat európai országokban. Ugyanakkor míg az értékek, attitűdök szintjén a magyar társadalom hagyományosan család- és gyerekcentrikusnak mutatkozik, a valóságos demográfiai viselkedés ennek ellentmond. Sokan keresik erre az ellentmondásra a magyarázatot. A válaszok egy része elsősorban arra helyezi a hangsúlyt, hogy a családpolitika, a gazdasági helyzet és az általános bizonytalanság akadályozza, hogy az emberek valódi vágyaikat követve hagyományos családformában éljenek és több gyereket neveljenek. Ezek a tényezők természetesen fontosak, de emellett egy másik nézőpont is használandó. Kollégámmal, Dupcsik Csabával számos cikket publikáltunk a témáról, melyekben arra jutottunk, a magyar társadalom családcentrikussága részben abból adódik, hogy az egyének és a makro szintű intézmények (pártok, politika, állam) között közvetítő szereplők - lényegében a civil szervezetek - kis számban vannak jelen Magyarországon, így az emberek számára az egyetlen kapaszkodót a világban a család jelentheti. Emellett sok vizsgálat bizonyítja, hogy nálunk igen alacsony az emberek bizalmi szintje: sem az intézményekben, sem a többi emberben nem bízunk. Ez is a családba kapaszkodást erősíti. Összességében tehát nem tartom a magyar társadalmat igazán családcentrikusnak, az attitűdvizsgálatok eredményeit inkább a bizonytalanság lecsapódásának tartom.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hihhaa
2014. október 10. 09:28
Kicsit parttalannak érzem ezt az egészet.. Szerintem van család (apa-anya-gyerek(ek)), meg van nem család, és ami majdnem az, az nem az.. Egyáltalán nem ítélem el azokat, akik nem családban szeretnének élni, se a buzeránsokat, nyilván lehetnek ettől még derék emberek. Az egész „harc” valahogy a Monty Python Lorettájára emlékeztet.
br-o
2014. október 10. 09:15
Szomorú tény, hogy az erősebb kutya mintájára az erősebb család(fogalom) b*****k. És az az erősebb családfogalom, amelyiknek több forrása van. Jelenleg ez nem a hagyományos felfogást képviselőket jelenti. Nevelj 2-3 gyereket átlagfizetésből, más településen élő és várhatóan 69 éves korára meghaló nagypapák és nem sokkal tovább élő nagymamák segítségével, főleg ha 30-as éveidben születtek az utódok, mert addig még az átlagkeresetet sem kaptad meg. Kíváncsi lennék, hogy hány dédszülő van még ebben az országban? Érdekes módon a nyugati II. VH-s veteránok még ma is sokan élnek. Sőt, a keleti blokkból elköltöző KZ túlélőknél is ez van. Hja kérem, nekik nem kellett ekkora erőforrásvesztést is ráadásnak túlélni, mint itt az elmúlt 70 évben.
imres
2014. október 09. 22:09
Van egységes családfogalom. Papa, mama, gyerekek. Bárki, normálisan gondolkodót megkérdezel, bunkókám, ezt válaszolja. Azon már lehet vitatkozni, hogy mindezt házasságban vagy esetleg párkapcsolatban képzeli el. Ennyivel azt hiszem, a témát le is zárhatjuk. A többi szófosás.
kispufi
2014. október 09. 21:59
saját tapasztalat lehet, aligha szülte őt anya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik