Nem biztos, hogy felvennék Skóciát az EU-ba

2014. április 28. 9:04
Skócia szeptemberben szavaz a függetlenségéről, és bár amennyiben függetlenedik, EU-tagságra ácsingózik, felvétele egyáltalán nem vehető biztosra. Ezt a brit külügyminiszter mellett az Európai Bizottság elnöke is felvetette, mivel a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez a tagállamok teljes egyetértése szükséges. William Hague most levelet is írt kételyeiről a skót miniszterelnöknek.

A brit külügyminiszter levelet írt a skót miniszterelnöknek, amelyben arra figyelmezteti: „messze nem vehető bizonyosra”, hogy Skóciát függetlenné válása esetén belátható időn belül új tagállamként felveszik az Európai Unióba. 

Alex Salmond skót miniszterelnök, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt vezetője két éve hirdette meg hivatalosan, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről. A referendumot a skót kormány szeptember 18-ára írta ki. A népszavazáson egyetlen kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e.

A kampány egyik fő ütközőpontja az, hogy Skócia a függetlenség elnyerése esetén önálló országként mennyi idő alatt válhat EU-taggá. Salmond rendre hangoztatott álláspontja szerint ez elérhető a szeptemberi népszavazás és a függetlenség tényleges kikiáltásának tervezett időpontja, vagyis 2016 tavasza között, ezt azonban a brit kormány és független szakértők is erőteljesen vitatják.

William Hague brit külügyminiszter a skót kormányfőnek küldött – Salmond brüsszeli látogatása elé időzített – levelében pontokba szedve, kemény hangvételben ad kifejezést kétségeinek Skócia gyors EU-csatlakozásának kilátásaival kapcsolatban. Hague szerint Salmond kész tényként állította be a skót választók számára azt a személyes vágyát, hogy Skóciát a függetlenségi népszavazás utáni másfél éves átmeneti időszak végére felveszik az Európai Unióba. "Az igazság azonban az, hogy ez messze nem tekinthető bizonyosnak" – áll a külügyminiszter levelében. Hague felteszi a kérdést Salmondnak, hogy "van-e B-terv" arra az esetre, ha a határidőre mégsem sikerülne Skócia EU-csatlakozása.

Hague felidézi azt is, hogy a közös uniós agrárpolitika 2014-2020-ra szóló költségvetéséről már megszületett a megállapodás, és a skót gazdálkodók csak más tagállamok mezőgazdászainak kárára juthatnának hozzá e támogatásokhoz, ha Skócia új tagállamként csatlakozna az EU-hoz. Alig leplezett iróniával felteszi azt a kérdést is Salmondnak, hogy hány tagállam jelezte hajlandóságát pénzügyi veszteségek elviselésére a független Skócia támogatása érdekében.

Hague a levélben megkérdezi, hogy a skót kormányfő szerint miként lehet majd meggyőzni a 28 többi EU-tagállamot a Nagy-Britannia által elért egyedi kimaradási megállapodásoknak az érvényesítésére Skócia esetében is. E megállapodások alapján maradt ki London az euróövezetből és a belső határellenőrzést lebontó schengeni egyezményből. William Hague felhívja Salmond figyelmét arra, hogy a legutóbb EU-taggá vált országok mindegyikének el kellett fogadnia a kötelező csatlakozást az euróövezethez és Schengenhez.

A skót EU-tagsággal kapcsolatban már brüsszeli részről is elhangzottak erőteljes kételyek. Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso a BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben kijelentette: ha egy olyan új ország, amelyik egy jelenlegi EU-tagállamból vált ki, önállóan csatlakozni kíván az EU-hoz, akkor új csatlakozási kérelmet kell benyújtania, és ezt az összes többi tagállamnak egyhangúlag jóvá kell hagynia. „Roppant nehéz lenne elérni, sőt lehetetlennek is bizonyulhat” az egyhangú jóváhagyás elérése ilyen esetben – fogalmazott Barroso.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt nem értem, Magyarország is bármikor kiléphet. Nem kötelező a tagság, mint ahogy a szovjet birodalomban volt.

Felvenni felvennék a talán öt-hét milliós Skóciát, az kétséges csak, hogy el tudná-e érni azokat a kedvezményeket, amelyeket Nagy-Britannia kiharcolt magának, annak idején a csatlakozási tárgyalásai során...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés