EP2014

Nézőpont az EP-választásról: Leszakad az MSZP, bejut az Együtt-PM és az LMP

2014. május 13. 12:29
A Nézőpont Intézet felmérése szerint a részvételüket biztosra ígérő szavazók 46 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re. A Jobbik és az MSZP második 15-15 százaléknyi szavazattal, míg az Együtt-PM és az LMP 10-10 százaléknyi szavazatra számíthat. A potenciális szavazók között jelenleg a DK 4 százalékon áll.

A Nézőpont Intézet május 6. és 8. között végzett 1000 fős, reprezentatív telefonos közvélemény-kutatást az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban. A várható EP-listás szavazatok megoszlását a potenciális szavazótáborok aránya mutatja a legjobban.

A kutatás szerint a Fidesz-KDNP szövetség ebben a mutatóban messze vetélytársai előtt áll, a részvételüket biztosra ígérő szavazók 46 százaléka szavazna a kormánypártra. A Jobbik és az MSZP fej-fej mellett a második 15-15 százaléknyi szavazattal, míg az Együtt-PM és az LMP 10-10 százaléknyi szavazatra számíthat. A potenciális szavazók között jelenleg a DK 4 százalékon áll, ami alapján nem küldhetne képviselőt az Európai Parlamentbe.

A jelenlegi potenciális szavazatarányok alapján a Fidesz 11, az MSZP és a Jobbik 3-3, az Együtt-PM és az LMP 2-2 EP-mandátumra számíthatna a 21-ből.

Az Együtt-PM és az LMP viszonylagos jó szereplése annak köszönhető, hogy az európai parlamenti választási részvételi kedv elsősorban Budapesten és a nagyvárosokban erős. Az összes megkérdezett 44 százaléka nyilatkozta, hogy részt venne az EP-választáson, a községekben csak 40 százalék volt ugyanez az arány, Budapesten pedig 50 százalék feletti. A korábbi EP-választások rendre 40 százalék alatti részvételi adatából kiindulva azonban nem zárható ki, hogy ezúttal az ígértnél kevesebben mennek el szavazni május 25-én. Márpedig a DK bejutása nagyban függ a részvételi aránytól. Alacsony, 35 százalék alatti részvétel esetén várhatóan 5 százalék fölé tud kerülni Gyurcsány Ferenc pártja, mivel a tábora nem túl nagy, de annál inkább elkötelezett a párt mellett.

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével, nemre és korra régiónként, településtípusra és iskolai végzettségre országosan reprezentatív mintán történt.

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lesz ez még rosszabb is, elvtársak!

A Bajnai-féle formáció 10 %-a meglep, a többi nem.
Majd meglátjuk május 25-én.

Már megszerényedett: az Origonak azt nyilatkozta: novemberben biztosan nem ő lesz a miniszterelnök.

Akkor viszont Budapestnek annyi, sírhatnak a ballibek. Tehát a nagyvárosokban is ég az MSZP.

Szerintem a megvalósulás ehhez fog közel állni, mert;

Az EP választásoknál a szavazó hajlandóságot és azt, milyen arányban oszlik meg a szavazat a pártok tekintetében csak nagy hibaszázalékkal lehet mérni.
Vidéken, városokban, megyeszékhelyeken és a fővárosban lényeges eltérés van a hajlandóságban, s ezt egy-egy felmérésnél csak nagyon nagy hibaszázalékkal lehet megállapítani.
Az elmúlt két év EP választásnál azt tapasztalhatjuk, hogy a FIDESZ, illetve 2009-ben a Jobbik jobban tudta mozgósítani a szavazótáborát, mint a baloldal, holott a baloldal 2002-ben és 2006-ban is győzött az országgyűlési választáson. Most pedig 2010-ben és 2014-ben is hatalmas zakót kaptak.

A nagyarányú vesztés általában visszafogja a hajlandóságot, míg a győzelem a következő győzelemre sarkal. Ezt figyelembe véve; a jobboldal nagyobb eséllyel tudja az urnákhoz vinni a táborát, mint a baloldal. Ugyanakkor a szavazó bázis felfogása, attitűdje is lényeges. A baloldalon több a szegényebb, képzetlenebb szavazó, akik élethelyzetükön keresztül nem érdekeltek az EP választásban, így összességében az ő esetükben az várható, jó ha a 30-40 %-a elmegy szavazni.
Amennyiben a jobboldal – FIDESZ, Jobbik – el tudná vinni a szavazóbázisának a 70 %-át a baloldal külön-külön és együtt is csúfos vereséget szenvednének, melynek során legfeljebb csak az MSZP szerezne EP mandátumot.

FIDESZ/KDNP…………………….1 585 346
MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP….451 782
JOBBIK ……………….…………….…714 333
LMP………………………….……………94 295
Egyéb pártok…………………………60 000
Összesen………………………… 2 905 756 amely 35,3 %-os részvételi aránynak felel meg.
21 EP mandátumot és 5 % küszöbértéket figyelembe véve, egy mandátumhoz szükséges szavazat 135.500.
Ebből lehet kalkulálni az Összefogás tekintetében.

Válaszok:
Berecskereki | 2014. május 13. 15:21
Berecskereki | 2014. május 13. 15:28

Lemaradt.

A Fidesznek és a Jobbiknak mindent bele kell adni a mozgósításba, s akkor a baloldal méretes zakót fog kapni.

Szerintem meg tévedésben vagy. Pontosan az ellenkezője történik amit írsz. Amennyiben a Fidesz és a Jobbik sikeresen mozgósít, jó kampányt csinál az Összefogás pártjai most a különindulás miatt fognak bukni, mert a szavazatok többsége az MSZP támogatók közül kerül ki és ez oszlik meg a pártok között.

LOL

Kedves fórumtársam, hiába nem tetszik, már "ott fenn" lezárt ügy; A baloldal ismét méretes zakót fog kapni, amit még az unokák is emlegetni fognak.

Az Összefogás pártjai már kezdhetik gyakorolni;

Én elszabtam, te elszabtad,
ő elszabta, mi elszabtuk;
ha elszabtuk, hát elszabtuk,
már az EP-t is szabhatjuk.

Így sem igaz. Az országgyűlési választás bizonyítja, hogy csak a Fővárosban tudott a baloldal eredményt elérni a jobboldallal szemben. Ott is csak azokban a körzetekben, ahol sok a szegényebb és a nyugdíjas idős személy.
A Fidesz pedig maximális fordulatra kapcsolt a mozgósítással és a Jobbik is elkezdte.

Válaszok:
hátakkor | 2014. május 13. 19:06

Igen. Ismét megerősítem; Ehhez az szükséges, hogy a FIDESZ és a Jobbik maximális fordulaton pörgesse a mozgósítást. A Jobbiknak pedig nagyon oda kell figyelnie a Morvai&Gaudi étterem étlapjára.

Na, ja! Ezt megint elszabták. Hiába, ilyenek a kecskeszabászok. Igazi Hágaiak. ;-)

Én már a kicsinek is ürülök. Szerény vagyok, így megelégednék azzal, ha ezek közül az össze-vissza fogásosdit játszók közül senki sem kerülne be az EP-be.

Ismerem az általad említett térképet. Nekem is van egy, amit saját magam készítettem. Én annak hiszek, amit magam hamisítottam, mert eddig bevált. A baloldal 2010 után nem erősített, csak a volt SZDSZ szavazókat tudta megszólítani, s a korábbi szavazóit nem tudta az urnákhoz vinni. Most is ez lesz a helyzet, csak még rosszabb lesz az arány. A 29-30 % akkor lenne javulás, ha az összes szavazásra jogosultra vonatkozna, de nem arra vonatkozik, hanem az EP választáson megjelentre, a várható szavazók összességére. Ennek figyelembe vételével a 29-30 % legfeljebb 14-15 % lesz és ez osztódik valamilyen arányba 3 fele.

Már írtam. "Ott fenn" le van zsírozva. Ez az én 70 születésnapomra az ajándék. ;-)
Remélem így már megnyugtató.

Az én térképem nem ezt mutatja. A magam által hamisított térképnek hiszek, mert eddig nem vezetett félre.

Majdnem elfelejtettem.
Amit fentebb veva fórumtárnak írtam, az még kiegészítő amit neked írtam válaszként.

Na, ja! Főleg ilyen kampányfilmmel.
DK-s kampányfilm: Gyurcsány a baloldal spenótja
http://www.hir24.hu/belfold/2014/05/13/dk-s-kampanyfilm-gyurcsany-a-baloldal-spenotja/

Úgy felerősíti a baloldalt, hogy Szanyi a Spenóthuszár Kapitány lesz.

Válaszok:
Berecskereki | 2014. május 13. 18:05

"mitől ugranának ekkorát?"

Megették Gyurcsány spenótfőzelékét.
No meg a gyurcsányi gázrezsó is besegít.

Jut eszembe! Gyurcsány a főzőiskolán az EP képviselőkkel oktatja. Feladat;

Vájd ki egy dinnye belsejét és csinálj rá egy kis lyukat. Akaszd a mennyezetre, és lendítsd meg! Végy egy tányér spenótfozeléket, és egy kanállal próbáld meg a spenótot a lengedezo dinnyébe kanalazni, miközben berregsz, mint egy repülogép. Csináld, amíg a spenót fele el nem fogy. A maradékot öntsd magadra, de úgy, hogy a padlóra is jusson belőle bőven.
Ha befejezted alkalmas leszel az EP képviselőségre.

Válaszok:
Berecskereki | 2014. május 13. 18:08

Jav. Gyurcsány a főzőiskolán az EP képviselőket oktatja.

A pesti Duna-part lakótelepeiről van szó. Már a Rákos kerületek zöld övezetei sem vevők a posztkomcsikra.

Válaszok:
Berecskereki | 2014. május 13. 19:16

Értem. Igen. Én is erre gondoltam.

LOL

Majd Gyurcsány-Mesterházyval főzi a Spenótos-kecskesajtos Szutykos csirkét a tagoknak, hogy felerősödjenek. Kovácsmester a kecskét eteti, Viráganyó meg feji. Így megint lesz összefogás és ágyba .....

:-) Ott voltak, csak nem tudták, hogy ott vannak.

"aszittem, a szakállas nő a menő náluk"

A kecskebeszerzéssel ezt már teljesítették, már csak szaporítaniuk kell. Majd a Kapitány az EU-tól beszerzi az engedélyt. Bár lehet, hogy ellentétes az uniós szabályokkal. Akkor viszont ezt is elszabták. Hiába ezek csak kecskeszabászoknak jók.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés