Nem politika

Martonyi: Paks nem geopolitikai ügy

2014. február 5. 18:38
A külügyminiszter német kollégájával folytatott megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a paksi döntés az energiaellátásról szól, nem a világpolitikáról. Frank-Walter Steinmeier ezzel kapcsolatban megjegyezte: Németország véghezviszi az energiapolitikai fordulatot és szakít a nukleáris energiával, bár ez nem egyszerű.

A német és a magyar külügyminiszter a kétoldalú kapcsolatok mellett – melyeket mindketten pozitívan értékeltek – elsősorban az ukrán válságról folytatott megbeszélést. Steinmeier kiemelte: amíg a felek tárgyalnak, az EU részéről nem időszerű szankciókat, büntetőintézkedéseket mérlegelni. Abban az esetben viszont,  ha a kijevi vezetés gátolja a tárgyalásokat, előfordulhat, hogy „szankciókról kell dönteni”.

Arra az újságírói kérdésre, hogy tárgyaltak-e a paksi bővítésről, Martonyi János hangsúlyozta, hogy a döntés célja az energiaellátás biztonságának fenntartása, világpolitikai háttere, tartalma és jelentősége pedig nincs. Megfelelő mennyiségű fosszilis energiahordozó híján és a megújuló energiaforrások kiaknázására szolgáló pénzügyi források szűkössége miatt a paksi erőmű jelenlegi négy blokkjának leállása után az fenyegetne, hogy „Magyarország energia nélkül marad, ezt a kockázatot pedig nem vállalhatja felelős kormány vagy parlament” – fejtette ki.

Hozzátette: nem reális, hogy az évtizedek óta működő blokkok mellett teljesen más technológiával működő új blokkok épüljenek. A „gazdasági, pénzügyi és technológiai ésszerűség úgy kívánja”, hogy a fejlesztés orosz együttműködéssel valósuljon meg, de „szó sincs arról, hogy ezzel Magyarország Oroszország felé fordul” – mondta Martonyi János.

Frank-Walter Steinmeier megjegyezte, hogy Németország máshol tart, mint Magyarország, elhatározta, hogy végrehajtja az energiapolitikai fordulatot, vagyis szakít a nukleáris energia használatával és a kiseső termelést a megújuló forrásokra alapozva pótolja. „Ez sem egyszerű” – mondta a német külügyminiszter.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Martonyi: Paks nem geopolitikai ügy

Alkalom a bukott baloldalnak az ostoba, választás előtti acsarkodásra.

Paks mára már egy elavult üggyé vált. Simon Gábor uralja a közbeszédet, és az a politikai kompánia, amelyiknek az egyik vezéralakja.

Meg azok, akik Paksot korábban több milliárdos nagyságrendben csapolták meg.

Be lehet írni a naptárba: Bukta napja van.

Na igen, ez az erkölcsi kérdés, hogy ha szakítunk a nukleáris energiával akkor azt külföldről sem vesszük meg.
De hát az EU is ezt tette a magyar erőműveket rákényszerítette drága környezetvédelmi beruházásokra, monitoring rendszerekre. Ami megdrágította a termelt elektromos energiát. Liberalizálták az árampiacot és mivel olcsóbb lett az ukrán piszkos áram onnan vették meg. Erőműveink meg tönkrementek.

Na igen, ez az erkölcsi kérdés, hogy ha szakítunk a nukleáris energiával akkor azt külföldről sem vesszük meg.
De hát az EU is ezt tette a magyar erőműveket rákényszerítette drága környezetvédelmi beruházásokra, monitoring rendszerekre. Ami megdrágította a termelt elektromos energiát. Liberalizálták az árampiacot és mivel olcsóbb lett az ukrán piszkos áram onnan vették meg. Erőműveink meg tönkrementek.

Ez a Bilderberg ügynök eltűnhetne már a süllyesztőben, szégyen, amit külpolitika címén művel. S szégyen az is, hogy Orbán mindezt eltűri. Muszáj?

Válaszok:
bookmark | 2014. február 6. 0:23

Önnek nincs erkölcsi alapja bsandor nevét a szájára vennie. Egy kisebbségi sorsban élő erdélyi magyarnál jobban senki sem érezheti azt, hogy a határon túliakat cserben hagyja a magyar külpolitika.

S most nem a szavazatszerzést szolgáló lépésekre gondolok. Martonyi mit intézett Bukarestben, a székely zászló ügyében, semmit sem, kidobták,hogyan támogatják a székely autonómia ügyét, sehogyan sem, mit intézett a kárpátaljai magyar kisebbséget érintő diszkriminatív intézkedések kapcsán, semmit sem, mit intézett a felvidéki magyarok kettős állampolgársága ügyében, semmit sem, a minden elismerést megérdemlő Lomniczi úr civil szerveződése próbál tenni valamit a KÜM helyett.

De Martonyi egyből nyilatkozatot ad ki, ha a világ másik felén megsértik az emberi jogokat, azokért egyből aggódik. Egy senkiházi, a magyarság szégyene.

Aki egyik nap még MSZMP tag, majd a másik nap "jobboldali" az nem hiteles ember.Politikusnak semmiképpen sem, s nincs egyedül.

Szar dolog rabszolgának lenni.

A német energiapolitika középpontjában a német földön, német technológiával, a német ipari kapacitás felhasználáésával történő energiatermelés áll.

Ezért tart Németország ott, ahol tart.

Nálunk a dakoták az oroszokat választották a magyar ipar, magyar technológia és magyar munkaerő helyett.

Legyenek átkozottak.

Gyalázat, amit a magyar kormány művel Európában.

Eleve gyalázatos, hogy 24 évvel a rendszerváltás után egy ügynökügyben érintett, mellesleg ex-MSZMP-s képviseli országunkat.

Másrészt ezzel a gyalázatos viselkedéssel csak megerősítjük a nygatot abban, hogy akissé ittas Churchill anno jól látta a helyzetet: bizony Magyarországnak nincs helye a fejlett Európában, jobb neki a muszka alávetettség.

A franciák is elégedettek lehetnek: látjátok igazunk volt Trianonban, egy ilyen cigány társaság csak veszélyt jelent Európára.

Köszönjük, Fidesz!

A következő 4 évre már nem vállalta, ha jól tudom.

Szerintem kellett egy összekötő a szabadkőművesekkel, ezt a feladatot látta el. Olyan ember kell oda, akit be is engednek bizonyos helyekre, ahova pl egy jobbikost soha nem mert nem szalonképes.

Válaszok:
Felebarát | 2014. február 6. 0:27

nem hiába lobbizott londoniában...

jah miújság az autonómiákkal?

az eu-s csatlakozásokkal, az geopolitikai ügy?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés