Ez a baja Junckerrel Orbánnak

2014. május 26. 20:49
Azért nem támogatja a Fidesz az Európai Néppárt jelöltjét, mert Jean-Claude Juncker sosem állt ki Orbán Viktor mellett, amikor kellett volna: nagyjából így foglalhatóak össze azok az érvek, amelyek a Magyar Nemzetben jelentek meg hétfőn.

Néma maradt Jean-Claude Juncker, amikor annak luxemburgi párttársa, Viviane Reding uniós biztos az alkotmány módszeres megsértését rótta fel Orbán Viktornak, és éles hangon bírálta az új alaptörvény módosításait is, de kritikákkal illette az adatvédelmi hivatal függetlenségét és a bírák korai nyugdíjazást is, utóbbi kapcsán pedig az egész unióra kiterjedő, minden tagállam igazságszolgáltatási rendszerét uniós felügyelet alá helyező koncepciót tett le az asztalra, írja a Magyar Nemzet.

A napilap szerint Viviane Redingnek küldözgették a hazai baloldali pártok a magyar kormány elleni feljelentéseket, és az uniós biztos állítólag a Bilderberg-csoport ülésén is felszólalt, kijelentve, hogy mindent megtesz azért, hogy a 2014-es magyarországi választásokat kevésbé lehessen legitimnek tekinteni. A Magyar Nemzet megtalálta Juncker egy másik luxemburgi politikustársát, Jean Asselbornt is, aki külügyminiszterként a magyar médiatörvényt kritizálta, az alaptörvény kapcsán az EU szégyenfoltjának nevezte Magyarországot, Orbánt pedig Lukasenkóhoz hasonlította.

Bár Juncker anno arról biztosította Orbánt, hogy külügyminisztere nem a luxemburgi kormány nevében beszél, Asselborn később azt nyilatkozta: hogy de igen, a luxemburgi kormány nevében beszélt, és főnöke, vagyis Juncker is teljesen egyetért vele.

Fentiekről Juncker most úgy nyilatkozott az Euronewsnak, hogy „ez a Fidesz és a Néppárt közötti probléma. Nem fogadom el, hogy az, hogy egy korábbi luxemburgi miniszter valamilyen módon vitába szállt a magyar kormánnyal, érvnek tűnhessen amellett, hogy egy másik luxemburgit ki lehessen zárni a bizottsági elnöki posztból. Ez nem igazán elegáns érv.”

Összesen 169 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"..Virág elvtárs: Nem nyitok vitát! Szereti maga a mi nagy, bölcs vezérünket?
Pelikán: Igen!
Virág elvtárs: Jól van, akkor nem lehet semmi baj..."

Jean-Claude Juncker nem szereti a mi nagy, bölcs vezérünket.

Hát igen, amit Luxemburg anno megengedett magának, annak a visszahatása most jelentkezik.
Egy frizurakirálynő, meg egy liberálposványos külügyér Luxemburgban úgy vélte, hogy ugyan már, ezek (ezek voltunk számára mi, magyarok) ott a periférián, örüljenek, hogy a Klub befogadta őket.
A jómód gőgje, lenézés, lekezelés, majd felhorkanás és liberális hörgés - ennek voltunk kitéve éveken át.
Junckernek módjában állt volna európai emberszámba venni bennünket, de kormányzati kényelmességből a rátartiság mellé állt.
Most ő emleget elegancia hiányt, mert szarban van.
Mi csak méltányosságot kértünk (volna).

Nem is sejtem a kifejletet, hiszen Joseph Daul a Néppárt elnöke nem régen azt nyilatkozta, hogy a jelöltektől nem térhetnek el, mert az etikátlan lenne. Márpedig Juncker a Néppárt jelöltje Barroso utódjául, a Néppárt a legerősebb frakció, Orbán pedig "szó sem lehet róla" módon nyilatkozott.

Van egy sanda gyanúm, ha egy "nagyhatalom" valamilyen okból (pl. túl sok cége működik itt...) nem akarja valamilyen nekünk nem túl kellemes véleményét kimondani, elmondatja Luxemburggal...

Nem egészen.
Helyesen úgy van, hogy a jelölést kormány-, vagy ahol az a releváns ott, államfői szinten és konszenzusos alapon ejtik meg.
Márpedig van itt egy kis bökkenő: ugyanis, ha a magyar kormányfő, vagyis Orbán Viktor Juncker jelölésével nem ért egyet, máris nincs konszenzus.
Természetesen lehet egyezkedni, de Orbán eléggé egyértelművé tette a véleményét.
Én úgy látom, szar került a palacsintába, csak azt nem értem, hogy egy ilyen baki elkerülése céljából ezt a konszenzuskeresést miért nem a jelöltek vitája előtt tették meg?
Most akkor J.Daulnak sem fájna a feje.

Igen, bosszúállás volt Redingtől, Junkertől az új magyar berendezkedésért, a szocik pályán kívülre kerüléséért. Együtt működtek ennek érdekében a szocialista frakcióval.

Ennyi minimum visszajár, töröljék a lábukat a jó édes anyukájukba.

Ne reménykedj, az EU sem hülye, hogy a tömegbázis nélküli, szétesett hülye baloldaliakat visszahelyezze kormányzati pozícióba, bár ők erre vártak négy éven át. Ráadásul nem lenne tanácsos most megismételni Berlusconi történetét.

Most elég a balfasz EU-nak az USA pincsijeként, az USA érdekében gyerekesen előidézett ukrán válság, egyelőre azzal kéne valamit kezdeniük. Mert akárhogyan számolják, nem tudnak jól kijönni az oroszok szankcionálásából. Ha már olyan mohón rávetették magukat anno az orosz piaci lehetőségekre, az orosz gázra. Ez nem az oroszok mellett mondom, ezek sajnos tények számunkra is.

Szóval most nem Orbán a probléma. Vele is lehet szót érteni, de neki is lehetnek feltételei, ha azt várják tőle, hogy tegye túl magát a négy évi baszogatáson. Mert ennyivel minimum, hogy tartozik a luxemburgiaknak, helyettem is.

Válaszok:
Agnieszka | 2014. május 27. 9:23

Nagykorú vagy, olvasni tudsz, mit magyarázzak még?

Mindent megértek, te nem érted azt, hogy minden szövetségen, klubon, szerződésen belül van mozgástér, és ezt mindenki meg is keresi. Ezért folyik kivétel nélkül minden ország ellen több tucat kötelezettség szegési eljárás.

Az legyen a te bajod, ha csak a szervilizmusban hiszel. Gondolom, a saját életedet is így irányítod.

Ezt a mozgásteret jelentette az, amikor nem sikerült elfogadtatni az EU alkotmányát, mert két országban nem szavazták meg. Utána az is egy mozgástér volt az EU bürokrácia részéről, hogy felrúgva a szabályokat, lisszaboni szerződésként vezették be, pedig vissza kellet volna vonni.

Ez a belépsz egy klubba féle példa dívik, ahányszor csak előkerül az EU tagságunk. Kézenfekvőnek tűnő példa, pedig nem igazán találó.
A klub egy kedvtelési intézmény, míg az EU egy olyan szervezet, ahova országok lépnek be, van amely csak a jobb élet-, másik az létezés reményében.
A szabályok jó része tulajdonképpen kötelező, de éppen a létezés fenntarthatósága miatt néha betarthatatlan.
Márpedig nem mindegy, hogy Mr.Morgan kényszerül-e egy megszorításra, mondjuk a pipahasználat terén, vagy netán Görögország a nyugdíjak ügyében.
Ha Mr.Morgan megszegi a pipázási szabályokat szóváteszik, de nem dől össze a világ.
Ha a görög nyugdíjasok bajba kerülnek, akkor lehet, hogy igen.

Nem hiszem el, hogy van ekkora hülye, mint te.

A korábbi ciklusban is a Néppárt volt a legnagyobb frakció és nem volt abszolút többsége.
Most sincs, de témája váltogatja, mindenre összehozható egy konszenzus, akár az SDP nélkül is.

>>"...egyetlen párt sem tudja csak a saját erejére támaszkodva meghatározni, hogy ki legyen a bizottság következő elnöke."

Válaszok:
Forsz | 2014. május 27. 8:35

Remek! Lemaradt megint a teljes hozzászólás.
Megismétlem.

Hany Istóknak 07:34

>>"...egyetlen párt sem tudja csak a saját erejére támaszkodva meghatározni, hogy ki legyen a bizottság következő elnöke."

Válaszok:
Forsz | 2014. május 27. 8:36

Ez már hihetetlen, de újra...
Na, ennyit!

Na mesélj, hogyan kell szervilisen megfogalmazni Magyarország érdekeit, majd hogyan kell szervilisen, egyben keményen képviselni azokat? Egy érdek képviselete csak valami ellenében történhet, mert ha ez a valami nincs, akkor az érdek nem sérül, tehát nincs mi ellen fellépni.

Szóval, hogyan lehet szembenállás nélkül képviselni bármilyen érdeket?

Hagy már ezt a túllihegett állampolgári jogot. Pusztán annyit ér, mint a képlékennyé tett emberi jogok, meg a szintén képlékennyé tett demokrácia emlegetése. A jelenlegi liberális vonulatnak a legnagyobb fegyvere az eddig egyértelmű fogalmak relativizálása, ezt még ti se veszitek észre.

Nézz utána, mert azt ugye belátod, hogy nem lehet az Únióban több száz uborka szintű probléma. Amikor a franciák kitoloncolták a romákat, és a luxemburgi Reding belepofázott, akkor közölték vele, hogy kuss, egyébként meg befogadhatja a cigányokat, ha annyira pártolja őket. Nagy csen következett utána.

A sztrájktörvényt még a baloldal sem fogja megváltoztatni, mert ez egyik feltétele annak, hogy a rendszerváltást követő privatizációval ellehetetlenített országba a nagy multik munkát hozzanak. Miért jönnének ide, ha itt is annyit kéne fizetniük, mint otthon, és itt is annyi joga lenne a melósnak, mint náluk? Szomorú, de ez van, ha már az MSZP-SZDSZ álompáros ilyen kiszolgáltatottá tett minket.

Ket eset lehetseges:

1. vagy mar tudja OV hogy Junckert tobben nem tamogatjak a neppartbol, es belole nem lesz konszenzusos jelolt. Ennek ismereteben mehet a harcos forgatokonyv, es utana jol el lehet adni a sajtonak hogy lam-lam, milyen erosek vagyunk Brusszelben, ezt is el tudtuk intezni, mert mi faszagyerekek vagyunk.

2. vagy a "piszkosfred" opcio: megkertek hogy fennhangon tiltakozzon juncker ellen, hatha igy a szocik belemennek (ugye a neppart-szocpart egyutt tud csak megszavazni valakit), gyakorlatilag igy mondhatjak azt, hogy a neppart jobboldalibb tagjainak nem felel meg, szoval konszenzusos jelolt.
OV meg azert ment bele, mert igy lehet folytatni a szabadsagharcot Brusszellel, es ha barmi rosszat kell lenyomni a torkunkon, akkor kivalo erv a Junckerre mint gonosz, magyargyulolo bizottsagi elnokre mutogatas.

Nemcsak az elmúlt 4 év méltánytalanságairól, kettős mércéjéről, gyűlölettel telített magyar kormány ellenességéről van szó, hanem a lényeg az, h. mit lehet várni ettől az embertől a jövőben.
A magyaroknak nyilván ezentúl sem semmi jót.
Nyilván sokan vannak, akiknek nem jött be itthon az elmúlt 4 év, de amit Orbán és a porig alázott Matolcsy megcsinált, az előtt le a kalappal!
Mindezt amellett, h. nagyon széles társadalmi csoportok tagadhatatlanul kaptak, nem keveset.
Nagyon remélem, h. lesz valami megoldás egy nyugodtabb EU-s időszakra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés