Juncker, az offshore királya

2014. június 28. 10:07

Pogátsa Zoltán
Pogátsa Zoltán blogja
Juncker kormánya odahaza Luxemburgban korrupciós és lehallgatási botrányba bukott bele.

A legnagyobb baj azonban az, hogy pénzügyminiszterként (1989-2009) és miniszterelnökként (1995-2013) Juncker Európa egyik meghatározó adóparadicsomának volt a vezetője. (Arról, hogy mi is az offshore, itt írtam részletesebben.) Luxemburg hírhedt nódusza az offshore világának. Mindenekelőtt a befektetési alapjairól és a privát vagyon menedzsment alapjairól híres, de emellett különleges befektetési eszközeinek köszönhetően a tranznacionális cégek kedvelt transzferárazási központja is. A transzferárazás az a jelenség, amikor multinacionális cégek különböző országok között egymással kereskedő leányvállalatai úgy állapítanak meg egymás közti árakat, hogy az adózásukat közben a legkedvezőbb országba optimalizálják. Erre általában rendkívül bonyolult konstrukciókat hoznak létre. Gyakorlatilag minden multinacionális cég él ezzel a gyakorlattal, és az ő belső, cégcsoporton belüli kereskedelmük a világkereskedelem felét teszi ki. A transzferárazás nem csak az adóztatható profitot szívja el más országokból, hanem megbízhatatlanná teszi a hozzáadott értékre épülő GDP statisztikákat, illetve az abból számolt termelékenységi adatokat is. (Azaz a termelékenység által meghatározott bérek kérdésébe is belezavar.)

A kicsinyke Luxemburg ezen felül az ENSZ Fejlesztési szervezetének (UNCTAD) adatai szerint a világ egyik legnagyobb nemzetközi működő tőke befeketető országa – szintén adóoptimalizálási okokból. Az UNCTAD »FDI transshipping« -nek nevezi ezt a jelenséget.

Rendkívül káros szerepet játszik tehát Luxemburg az európai gazdasági rendszerben. Ennek az országnak a vezetőjét tesszük most meg az Unió válságát megoldani hivatott Bizottság elnökének. Ezek az aspektusok kimaradtak a magyar sajtóból, pedig talán van annyira fontos, mint hogy Orbán Viktornak sikerül-e megakadályoznia Juncker megválasztását.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A demokraták már csak ilyenek

But some of his past remarks have raised eyebrows, suggesting a less than firm commitment to democracy.
Ahead of the French vote on the European Constitution in 2005 he said: "If it's a Yes, we will say 'on we go', and if it's a No we will say 'we continue'.
And in 2011 he said "monetary policy is a serious issue - we should discuss this in secret, in the Eurogroup... I am for secret, dark debates".
Nocsak, mégis?! „I am for secret, dark debates".

Titkos? Sötét? Igazi demokrata. ;-)

Forrás: http://www.bbc.com/news/world-..

„Rendkívül káros szerepet játszik tehát Luxemburg az európai gazdasági rendszerben. Ennek az országnak a vezetőjét tesszük most meg az Unió válságát megoldani hivatott Bizottság elnökének. Ezek az aspektusok kimaradtak a magyar sajtóból, pedig talán van annyira fontos, mint hogy Orbán Viktornak sikerül-e megakadályoznia Juncker megválasztását.”

Sajnos úgy néz ki, hogy nem sikerül, mert az EP többsége meg fogja szavazni. Mindebből az is látszik, hogy az unió elsődlegesen egy politikai alakulat és gazdasági vonulatát a görbe uborka jellemzi. Így a csillagok helyet, vagy azzal együtt középre egy görbe uborka kerülhetne.

A röfögés a te privilégiumod, meg akik neveltek, nevelnek. Szórakozzál velük, vagy a mankóid között lévővel.
X

Válaszok:
Forsz | 2014. június 28. 11:27
Teknős | 2014. június 28. 17:26

A Néppárt nagy hibát követett el, mert ennek a következménye az lesz, hogy tovább csökken a támogatottsága. A történet pedig nem a racionalitásra, hanem az elvtelen politikai alkura hajaz. Nagyot csalódtam Merkelben, bár értem a hozzáállását, hiszen a német szocialisták támogatása nélkül rezegne a kormányzás léc. Így viszont a következő választásnál lesz majd hatása.

Válaszok:
Forsz | 2014. június 28. 11:37
kalotaszeg | 2014. június 28. 11:52

Barroso, a korábbi portugál miniszterelnök, az idősebb Bush lelkes támogatója Irakban (és – mint miniszterelnök, az ifjabbé a másodikban!) politikai tevékenységét 18 évesen egy maoista csoportban kezdte a szegfűs forradalom után. A Proletárpárt (MRPP) vezetője lett: «A kínaiakat választottam, mert ők voltak a leginkább antikommunisták», erősítette meg.

1975 novemberében egy változatos összetételű koalíció jött létre a szocialistáktól a szélsőjobboldalig, amely a baloldali katonákat akarta eltávolítani a hatalomból, és az MRPP valamint Barroso támogatta őket. «Felébredtem egy álomból, avagy egy rémálomból, visszatértem saját természetes közegembe, a kispolgársághoz», mondotta.

