MCC & GTK

Elitről és tömegről, elit- és tömegoktatásról Kolozsváron

2014. március 18. 15:37

A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen rendezett kerekasztal-beszélgetésen a Mathias Corvinus Collegium és a Gazdasági Tanácsadó Klub vendégei arról vitatkoztak, mitől függ az oktatás minősége napjainkban. Az MCC a beszélgetést követően nyitotta meg új irodáját Kolozsvár belvárosában.

A felsőoktatás elsődleges célja már nem a vezető elit képzése, hanem olyan szakképzett munkaerő létrehozása, amely képes alkalmazkodni az új, tudásalapú társadalom változó gazdasági és munkaerő piaci igényeihez – állapították meg a Mathias Corvinus Collegium és a Gazdasági Tanácsadó Klub által szervezett, csütörtöki nemzetközi kerekasztal-beszélgetés résztvevői, akik elsősorban az elit és a tömeg viszonyával, valamint a felsőoktatást érintő változásokkal kapcsolatos gondolataikat tárták a Babeş-Bolyai Tudományegyetem publikuma elé.

A budapesti Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a kolozsvári Gazdasági Tanácsadó Klub (GTK) közös Kolozsvári Vezetőképző Programjának félévnyitó rendezvényén megállapították, hogy a felsőoktatásban való részvétel manapság már nem kiváltság, hanem elvárás és igény. Helen Roberts, a University College London tanára bízik a hozzáférés és a méltányosság, valamint a színvonalas képzés közötti egyensúly megtalálásában, elsősorban az online képzésekben rejlő lehetőségek segítségével. Rodney Barker, a London School of Economics professzora szerint az oktatás kiszélesítésével nagyobb az esély az innovációra: minél több embernek biztosítunk tanulási lehetőséget, annál valószínűbb, hogy pozitív változtatásokat elindító egyéniségek emelkedjenek ki a tömegből. Tombor András, az MCC alapítója kifejtette, hogy az általa képviselt intézmény legfőbb törekvése a kiemelkedő tájékozottságú és képességű hallgatókból való értékközösség kialakítása, és ehhez a lehető legtöbb tehetséges diákot kell elérni, nekik lehetőséget teremteni.

Ahogy egyre több fiatal számára elérhetővé válik a továbbtanulás lehetősége, az oktatási célok és a gazdasági növekedés mellett egyre inkább előtérbe kerül a foglalkoztatási lehetőség fontossága. Konrad F. Kaschek, a Bosch Automotive Electronics kolozsvári igazgatója munkaadói oldalról közelítette meg a kérdést. Hangsúlyozta, nem elitképzésre, hanem a közös értékekre van szükség. Kádár Magor, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának adjunktusa moderátori szerepben arra hívta fel a figyelmet, hogy bár mindenki hiányolja a hallgatók gyakorlati felkészültségét, nem történnek igazi erőfeszítések azért, hogy javuljon a helyzet. Răzvan Mustaţă, az egyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának dékánhelyettese elmondta, hogy jövőre egy helyi vállalattal közösen indított képzést indítanak, amelynek egyik fontos eleme a cégnél eltöltött kötelező szakmai gyakorlat.

Az esemény az MCC-GTK Kolozsvári Vezetőképző Program 2014 tavaszi félévének nyitórendezvénye volt. Ezen a napon adták át az MCC kolozsvári Oktatási központját is, amely Kolozsvár történelmi szívében kínál kiemelkedő képzési lehetőségeket. Az említett két szervezet elkötelezett a kiemelkedő felkészültségű, interdiszciplináris szakemberek képzése iránt, akik alkalmasak jövőbeni vezetői feladatok ellátására. Ennek megfelelően a program keretein belül a világ kiváló egyetemeinek és üzleti iskoláinak professzorai mellett szakmájukban elismert magyar szakemberek érkeznek Kolozsvárra kétnapos szemináriumok megtartására. Ezek mellett kerekasztal-beszélgetések és más rendezvényekkel olyan interkulturális fórum megteremtésére törekednek, ami hozzájárul a Kárpát-medencei nemzetek együttműködéséhez.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/66145