Lecke demokráciából

2014. szeptember 21. 10:22

Skóciából ugyan nem lesz önálló állam, de mégsem érzik úgy a skótok, hogy hiábavaló lett volna a voksolás. Az Egyesült Királyság, mint mondják, többé nem lesz ugyanaz.

2014. szeptember 21. 10:22
Elekes Éva
Népszava

„Bámulatra méltó példáját mutatta a demokrácia gyakorlásának Skócia a függetlenségi népszavazáson. Talán nem is fordult még elő, hogy egy referendum ilyen módon megmozgatott volna egy népet, Skócia lakosságának majdnem 85 százaléka leadta a szavazatát. S ha voltak is ütésváltások, csak képletesen, a viták, érvek csatájában. A nyertesek  a londoni kormány és a Jobb együtt kampány  nem kérkedtek győzelmükkel, a vesztesek a skót nacionalisták  nem vitatták, hogy alulmaradtak.

Skóciából ugyan nem lesz önálló állam, de mégsem érzik úgy a skótok, hogy hiábavaló lett volna a voksolás. Az Egyesült Királyság, mint mondják, »többé nem lesz ugyanaz«, mint eddig: a brit kormány rákényszerülhet az egész alkotmányos rendszer felülvizsgálatára. Edinburgh parlamentje bizonyosan több jogosítványt kap, s nagyobb szeletet a költségvetési tortából. A többi tartomány, sőt, még London városa is bejelentkezett, hogy nagyobb beleszólást szeretne saját ügyeibe. Kérdés persze, hogy valóban egy generációra napolták-e el a skót függetlenség kérdését, ahogyan David Cameron brit kormányfő reméli.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2014. szeptember 22. 09:39
A skót népszavazás csak előszele annak, hogy az Unió fel fog darabolódni, akár jól megy neki, akár nem. Az USA kb 320 millió lakosát ötven tagállam szolgálja ki, az EU 500 millióját pedig 28. Nehezen kezelhető.
balbako_
2014. szeptember 21. 11:10
Ami csakugyan példás - és nemcsak Skóciában - az a részvételi arány. Így nincs partvonalon kívülről bekiabálás és számmisztika, hogy az otthon maradottak kire szavaztak.
3M..
2014. szeptember 21. 10:34
Skócia népe sajnos az önös, rövidtávú érdekeit előtérbe helyezve szavazott. Képtelenek saját lábukon megállni. A skót nemzet szemenköpte saját történelmét, történelmi nagyjait. Akiknek halála hiábavaló volt. Az ilyen nemzetek megérettek a bukásra, az asszimilációra. Persze ez nem vonatkozik a függetlenedni vágyó, 45%-ra. Nem lesz még egy ilyen lehetőségük, ezzel elhintették a magvait a fegyveres megoldásnak. A többség szégyent hozott Skóciára! Szebb Jövőt!
USsange
2014. szeptember 21. 10:32
"„Bámulatra méltó példáját mutatta a demokrácia gyakorlásának Skócia a függetlenségi népszavazáson." Szokásos undormány, amikor a ballibek sütkéreznek annak a fényében, amit előtte minden eszközzel próbáltak megakadályozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik