Elszakadnak?

Skócia: többségben a függetlenségpártiak

2014. szeptember 7. 10:07

Többségbe kerültek a skót függetlenség támogatói a legfrissebb közvélemény-kutatás adatai szerint. Állítólag II. Erzsébet királynő is aggódik, és David Cameron miniszterelnöknek is lenne miért.

A YouGov felmérése szerint a bizonytalan, illetve a szavazni nem kívánó választók kiszűrésével számolva - jelenleg 51 százaléknyian voksolnának Skócia függetlenné válására, és 49 százalékos a brit unió fennmaradását támogatók aránya. Ez az első olyan közvélemény-kutatási adat, amely azt jelzi, hogy a függetlenséget pártolók többségben vannak.

A skót kormány szeptember 18-ára írta ki a népszavazást arról, hogy Skócia elszakadjon-e Nagy-Britanniától. A YouGov kimutatása szerint a függetlenség támogatói egyetlen hónap alatt 22 százalékpontnyi hátrányt dolgoztak le, ugyanis augusztus 7-én még 61 százaléknyian ellenezték Skócia függetlenségét, és 39 százalék mondta azt, hogy az elszakadásra kíván szavazni.

A The Sunday Times udvari forrásai szerint a függetlenségpártiak előretörése rendkívüli módon aggasztja II. Erzsébet királynőt, annak ellenére is, hogy a skót kormány már jó ideje jelezte: szeretné, ha a függetlenség elnyerése esetén is a brit uralkodó maradna Skócia alkotmányos államfője.

II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp – aki hivatalos titulusa alapján Edinburgh, vagyis a skót főváros hercege – jelenleg is a skóciai királyi rezidencián, Balmoral kastélyában tartózkodik, és David Cameron brit miniszterelnök vasárnaptól a hagyományoknak megfelelően az uralkodói házaspár vendége lesz Balmoralban. A kormányfő és felesége évente esedékes balmorali protokollvizitje ezúttal valószínűleg inkább válságtanácskozásra emlékeztet majd – idézte udvari forrásait a The Sunday Times.

A lap értesülései szerint ha valóban az elszakadást pártolók győznek a népszavazáson, szervezkedés indulhat a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójában Cameron menesztésére. A brit kormányfő már többször kijelentette, hogy Skócia függetlenné válása esetén sem kíván lemondani, a YouGov felmérése szerint azonban a brit választók 22 százaléka úgy gondolja, hogy Cameronnak ebben az esetben távoznia kellene a miniszterelnöki tisztségből. 

Alistair Darling, a Better Together (Jobb együtt) nevű skót függetlenségellenes kampány vezetője - a Munkáspárt vezette előző brit kormány volt pénzügyminisztere - az új felmérés adatainak közzététele után kijelentette: a közvélemény-kutatás eredményének „fel kell ráznia álmából” az elszakadást elvetők táborát. Darling szerint a népszavazás „nem lefutott játszma, és soha nem is volt az”. A politikus hangsúlyozta: a skót szavazóknak nem szabad elfelejteniük, hogy ha megszavazzák az elszakadást Nagy-Britanniától, onnan nincs visszaút, az a döntés „örökre szól”. 

Brit alkotmányjogi szakértők ebben mindazonáltal nem ennyire biztosak. Robert Hazell professzor, a University College London alkotmányjogi tanszékének vezetője a népszavazás utáni lehetséges fejleményekről kijelentette: nem kizárható az a forgatókönyv, hogy a függetlenségpártiak győznek ugyan, de csak nagyon csekély többséggel, és a skót lakosság a referendum utáni tárgyalásokon összeálló szétválási feltételrendszer láttán később meggondolja magát. A UCL professzora szerint ebben az esetben reális lehetőségként merülhetne fel egy újabb népszavazás megtartása 2-3 éven belül.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/74146

Ajánljuk még a témában