Több választókerületben is voksturistáktól tart a baloldal

2014. április 2. 13:28
Az ellenzéki szövetség szerint választási csalás gyanúját veti fel, hogy több billegő választókerületben is nőtt a szavazópolgárok száma az elmúlt két hónapban. Karácsony Gergely hangsúlyozta: a szóban forgó választókerületekben aktivistáik ott lesznek az okmányirodák előtt, és nyomon követik, hogy hányan vesznek át lakcímkártyát akár a választás napján.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért politikusa szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: miközben két hónap alatt 40 ezerrel csökkent a szavazópolgárok száma, a „voksturisták” – vagyis a másik lakcímre bejelentkezők – miatt 12 választókerületben többen szerepelnek a névjegyzékben. Ezek zömében budapesti, kétesélyesnek számító körzetek, a fővárosi 2-es választókerületben (a XI. kerületben) például február eleje és március vége között 988-cal nőtt a bejelentettek száma – fűzte hozzá, azzal együtt, hogy ez demográfiai okokkal nem magyarázható.

A politikus azt mondta: valószínű, hogy az átjelentkezéseket a Fidesz szervezi azért, hogy „last minute szavazókkal” a maga irányába döntse el a billegő körzeteket. Említett egy szintén visszaélést sejtető példát: a kisvárdai járásban fekvő Tornyospálca egyik átlagos házába több mint száz ember van bejelentve állandó lakosként a választói névjegyzék szerint. Emiatt a baloldali ellenzék helyi jelöltje a hatóságokhoz fordul.

Karácsony Gergely közölte: a szóban forgó választókerületekben aktivistáik ott lesznek az okmányirodák előtt, és nyomon követik, hogy hányan vesznek át lakcímkártyát akár a választás napján. 

Bárándy Gergely MSZP-s képviselő arról beszélt: nemcsak választási csalásról, hanem bűncselekményről van szó, hiszen a fiktív lakcímre bejelentkezés közokirat-hamisítás. A szocialista politikus szerint az „Orbán-kormány azért, hogy a billegő körzeteket megnyerje, buszoztat, fiktív lakcímeket kreál”, és becsületes embereket tesz cinkossá egy bűncselekményben. Mint mondta, egy ilyen ügyben a fiktív lakcímre bejelentkező a tettes, a lakást papíron rendelkezésre bocsátó a bűnsegéd, aki pedig ezt szervezi, a felbujtó.

Arra a kérdésre, mi igazolja, hogy a bejelentkezések mögött a Fidesz áll, Karácsony Gergely úgy felelt: a visszaélésre lehetőséget adó szabályozást a jelenlegi kormánytöbbség hozta, a kormányhivatalok vezetőit is ők nevezték ki, és az említett választókerületek is olyanok, amelyeket „a Fidesz nagy valószínűséggel tisztességes módon nem tudna megnyerni”.

Bárándy Gergely azt hozta példaként, hogy Zuglóban nagyjából 700-zal többen akarnak szavazni, mint ahányan két hónappal ezelőtt a névjegyzékben voltak, míg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén nagyjából ugyanennyivel kevesebben. A szabolcsi város polgármestere, Lipők Sándor pedig a zuglói jelölt, Papcsák Ferenc kampányfőnöke – közölte.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A sokadik alkalom hogy pofatlansagbol nagymesterek.

Az elozo valasztasi torveny szerint atjelentkezhettel mashova ha ott tartozkodsz, nem kellett hozza lakcimkartya semmi, csak hogy ott legyel.
Most ezen szigoritottak, hogy ha atjelentkezel, de nem vagy ottani lakos, akkor is a "sajat" korzeted jeloltjere szavazhatsz csak.

De ez nem jo.

Most meg panaszkodnak hogy a lakcimnyilvantartasi rendszer szar, nem tudom emlekszik e valaki kik furtak meg az elozetes regisztraciot?
Azota meg sir a szajuk minden olyanert ami elozetes regisztracioval nem lenne problema.

Bizony, választáskor megtelik a Kleopátra ház.
De mi a baj ezzel???
A törvény szerint élnek választási jogukkal.

Több választókerületben is voksturistáktól tart a baloldal

Félnek, hogy nem fog megtelni a buszuk.

Ráadásúl bárhova is jelenti be magát az eredeti állandó lakcim szerinti képviselőjére szavazhat csak.

Pont ez azért történt így, mivel a szoci Lampert féle utaztatos voksolást tudták ezzel megakadályozni.

A VB abba a választókörzetbe ahova kérte áthelyezését küldi el az egyéni szavazólapját amit külön lezárt boritékban adhat le.

Persze a szart lehet kavarni, de nem érdemes.

Nagy pofárara esés azoknak a buszos szoci vállalkozoknak is akik egészen jól kerestek az utaztatásból. Emlékszem, hogy hirdetések is voltak, hogy honnan hova indulnak a "kiránduló" turisták a választás napján.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés