Orbán és a Gazprom elnöke a Déli Áramlat építésének felgyorsítását sürgeti

2014. május 14. 17:43

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint Orbán Viktor miniszterelnök és az orosz állami gázcég vezetője, Alekszej Miller egyetértettek abban, hogy a Déli Áramlat kulcskérdés Európa gázellátásában, ezért építését fel kell gyorsítani. Szerintük az ukrán helyzet is ezt bizonyította.

A Déli Áramlat gázvezeték építésének felgyorsítását szorgalmazta szerdai budapesti megbeszélésén Orbán Viktor kormányfő és Alekszej Miller, a Gazprom elnöke – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a miniszterelnök és az orosz állami gázipari cég vezetője megállapította: az ukrajnai helyzet igazolta, hogy a Déli Áramlat Európa gázellátásának biztonsága szempontjából kulcskérdéssé vált. Ezért egyetértettek abban, hogy a Déli Áramlat építésének munkálatait fel kell gyorsítani. Orbán Viktor és Alekszej Miller megvitatta továbbá azt az új fejleményt, hogy Ausztria is csatlakozott a Déli Áramlat-programhoz – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Orbán Viktor nem mindig volt ilyen pozitív Déli Áramlattal kapcsolatban: 2008-ban puccsként értékelte, hogy Gyurcsány Ferenc és kormánya szerződést kötött a gázvezetékről Oroszországgal. „Tíz évre titkosított, hosszú távra szóló szerződést köt Oroszországgal a XXI. századot és a magyar nép, a teljes Kárpát-medencei életét döntően meghatározó kérdésben: az energia kérdésében. Úgyhogy arról mi semmit nem tudunk” – méltatlankodott hat éve az akkor ellenzékben lévő Orbán.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/69140

Ajánljuk még a témában