Nem politika

Martonyi: Paks nem geopolitikai ügy

2014. február 5. 18:38

A külügyminiszter német kollégájával folytatott megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a paksi döntés az energiaellátásról szól, nem a világpolitikáról. Frank-Walter Steinmeier ezzel kapcsolatban megjegyezte: Németország véghezviszi az energiapolitikai fordulatot és szakít a nukleáris energiával, bár ez nem egyszerű.

A német és a magyar külügyminiszter a kétoldalú kapcsolatok mellett – melyeket mindketten pozitívan értékeltek – elsősorban az ukrán válságról folytatott megbeszélést. Steinmeier kiemelte: amíg a felek tárgyalnak, az EU részéről nem időszerű szankciókat, büntetőintézkedéseket mérlegelni. Abban az esetben viszont,  ha a kijevi vezetés gátolja a tárgyalásokat, előfordulhat, hogy „szankciókról kell dönteni”.

Arra az újságírói kérdésre, hogy tárgyaltak-e a paksi bővítésről, Martonyi János hangsúlyozta, hogy a döntés célja az energiaellátás biztonságának fenntartása, világpolitikai háttere, tartalma és jelentősége pedig nincs. Megfelelő mennyiségű fosszilis energiahordozó híján és a megújuló energiaforrások kiaknázására szolgáló pénzügyi források szűkössége miatt a paksi erőmű jelenlegi négy blokkjának leállása után az fenyegetne, hogy „Magyarország energia nélkül marad, ezt a kockázatot pedig nem vállalhatja felelős kormány vagy parlament” – fejtette ki.

Hozzátette: nem reális, hogy az évtizedek óta működő blokkok mellett teljesen más technológiával működő új blokkok épüljenek. A „gazdasági, pénzügyi és technológiai ésszerűség úgy kívánja”, hogy a fejlesztés orosz együttműködéssel valósuljon meg, de „szó sincs arról, hogy ezzel Magyarország Oroszország felé fordul” – mondta Martonyi János.

Frank-Walter Steinmeier megjegyezte, hogy Németország máshol tart, mint Magyarország, elhatározta, hogy végrehajtja az energiapolitikai fordulatot, vagyis szakít a nukleáris energia használatával és a kiseső termelést a megújuló forrásokra alapozva pótolja. „Ez sem egyszerű” – mondta a német külügyminiszter.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/63870

Ajánljuk még a témában