Krími kormányfő: A nép vette kezébe a hatalmat

2014. március 3. 11:22

A krími parlament által megválasztott helyi oroszbarát kormányfő szerint a félszigeten csak az történt, amire a kijevi Majdanon az ukrán politikusok a népet felszólították.

Szergej Akszjonov, a krími parlament által megválasztott helyi oroszbarát kormányfő szerint a félszigeten csak az történt, amire a kijevi Majdanon az ukrán politikusok a népet felszólították, vagyis a nép a saját kezébe vette a hatalmat. Akszjonov a Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylapnak adott, hétfőn közölt interjújában hangsúlyozta, hogy ami érvényes a fővárosra, Kijevre, annak érvényesnek kell lennie a Krími Autonóm Köztársaságra is. A krími kormányfő szerint azért volt szükség a Krím státusáról szóló népszavazás időpontjának előrehozatalára május 25-ről március 30-ra, hogy jogi szempontból ne legyen támadható az új hatalom. Kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy milyen lesz a félsziget jövője. Szerinte ezt a népszavazás fogja eldönteni.

 
Akszjonov úgy vélte, hogy a Krím félsziget „előretolt hadállás” Ukrajnában, és Délkelet-Ukrajnában követni fogják a krími példát. Azt állította, hogy mindenekelőtt gazdasági, anyagi segítséget kérnek Oroszországtól, de nem akarnak Moszkva „eltartottjai” lenni, az Oroszországtól kapott pénzeket okosan befektetik, a Krím jövedelmet fog termelni a költségvetésnek, és kiegyenlíti adósságait. Azt hangoztatta, hogy nem kértek Oroszországtól katonai segítséget, képesek megvédeni magukat. A krími tatárok kisebbségi közösségéről szólva azt mondta, személyesen tárgyalt Refat Csubarovval, a krími tatár parlament (medzslisz) elnökével, és megállapodtak, hogy nem tesznek „éles kijelentéseket”.
 
„Nemzeti ellentétek nem lesznek, bármennyire is szeretné ezt Kijev. Megígérem a krími tatároknak, hogy foglalkozni fogunk az ügyeikkel, és pénzt adunk nekik szociális fejlesztésre” – tette hozzá. Akszjonov derűlátóan nyilatkozott a szubtrópusi, mediterrán éghajlatú Krím közelgő turistaszezonjáról. „Felelősen megígérem, hogy a Krím már májusban nyugodt, csendes, barátságos hely lesz. Különböző nemzetiségű emberek fognak itt élni boldogan. Tárt karokkal fogadunk mindenkit. Itt soha nem lesz Majdan autógumikkal és fekete füsttel” – hangoztatta az oroszbarát krími miniszterelnök.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/65332

Ajánljuk még a témában