Mandátumcserékről döntött az NVB

2014. június 23. 16:30
Gyurcsány és Bajnai odaadták az EP-mandátumukat a listán következőnek, a DK-s Molnár Csaba viszont az EP-t választja, így parlamenti mandátumát Varju László kapja. Szintén az EP-be megy a jobbikos Balczó Zoltán, akinek a helyét Lukács László veszi át a parlamentben. Az NVB hétfőn döntött a mandátumok vissza- és kiadásáról.

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak májusi választásán az Együtt-PM közös listájáról szerzett mandátumot Bajnai Gordon, aki június 4-én tájékoztatta az NVB-t, hogy lemond a mandátumáról. Az NVB a jelölőszervezet kérésének megfelelően a lista 2. helyén szereplő Jávor Benedeknek adta ki a mandátumot. Az EP-választáson mandátumot szerzett a Demokratikus Koalíció listájáról Gyurcsány Ferenc, és ő is jelezte a NVB elnökénél, hogy lemond mandátumáról. Az NVB a jelölőszervezet kérésének megfelelően a lista 3. helyén szereplő Niedermüller Péternek adta ki a mandátumot. 

Az NVB két országgyűlési mandátum kiadásáról is döntött: az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP közös listáján országgyűlési mandátumot szerzett Molnár Csaba, aki a májusi EP-választáson a DK színeiben bejutott az EP-be is. A képviselő ezért lemondott országgyűlési mandátumáról, amelyet az NVB – a jelölőszervezet kérésnek megfelelően – Varju Lászlónak adott ki. A Jobbik országgyűlési képviselője, Balczó Zoltán is lemondott mandátumáról, miután májusban a Jobbik listájáról bejutott az EP-be. Az ő mandátumát az NVB – a Jobbik kérésének megfelelően - Lukács Lászlónak, az országos listán 26. helyen szereplő politikusának adta ki. 

A határozatok ellen három napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához. A májusi EP-választáson mandátumot szerzett képviselők pénteken az Országgyűlésben veszik át megbízólevelüket Patyi Andrástól, az NVB elnökétől.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés