Lehet-e, kell-e „álbaloldalizni”?

2014. július 23. 14:55

Pogátsa Zoltán
Pogátsa Zoltán blogja
A magyar demokrácia szempontjából alapvető fontosságú, hogy megkülönböztessük a baloldali, és a magukat baloldalinak kiadó politikai erőket.

Hosszan lehetne még sorolni, hogy milyen elképesztően nem felelt meg a hazai álbaloldal a baloldaliság feltételeinek. De nem is igazán értem, miért érzi ez a tábor bántónak az álbaloldali jelzőt, miközben azóta deklarálta is nem baloldali politikai hovatartozását. Az egykori szocialista pénzügyminiszter, Bokros Lajos »konzervatív« minipártot vezet. Békesi László szocialista pénzügyminiszter rég átigazolt a liberálisokhoz. Gyurcsány Ferenc olyan párt apafigurája, melynek alapító okirata is kimondja, hogy liberális, és Bauer Tamás, az egyik legpiacpártibb magyar közgazdász szerkesztette a programjukat. (A DK még akkor is liberális, ha EP képviselői merő opportunizmusból az Európai Szocialisták padsoraiba ültek be, ezzel emelve a hazai politikai mező zagyvaságát, és joggal kiverve a biztosítékot Bauer Tamásban.) Az Együtt-PM egyelőre egy értelmezhetetlen Laokon csoport, melynek egyik EP jelöltje a liberálisokhoz aspirált, a másik beült a nagyvállalati lobbyzás ellen vehemensen kiálló zöld frakcióba, míg az időközben meglépett főnök a világ leghíresebb nagyvállalati lobbygyűlésén, a Bilderberg találkozón vett részt. Az LMP-ről egyelőre senki nem tudja, hogy micsoda, és bár az álbaloldali kifejezést valamiért mindenki Schiffer Andráshoz köti (valójában annak használata sokkal tágabb körben elterjedt, hiszen megkerülhetetlen fogalom a magyar belpolitika értelmezésében), addig egyértelmű baloldali fogadalmakkal az LMP-nek sem sikerült megszólítania a társadalom veszteseit.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Béndek konzervatívnak tartja magát(szemben a Fidesz "álkonzervatívizmusával")

Ha valaki tudta, hogy mire megy ki a rendszerváltás (az ország, a nemzeti vagyon kiárusítására, birodalomváltásra!), az Horn és Magyar Bálint volt. Közük a baloldalhoz annyi, mint sz@rban a vitamin. (Bocs!)

akinek van kedve ezzel foglalkozni, az foglalkozzon vele, bár fölösleges perpillanat...

Pogátsa Zoltán azt mondja,hogy itt újra senki sem lesz vevő egy liberális modellre. És ezzel együtt ajánlja az észak-európai modellt,ami különösen liberális európai társadalmak,különösen liberális állami modellje.

Gyökeres ellentéte mindannak,amit itt jobboldal és baloldal (nekem mindegy,hogy melyik ál vagy nem ál)egyaránt ajánl: a paternalista,mindenre rátelepedő,mindent megoldó állami modellt,ami pont az ellentéte az északinak.

2014-ben a magyar államháztartás költi az egész magyar GDP kb.55%-át,szegény Fidesz már az alkotmányosságok minimumát is kénytelen feladni,hogy egyre újabb és újabb adókat találjon ki az állam fenntarthatóságára.
Mit tenne az adókkal Pogátsa úr ? Még ennél is feljebb ? De hova ?
Vagy kiadásokat csökkentene ?...no álbaloldal,áljobboldal,ide vagy oda,meg amoda, a Fidesz és az Mszp szociális ígérgetésén edződött választó úgy elzavarná a parlamentből ezt a programot,mint a sicc,pontosabban a közelébe se engedné.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés