Már nem tudom − Mandiner jövőváró X.

2014. április 14. 12:24
Night Hawk
Mandiner
A 2010-es reményteli öröm, és az utána következő sok csalódás után én már nem nagyon tudom, mit lehet várni a következő négy évtől.

A Mandiner az elmúlt napokban különböző irányultságú véleményformálók cikkeit közölte az elmúlt négy év értékeléséről. A választás után rátérünk a következő, 2014-2018-as ciklusra: egy új cikksorozatban a Mandiner szerzői, bloggerei mondják el, mire számítanak, mit várnak, mit várnak el a következő évektől a magyar politikában.

*

A 2014-es választás nagyjából Bécsbe költözésem időpontjával esett egybe. Erre a hétvégére már kintről jöttem haza választani, és mire megalakul az új kormány, már meg fogom kapni az első eurós fizetésemet a karvalytőke egyik jeles képviselőjétől. Amikor kb. tíz éve érettségiztem, nem gondoltam, hogy ehhez majd nyugatra kell költöznöm.

De nem akarok nagyon negatív lenni, mert minden másodpercét szerettem az elmúlt kb. 30 évnek, amit Budapesten éltem, és otthon sem éltem rosszul. Nem szabad bölcsész diplomával teszkós árufeltöltőnek Angliába költöző, magát gazdasági menekültnek nevező állandó elégedetlen vagyok. Viszont a lehetőség az lehetőség volt. Ha mást nem is, azt gyorsan ki tudtam számolni, hogy mennyivel hamarabb lehet majd a lakáshitelt a bécsi fizetésből kifizetni.

A 2010-es reményteli öröm, és az utána következő sok csalódás után én már nem nagyon tudom, mit lehet várni a következő négy évtől. Ezért csak annyit mondanék: nagyon remélem, hogy legkésőbb négy év múlva reális alternatíva lehetne hazamenni. Mert a sok Schnitzelből is csak elég lesz egyszer, és amúgy is annyira sokan vagyunk már itt magyarok, hogy akár otthon is lehetnénk...

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nekem mit nyujt ez az ország. Nem érdekelnek az előzmények, a körülmények. Én, én, én !

Semmi baj, legitím álláspont. De nem gondolom, hogy követendő minta lenne.

Négy év múlva hazajössz, és talán picikét szégyellni fogod ezt a cikkecskét.

Mert pesszimista. Harminc évesen.

Naná, hogy kiszámoltad, hogy főleg oszrák bankok által kitalált a speciális devizahitelt csak Magyarországra amivel pont azokat a fiatalokat nyomoritották meg akik ezt felvették. Az elmúlt négy évben a polgári kormány probált segiteni, magárazuditva főleg az osztrák bankok és a nemzetközi pénvilág guruit. Nagyon sok embert kimentett annak ellenére, hogy nem Ő idézte elő a bajt, hanem azok akiket vársz a hatalomba.

Mellesleg az osztrák bérek addig segitenek a lakáshiteltörlesztésben, mig az euro/Forint árfolyam index miatt ez megtehető.

Ha ausztriába kell végleg élni ott exisztenciát építeni lakáshitelt, autóhitelt felvenni az ottani megélhetési költségeket havonta fizetni úgy, hogy nincs olyan családi háttér ahol évtizedeken sőt évszázadokon felhalmozott vagyon már a kezdő lökést megadja nem gondolom, hogy potolja a hazai szülöföldet ahová minden köt és sokszor többet jelent és értékesebb az életminőség szempontjából.

Túl fiatal vagy még s talán a tapasztalás is hiányzik, de majd ídővel az is meglesz. Majd mikor mérlegre rakod az életed, hogy egy-egy döntéseddel mit nyertél és mit veszitettél lehet, hogy ezt a szösszenetet nem írtad volna meg.

Ez nagyon buta.
Nyilvánvaló, h. ott ahol nem kontraszelektált politikai kiválasztottak vezették évtizedekig a gazdaságot, ott előbbre tartanak a munkaerő megfizetésének és még sok másnak a terén, mint itt.
Fáj? Akkor is ez van.
Valami a művelt Nyugaton sincs rendben, mert a fiatalok nem nagyon szeretnek strapás szakokat végezni, mikoris a soha vissza nem térő fiatal évek kemény munkával telnek el, nem kispálya elvégezni egy mérnökkart, vagy egy orvosi egyetemet.
Ezért azután a jó szakmával rendelkezők előtt az utóbbi 5 évben tágra nyílt a gazdag országok kapuja, az orvos előtt már nemcsak az Államok kutató intézetei a lehetőség, hanem a beteg ágynál is várják őket egész Európában. A jók az itteni többszörösét fogják keresni és megszabadulnak az itthoni állandó polgárháborús légkörtől és nyomorúságos lakásviszonyoktól, az orvosok esetében a betegek általi "önkéntes" kiegészítést megkívánó fizetésektől, amik az orvosi szaknmák tekintélyes részénél pedig szóba sem jönnek. Szóval, aki nem azért tanult, hogy átkínlódja az életét, az átgondolja, h. itthon marad-e, mert végül is, családi segítséggel meg tudja oldani a problémáit és kinn nem lesz család, sőt, az első generáció a kinn születettekhez képest nem mindig, de általában hátrányosabb helyzetben van, itt pedig nem, és marad, vagy azt látja, h. a fizetéséből nemhogy lakást venni, de félretenni sem igen tud és megy. Mindez nem az Orbán kormány bűne, inkább azt lehet mondani, h. valamivel 2010 előtt tárultak szélesre a kapuk és az itt történelmi okok miatt boldogulni nem tudók előtt menekülési út nyílt. Az, h. itt nem telik a keresetből sok mindenre, sőt, alapvető dolgokra, pl. lakásra sem, ami Nyugaton egyáltalában nem elérhetetlen, sok évtized alatt alakult ki.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés