USA: Jól tette Porosenko, hogy befejezte a tűzszünetet

2014. július 3. 10:41

Az Amerikai Egyesült Államok támogatja Petro Porosenko ukrán elnök döntését az egyoldalúan meghirdetett tűzszünet befejezéséről, mivel az nem hozta meg a várt eredményt – közölte a Fehér Ház szóvivője.

Kelet-Ukrajnában az egyoldalúan meghirdetett tűzszünet hétfő esti befejezése óta az ukrán hadsereg légicsapást mért egy falura, aminek során civilek is meghaltak, a szakadárok pedig bevettek egy ukrán határőrállomást és a belügyminisztérium donyecki főosztályát. A magyar tiszteletbeli konzult puskatussal leütötték Luhanszkban.

Csütörtökön ukrán területről kilőtt lövedékek eltalálták a dél-oroszországi Novosahtyinszk határátkelőhely buszpályaudvarát és vámhivatalát.

Moszkva valódi tűzszünetet követelt. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök pedig Porosenko ukrán elnököt tette felelőssé a vérontásért. A kormányfő a Facebookon azt írta: „az ukrán elnök drámai hibát követett el, amikor leállította a tűzszünetet. Ez a hiba újabb áldozatokat követel, értük most már személyesen felel”. Hozzátette, hogy ezután „jóval nehezebb lesz visszatérni a tárgyalásokhoz”.

Az Amerikai Egyesült Államok kiállt az ukrán elnök döntése mellett. A Fehér Ház szóvivője azt közölte: álláspontjuk szerint Porosenko jól tette, hogy befejezte a tűzszünetet, hiszen az úgysem vezetett eredményre. 

Josh Earnest úgy fogalmazott: „Ebben az esetben sajnos, a tűzszünet nyomán csak fokozódott a szakadár erőszak, és a szeparatisták számára lehetővé vált, hogy a maguk előnyére használják ki a helyzetet.” 

Az Egyesült Államok Oroszország részéről várja az előrelépést: azt akarják, hogy Moszkva szüntesse be a szakadárok támogatását, állítsák le az utánpótlást és adják vissza az elfoglalt határátkelőket. Ezt John Kerry külügyminiszter is közölte orosz kollégájával, telefonos megbeszélésük során.

Az ukrán elnök közben új ember jelölt a védelmi tárca élére: Mihajlo Koval ügyvivő védelmi minisztert Valerij Heletej vezérezredes válthatja, aki eddig az ukrán kormányőrség élén állt – írja a Magyar Nemzet.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/71356

Ajánljuk még a témában