Ezzel az úrral kapcsolatban az igazság némi pontosítást igényel. Az Egyesült Államok akkori portugáliai nagykövete, Frank Carlucci számára, akit Washington azért küldött, hogy Portugáliát a helyes úton tartsa, nem volt idegen Barroso pálfordulása. Mint magas rangú CIA ügynök, Carlucci manipulálta és finanszírozta az MRPP-t. Felfedezte a fiatal Barrosoban a jövőbeli tehetséget. Új védelmezője tanácsára, Barroso csatlakozott a szociáldemokrata párthoz (PSD) és végigment a hierarchia minden szintjén. Egészen a miniszterelnöki pozícióig. Az Európai Unió elégedett lehet, hogy máig egy olyan vezetője volt, akit a CIA választott ki, képezett tovább és nyomott előre.

Vonatkozik ugyanez Jean-Claude Junckerre is? A korábbi elmozdíthatatlan luxemburgi miniszterelnök heves védelmezője volt országa adóparadicsomi helyzetének, megbízatásáról egy regénybe illő kémhistória miatt volt kénytelen lemondani. A tanúk többsége hirtelen elnémult, miközben kiszivárgott, hogy az Egyesült Államok különleges szolgálatai, köztük a hírhedt NSA, mindig is diszkrét kapcsolatokat tartott és tart fenn Jean-Claude Junckerrel, aki jelezte, hogy ő maga valaha «flörtölt a IV. Internacionáléval és a trockista mozgalommal».

http://transform.hu/index.php/..

Szerintem nem szükséges idióták inadekvát - a témától szándékoltan eltérő - buta megjegyzéseire reagálni.

Mellesleg, Junckert még nem választották meg.
A megválasztás az EU Parlament feladata lesz, amely az európai képviselők titkos szavazása során történik.
Most tapsol a hazai ellenzék - szerintem azt sem tudják mihez - maximum ahhoz, hogy nem az történt, amit Orbán szeretett volna.
Nekik ez elég, nekik ez fontos; ezek még akkor is így éreznének, ha új Trianon fenyegetné az országot és ha Orbán azzal állna szemben.

Az igazi pofára esés akkor lenne, ha a választáson nem kapna többséget ez a simlis korrupt bunkó, aki anyakönyvileg Junckernak van regisztrálva.
Európa végre kiszabadíthatná magát a titkos háttérhatalom béklyóiból.

Válaszok:
Berecskereki | 2014. június 28. 11:49

Lényegében egyet értek; szerintem ugyanis Merkel politikai pályája most kezdett el lefelé fordulni.
Hogy Juncker befutó lehet, azt elsősorban Merkelnek kösznheti.
Hogy mi történt és miért állt teljes mellszélességgel Juncker mögé, ezt nem tudni, de, hogy Merkel már most sem az, mint akinek látták még akár fél évvel ezelőtt is, az teljesen nyilvánvaló és szembetűnő.
Még egy fél év és Merkelen asz elbizonytalanodottság jelei ki fognak ütközni és nem kell sok idő, de bukni fog.

Mindhárom bekezdésben foglalttal egyetértek.

Az elsőhöz annyit; Azért X-tem ki. Korábban a másik nick nevén is.

A harmadikhoz annyit, sajnos jelenleg úgy néz ki, hogy meglesz a többségi támogató szavazat az EP-ben a megválasztásához.

Válaszok:
kalotaszeg | 2014. június 28. 11:55

Ne gyötörd magadat, a stílusod elárul bármilyen anonim nevet veszel fel.

a kövtkező tartományi választáson a választók benyújtják a számlát. Ez a kínos vergődés is az AfD malmára hajtja a vizet.

Juncker azzal, hogy nem tágított, nagyon ártott Merkelnek és a néppártnak.

A szocik és az egész, eredetileg Schulz mögé felsorakozó balliberális szárny rá szavaz.

A néppárt viszont le fogja hámlasztani önmagáról... nagyon visszás pártpolitikai helyzet állt elő Brüsszelben.

Mégiscsak nagyon fájhat.
:-)

"...titeket nem zavar, hogy egy ilyen luxemburgi seggfasz lett az eu főprominense..."
......................
Még nem az! Még csak jelölt, de egyet értek azokkal, akik sanszosnak tartják, hogy az új EU Parlament megválasztja.
Azért, még egyszer leírom: kurva nagy robbanás lenne, ha a képviselők mégis úgy gondolnák - mivel titkos a választás - hogy nem kérnek a korrupt, marionettfigurából.

Csatlakozom az x-edhez.

A cinizmus káros az egészségre, tőlem meg kapods az x-et Agyő!

tudomásul kell vennie. Csak ezek a kétbites senkiháziak örvendeznek, hogy Orbán alulmaradt, valójában az egészséges népek vezetőinek sem tetszik, amit MERKEL művel. Egyre inkább nyilvánvaló, hogy a németek uralkodnak az EU-ban és Merkel belpolitikai érdekeinek veti alá az egész uniót.Neki nagykoalícióban kell kormányoznia, ezért kell egy ilyen senkiházi Junckert megálasztania a gyarmatainak.

Csak Cameron és Orbán mer szembeszállni vele.

Elképzelhető, hogy Németországot harmadszor is végeláthatatlanul megoldhatatlan helyzetbe hozzák a nyugati demokráciák?
Vagy ezúttal a németek járnak túl a Churchill-utódok eszén?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés