A buli új színe

2014. május 9. 16:37

Sebők Miklós
hvg.hu
Az MSZP megfiatalításából a fiatalok egyelőre kimaradtak.

Mint többek között az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport felmérései kimutatták a felsőoktatási hallgatók egy nagyobb mintájából kiindulva az MSZP támogatottsága már a korábbi szintről is esve 3,1 százalékos volt, szemben a Jobbik stabilan 17-20 százalékos eredményt hozott. Ez idővel egy átmenet hoz a csoportdinamikában, a »Menő Jobbikos« evolúcióját. Ő már nem csak terem szélén megtűrt bakancsos, Nagy Magyarország-pólós különc. Épp ellenkezőleg, az apatikus többséggel szemben a politikai iránt még érdeklődő fiatalság egyik fontos reprezentánsa. Egy ilyen helyzetben dícséretes, ha az MSZP tartalmában sem stílusidegen Tumblr accountot nyit, ha Mesterházy fácsézik vagy a párt majálisán tinikedvenc lép fel a beszámolókban közölt képek szerint a célközönséget is elérve. Dícséretes, de valószínűleg a lényeget nem érinti.

Mint azt az ex-MIÉP-es Kocsis Máté vagy legutóbb Molnár Zsolt esete is mutatja, a politikai szocializáció folyamata nem kevésbé bonyolult ügy, mint a szexuális érése. Sok pattanással, mutálással járhat, mire kialakul – ha kialakul – a választó stabil ideológiai vagy pártidentitása. De ha kialakult, akkor már nehéz vele mit kezdeni. Ha az MSZP akar még valóban felszabadult bulit a Jókai utcában, akkor ezzel a fiatalok tendenciózus elvándorlásának problémájával kell kezdenie a választási eredménye értékelését.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mivel az utodpárt személyi politikája mindig is kontraszelektált Volt ezér képtelen a mai napig vonzó lenni a fiatalok körében.

Elsődlegesen a párthüséget állitották, és nem a teljesitményt ami által elöbbre lehetett volna jutni a szervezetben. A kapcsolati töke a megbizhatóság elöbbre való Volt, mit a kivüről jövő tehetséges Politika iránt, aközélet iránt érdellödő baloldali értékrendet preferáló fiatal kapcsolatok nélkül.

Az ídő folyamán a fiatalok között elterjedt az mszp ezen humánpolitikája egyszerüen már nem is akrtak azok a fiatalok akiket nem vonzott ez a modszer oda tartozni.

Az évek során felnőtt generációk ráadásúl szembesültek az mszp-ben politizáló fiatalok ténykedésével morális erkölcsi zülöttségükkel nem is probálkoztak(Zusi és társai), vezetőik Ujhelyi, Szipka, Mesterházy stb.

Az mszp maradt az a belterjes párt ami 45 utáni ídőben kialakult és épitkezett.

Itt tartunk ma és nem gondolom, hogy ez változhat az elkövetkező ídőben. Talán egy aluról szervezödő uj alapokon szervezödő baloldali pártnak még lehet esélye.Ehhez el kell felejteni a mai arcokat és egy az egyben lecserélni őket, és a bázist újra fazonizálni.

El kell, hogy keseritselek, mivel a fidesznél teljesen más a szervezeti felépités.

A fiatalok akik szinpatizálnak a fidesszel a fidelitásznál találják meg helyüket ahol nagyon sok közöségi programmal találkoznak a Sport és a kultura területén. Akinél kialakul az, hogy közélettel komolyabban párt szinten is szivesen tevékenykedne akkor kap külömböző feladatokat. Legtöbbszőr őnkéntesként kapcsolódik be a szervezet életében és az érdeklődési körének megfelelően képzi magát felsőoktatási intézményekben. Sokan külömböző szakmát választva ott is képezve magát teljesít, s ha mégis úgy gondolja, hogy a politikai pályát szakpolitikai vonalon vinné tovább akkor külömboző képzéseken "Fidesz-Akadémián" ismereteket szerez külömböző területeken ami még pluszba szükséges a politikai pályafutásának sikeres ellátásához. Sokan vannak aki a fidesz helyi szervezeteiben dolgoznak tovább. Van aki a helyi politikát vagy a közigazgatást preferálja és őnkormányzatokban tevékenykedik. Van aki országos politikában képzeli el jövőjét.

Egy mindenkire vonatkozik, hogy teljesítménye alapján tarthat igényt valamilyen posztra, ha ídőközben kiderül, hogy nem tudja azt a teljesítményt hozni azon a poszton ahol van zokszó nélkül feláll és vagy más területet választ vagy marad a párt aktiv tagja.

Nagyon ritka az az eset, hogy fideszes ha pozicióját feladva elhadja pártot és duzogva viszabeszél a szervezetére. Maradnak továbbra is a szimpatizáns párttagok között.

Mivel a fidesznél az értékrend melletti alapelvek szilárdak és vannak cölöpök amik ma is azok amik az alakuláskor ezért mindenki tudja, hogy hová csatlakozik s csak akkor csatlakozik ha egyetért ezekkel az alapértékekkel. A másik meg az, hogy a külömbözőségek is megférnek a szervezeten belül a közös alapérték elfogadása mellett, konzervativ, radikális, szabadelvő keresztény írányzatok is vannak. Ezáltal nagyon sokan tudnak együtt müködni tiszteletbe tartva egymást. Ezenkivül a társadalmi tagozódás is igen széles. Lefedi a társadalmi csoportok egészét amiben igen külömböző szociális és társadalmi külömbségek is vannak. Ez adja a néppárt vagyis tömegpárt jellegét. A korfa pont a szervezeti felépités miatt egészséges és megtalálható minden korosztály és az utánpotlás is biztosított.

A baloldal elfelejtette elvégezni a feladatát mivel a vezetés el Volt foglalva saját magával és saját exisztenciális poziciójával. Ezért történt az ami ma látható, s még mindig egymással és belharcokkal vannak elfoglalva a nagy vereség után is, mintha misem történt volna.

Így van.
Ha megfelelő jövőkép és nem lejáratódott arcok lennének az MSZP-ben, elindulna feléjü a fiatalság.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés