Ez lehet Európa elveszett évtizede

2014. szeptember 16. 17:28

EUrologus
Index
Ha nem rukkolnak elő hamarosan valamilyen megoldással, annak hosszú távon is súlyos hatása lesz a stagnáló európai gazdaságra.

„»Az elveszett évtized nem egy forgatókönyv az EU számára, hanem az alapértelmezett előrejelzés« – kongatta meg  a vészharangot szeptember 4-én egy gazdasági konferencián Mateusz Szczurek lengyel pénzügyminiszter. Ezzel ő az egyik első európai politikus, aki kimondta, amire egyre több szakértő figyelmeztet: az Európai Unió – és különösen az eurozóna – ugyanabba a gazdasági csapdába kerülhet, mint Japán az 1990-es évek elején. (...)

A legtöbb elemző szeme Mario Draghira, az Európai Központi Bank (EKB) elnökére szegeződött. Az EU olasz főbankára egyszer már kiérdemelte a »szuper« eposzi jelzőt, amikor 2012 júliusában egy mondattal – és egy ígérettel – gyakorlatilag megmentette az eurót.

 

Azóta a banki hiteleket meghatározó alapkamat leszállításával igyekezett pénzt juttatni a gazdaságba, de mára gyakorlatilag eljutott a falig. Augusztus végén Jackson Hole-ban elmondottbeszédében belátta, hogy valós a veszély, és egy, az amerikai kötvényvásárláshoz hasonló, de annál gyengébb programot hirdetett. Ennél sokkal messzebb viszont már nem tud menni, különösen amiatt, hogy nő a német ellenállás az egyre kockázatosabb akciókkal szemben.
 
Ha nem rukkolnak elő hamarosan valamilyen megoldással, annak hosszú távon is súlyos hatása lesz a stagnáló európai gazdaságra. Ugyan elkezdett csökkenni, de még mindig magas, júliusi adatok szerint 10,2 százalék a munkanélküliek aránya az EU-ban (az eurozónában pedig 11,5). Az álláshiány főleg a fiatalokat sújtja, és minél tovább maradnak távol a munkaerőpiactól, annál kisebb az esélyük a visszatérésre, tisztes megélhetésre és még kevésbé normális nyugdíjra. Arra, hogy mindez minek lehet a táptalaja, elég csak a szobájukba bezárkózó hikikomorikra gondolni, de egy brit felmérés szerint még a Japánnál jóval kevésbé szigorú társadalmú Egyesült Királyságban is a tartósan munkanélküli fiatalok 40 százaléka néz szembe mentális betegségek jeleivel, ami messze túlmutat egy egyszerű gazdasági problémán.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az európaiak most a leszakadásokban látják a kiutat. Ha Skócia elszakad (ki tudja?) Katalónia, Bajorország és a volt NDK következhet.

Igen, de békés válásra gondoltam.

Az Uniónak nincsenek forrásai bármi olyan megoldásra,amely a tagállamok gazdaságait "segíthetné","megmenthetné",stb.
Amikor baj van,úgy csinálunk,pont úgy,mintha lenne olyan állam,hogy Eurpai Unió. De nincsen,és a jelek szerint nem is lesz.
Ezért csak tagállami politikai és gazdasági megoldások létezhetnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés