Kellenek-e nők a politikába?

2014. június 30. 11:32

Bősz Anett | Csontos Sandra
vs.hu
Kifogáskeresés, ha valaki a kvóta hiányára hivatkozva mondja, hogy nem megy. Interjú.

„Nemrég nagy visszhangot kapott a sajtóban, hogy az új kormány miniszterei között egy nő sincs. Valóban azért van ez így, mert a Fidesz-KDNP nem engedi előtérbe a képviselőnőket? Vagy tényleg egy alkalmas nő sem volt a közelben?

Bősz: A kezdettől fogva leszögeztük mi, Liberálisok, hogy nem vagyunk hívei a női kvótának. Az esélyegyenlőség ott kezdődik, hogy kvóta nélkül is fel tudja küzdeni magát egy női politikus, üzletasszony – bárkiről legyen szó, az élet bármely területéről. Ugyanígy nem szeretnénk azt sem, hogy kvóta alapján kerüljenek kiosztásra a miniszteri pozíciók. Kerüljenek alkalmasság alapján helyzetbe az emberek – legyen szó miniszterről, könyvelőről vagy akár bolti eladóról! Azt persze furcsának tartjuk, hogy a Fidesz-KDNP nem lát a saját holdudvarán belül alkalmas politikusnőt miniszteri posztra. Macsó kormányunk van abban az értelemben, hogy leigáznak mindent és mindenkit.

Fontos lenne, hogy legyen női miniszter?

Bősz: Általánosságban elmondható, hogy míg a XIX. században abszolút egy férfiúi hivatás volt a politikusoké, addig a XX. században végbement a női emancipáció, megjelentek az üzleti szférában és a közéletben is a nők. Ha bármelyik párt körülnéz a háza táján, feltehetően talál alkalmas nőket is a pozíciókba. De azzal alapvetően nincs baj, ha egy párt nem alkalmaz kvótát. Mi figyeltünk arra a pártalapításkor, hogy nemek és generációk aránya nagyjából kiegyensúlyozott legyen, valahol ez lenne a természetes.

Csontos: Mi sem vagyunk kvótapártiak. Szerintem minden kormánynak feladata, hogy megfelelő embereket tegyen megfelelő pozíciókba. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nincsenek megfelelő képességű nők, hanem hogy különböző dolgoknak kell egyszerre érvényesülniük. Épp ezért nem látnék bele semmiféle szándékosságot, vagy nőkre vonatkozó hátrányos megkülönböztetést az új Fidesz-KDNP kormány összetételébe. A jövőben pedig nyilván nekünk, fiataloknak lesz a feladatunk, hogy megteremtsük a nők és a fiatalok számára is az igényt a politizálásra.

Tehát örülnél annak, ha lenne több nő a kormányban?

Csontos: Szerintem nem a kormányzatban résztvevő nők aránya fontos. Ha van akár csak egy rátermett nő bármelyik oldalon, arra büszkének lehet lenni. Minden esetben igaz azonban az, hogy teljesítmény a fontos. Nem az, hogy nő vagy férfi az illető.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Nóbel díjasok aránya sem egyforma a két nem között.
Ott is kvóta kellene????

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés