Az oroszok most is úgy beszélnek, mint '56-ban

2014. március 1. 20:32
A nyers erőpolitika birodalmi szemléletű és erejű érvényesítése, amelyet Oroszország most vállalt, az elmúlt 20 évben ismeretlen volt.

Hogyan értékeli az elmúlt napokban kirobban grúz-orosz viszályt?


Olyasmi történt, amely a hidegháború vége óta nem fordult elő. A nyers erőpolitika birodalmi szemléletű és erejű érvényesítése, amelyet Oroszország most vállalt, az elmúlt 20 évben ismeretlen volt.

Miért van arról meggyőződve, hogy Oroszország, és nem Grúzia kezdte a konfliktust?

Magyarországnak van tapasztalata a vele szemben indított katonai akciókat illetően. Ezért is tartom fontosnak, hogy a politika, az erkölcs és a jövő szempontjából Magyarország egyértelműen foglaljon állást. Hazánkat az elmúlt évszázadban többször is elfoglalták, de nem emlékszem olyanra, amikor a bennünket megtámadók ne érezték volna igazságosnak, hogy elfoglalják városainkat, és a lakosság egy részét deportálják. Engem a 20. század történelmének fényében hidegen hagynak az agresszornak azon nyilatkozatai, miszerint semmi rosszat nem tettek. Viszont a puszta tények szerint idegen csapatok állomásoznak egy másik ország területén, szétlőnek városokat és ártatlan civilek halnak meg. Nem akarjuk, hogy a 21. század olyan legyen, mint amilyen a 20. század volt. Ezért egyértelműen és erőteljesen ki kell nyilvánítani az euroatlanti elkötelezettséget. Ki kell nyilvánítanunk, hogy az Amerikával együttműködő Európának igenis van felelőssége, és vannak eszközei, amelyeket józanul és okosan ilyen történelmi pillanatban használni kell. Nekünk nem egy külső szemlélő szerepét érdemes elfoglalnunk, hanem egy közép-európai ország szerepét.

Szergej Ivanov orosz miniszterelnök helyettes azt nyilatkozta: ez a mostani orosz hadművelet semmivel sem volt különb a szeptember 11-ei merényletekre adott amerikai válasznál. Mi erről a véleménye?

Amit az oroszok most mondanak, az semmivel sem különbözik attól, amit 56-ban mondtak Budapestről.
 
(2008)
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 140 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha Ukrajnán segíteni akartok, akkor ne engedjétek, hogy kamionszám menjen a kínai csempészáru az Ukrajnában állomásozó kínaiakhoz Budapestről!!!

Válaszok:
Laibach | 2014. március 1. 21:21

Nem az oroszok támadták meg ismételten Grúziát, hanem a mandiner provokálja szemét módon Orbán Viktort.

Elsőre azt hittem, hogy Orbán elkövette azt a hibát, hogy nyilatkozott az ukrán ügyben. Szerintem nagyon lényeges, hogy ne vehesse elő senki a magyar kártyát a bármilyen kimenetelű események után és a végén a magyarokon álljanak bosszút.

Aztán láttam, hogy a szokásos Orbán múltbeli szövegeinek lebegtetése van megint.

Még senki. Meg kell várni, ki lesz a győztes.

Te Viktor!

Vigyázz, mert az oroszok a végén még direkt elrontják az új blokkot!
Amúgy biztos jó volt velük üzletelni??

Oroszország figyelmének az eltereléséből az profitál, aki meg akarja támadni Iránt.

Az elmúlt 6 évben (az interjú megjelenése óta) meg bőséges tapasztalatokat szerzett OV a "baráti" Nyugatról, ill. nyugati veszedelemről.

Budapestre nem csempész árú jön Kínából?

kedves mandiner, ti egyre hülyébbek vagytok

lassan a mandiner a seggembe se legyen

a te eszedet avatjuk ostoba

"az ukrán orosz háború előtt, amibe, ha eszkalálódik, a nyugatnak is be kell kapcsolódnia"

Természetesen hogy be kell a nyugatnak is kapcsolódnia. Csak valahogy nem tudom, hogy miért. Lehet azért, hogy az utóbbi egy-két évtizedben a nyugat szinte mindenbe bekapcsolódott, amibe be lehetett kapcsolódni és kár lenne erről a hagyományról lemondania?

Gyenge válaszaid vannak. Amerika 1945 óta szinte megszakítás nélkül háborúzik, romok és káosz marad a fegyveres demokráciaterjesztés nyomában. Ráadásul még egyetlen háborúját sem nyerte meg, Vietnam, Irak, Afganisztán mind bukás volt, az arab tavasz csak káoszt okozott. Szíriában is meg kellett állniuk.

De ehhez nincs hozzáfűzni valód, igaz? Nem védek egyetlen fegyveres beavatkozást sem, de Ukrajnában van 16 millió orosz, és a Krím is az oroszoké volt az 1700-as évek óta. Nagyokat háborúztak érte angolokkal, törökökkel, amíg a Szovjetúnión belül nem került Ukrajnához. Ez legalább egy gyenge érv számukra, de mondj egyetlen érvet az USA háborús rombolásaira.

És az USA háborúiba is be kéne másoknak, mondjuk oroszoknak, kínaiaknak kapcsolódniuk? És ha nem, akkor miért nem?

Az USA fegyveres akciói rendben vannak? Mitől különbözik egyik agresszor a másiktól, ha már erről beszélünk?

“Nations have no permanent friends or allies, they only have permanent interests.” (Lord Palmerston)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés