Öt százalék fölé repítette az LMP-t az Összefogás

2014. január 29. 14:10
A Századvég felmérése szerint számottevően nőtt az LMP támogatottsága január első fele óta, amit az intézet az időközben bejelentett baloldali közös listának tulajdonít. Az Összefogásnak nincs több szimpatizánsa, mint az MSZP-nek, az Együtt-PM-nek és a DK-nak külön-külön volt.

Az elmúlt hetek egyik kiemelt belpolitikai fejleménye a baloldali–liberális ellenzéki pártok összefogása és a közös lista állítása volt. A Századvég korábbi, január 10–12. között végzett reprezentatív pártpreferencia-felmérése képet adott arról, hogy milyenek voltak a választási esélyek közvetlenül a bejelentéskor. Az intézet legújabb kutatása során annak járt utána, hogy a baloldali választási összefogás létrejötte mennyiben rendezte át a politikai tér erőviszonyait az elmúlt hetekben, különös tekintettel arra, hogy a baloldali közös lista szereplőjévé vált Gyurcsány Ferenc is.

A január végén készített kutatásuk szerint a baloldali összefogás nem erősebb közös listával, mint ha a pártok külön indulnának az országgyűlési választásokon. A baloldali közös listára jelenleg a választókorúak 20 százaléka szavazna, a korábbi felmérés szerint az MSZP 13, az Együtt-PM 4, a DK pedig 3 százalékon állt a teljes népességben.

A Századvég eredményei szerint a legszembetűnőbb változást az hozta, hogy az LMP támogatottsága bő egy év után újra elérte a parlamenti bejutási küszöböt. A teljes népesség 5 százaléka voksolna rájuk. A Századvég elemzése szerint az összefogás nyertese elsősorban az LMP, és kevéssé a koalícióban szereplő baloldali pártok, amiben szerepe lehet annak is, hogy Bajnai Gordon hátra-, Gyurcsány Ferenc pedig előrelépett, ami csalódást kelthetett a baloldali választók egy részében.

Az ellenzéki átrendeződés ellenére stabilnak mondható a Fidesz–KDNP előnye, továbbra is a felnőttkorú lakosság 32 százaléka támogatja a kormányzó pártokat. A Jobbik jelenleg 11 százalékon áll a teljes népességben (a korábbi mérés 10 százalékra tette támogatottságukat), más pártokra a választókorúak 2 százaléka szavazna.

A biztos szavazó pártválasztók között a kormánypártok támogatottsága 51 százalék (a hónap elején 52 százalék volt). Az Összefogás 28 százalékon áll, ami valamivel kevesebb a baloldali pártok korábban mért összes támogatottságánál: az MSZP 21, az Együtt-PM 5, a DK 4 százalékon állt az előző felmérésben. Az LMP ebben a rétegben is erősödött, a korábbi 3 helyett 6 százalék voksolna rájuk. A Jobbikra – januárhoz hasonlóan – a biztos szavazó pártválasztók 14 százaléka, míg más pártra 1 százalék szavazna.

Összesen 217 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hahahahahaha....

Az összefogdosás meghozta a maga gyümölcsét: lelepleződött a bukott baloldal. Egyenként több támogatójuk volt.

Bruhahahaha....

"Kötéllel" sem tudják összeterelni a támogatóikat.

Hahahahaha.....

Fele- fele az arány a kormány és ellenzéke között,
ám a Jobbik nem fog összefogni a balosokkal, így Orbán javára billen a mérleg.

Csak nem a guta ütöget?

A kampány még csak most indul majd be. A Féleszű nagy harcra számít.
Kíváncsi vagyok a többi közvélemény-kutató mérési eredményeire is.

Válaszok:
Senye Péter | 2014. január 29. 15:24

Nekem se a kedvenc pártom az LMP, de örülök, hogy az ál-baloldal rovására gyarapodnak.

Részemről akkor Orbán, ha Gyurcsány az alternatíva. De hajrá LMP! Ha stabil a FIDESZ fölénye, és az Összefogásnak semmi esélye, akkor van egy LMP-szavazatom.

Varhato volt.

Egyszer a 2010 elotti bagazst mar ketharmaddal a pokolba kivantak.
Most az, aki ezeket is el akarja kuldeni, miert valtana vissza arra, akik helyett egyszer mar ezeket valasztotta?

Megnézve a Tárki kutatásának az eredmény elég számottevő az eltérés.
http://www.tarki.hu/hu/news/20..

"Úgy látszik, az emberek többsége mégis különbséget tud tenni az elvhű politizálás, és a gerinctelen csúszás-mászás között a hatalomért."

"Mondom ezt (...) Fidesz szimpatizánsként."

áhá! trükkös megfogalmazás!
te most azt akarod mondani, hogy bár látod, hogy a fidesz politikája egyáltalán nem elvhű, hanem inkább "gerinctelen csúszás-mászás" a hatalomért, mégis velük szimpatizálsz.

bevallom, nem értem ez neked miért jó, de te dolgod.

elvhű politizálást jelenleg egyedül a kétfarkú kutyapárt végez. tény, hogy az lmp az elvhűbbek közé tartozik, de hogy a fidesz az mszp-vel kézenfogva áll az elvhűségi sor végén, az is biztos.

"Kíváncsi vagyok a többi közvélemény-kutató mérési eredményeire is." - néhány százalékkal kevesebbet hoznak ki a Fideszre és a Jobbikra, valamivel többet az MSZP&Tsai kft-re, az LMP-t meg 5% alá nyomják.

Nem lesz szüksége az LMP-re. Még ebből az eredményből nem következik, hogy az LMP bejut. Magas a bizonytalanok száma és nem valószínű, hogy a szavazatuk azonosan azonos lesz a mostani mért arányokkal. Sőt nagy valószínűséggel arányában kevesebbet fog kapni az LMP.

ezen mar megoszlanak a velemenyek hogy rosszabb lenne-e, fenti felmeres epp azt mutatja, hogy az altalanos velekedes szerint nem rosszabb.

2010-ben ez a diagram nagyon mashogy nezett ki a kormanyzo erok elutasitottsagat illetoen.

Persze lehet makacskodni, es egy kemenymag ismetelgetheti hogy a zorban az rosszabb meg a gyurcsanyeknal is, csak az a baj (marmint nekik baj), hogy ezzel a velemennyel lathatolag a szavazok tobbsege nem ert egyet.
Ami meg mindig nem lenne alapvetoen gond, ha megprobalnak errol a szavazokat MEGGYOZNI.

De ilyen erveket nem latunk, csak megy a valtsuklea zorbant mert a zorbannal barki jobb meg a fleto is...
Emellett viszont nincsenek ervek, ezert be fog fulladni a mutatvany.

A PM? Ne bazz!

Bárcsak érteném hogy egy olyan ember, akinek (látszólag) van egy kialakult képe a világról, értékalapúan, elvek mentén gondolkodik, az miért alázza meg saját magát egy olyan párttal, mint a PM.

Vagy a NAV botrány...

A jelenlegi állás szerint - várhatóan ez lényegesen nem fog változni felfele - az első állítás valósnak mondható.

Szerintem 2018-ig ne menjünk előre, mert az nagyon távoli és nagyon sok minden történhet.

A bal helyzete kétesélyesnek tűnik. Megőrzi a 2. helyét, vagy kiesik. Az előbbire van nagyobb esély.

Nem venném biztosra, hogy az első négy megvan, legfeljebb az első három. A mostani állás szerint - hozzákombinálva az egyéni körzeteket - nem zárható ki a 2/3, de szerintem nem lesz. Erős kormányzati többség lesz. Továbbra is úgy vélem 1esetleg 2 új párt fog bejutni.

Az LMP-nek nagyon oda kell figyelnie a kampányban, mert egy hibás lépés, döntés azt eredményezheti, hogy kibukik. A most bizonytalanokból 2-3 %-al növelheti a támogatottságát. Egyéni mandátum megszerzésében legfeljebb a fővárosban lehet esélye.

Simán csak az a gond hogy nem csahol demagóg, alpári módon minden pillanatban a kormányra.

Teljesen feleslegesek ezek az értelmiségi nüanszok, persze adni kell a látszatra, csak minek, az emberek pártválasztási szempontjai egy 6 éves gyerek értelmi szintjével vetekszik, nem csoda hogy itt tartunk.
Egyáltalán nem szégyen ezt bevallani.:)

az allamositas nem bolsi talalmany, rengeteg jobboldali pelda van es volt ra (Thatcher, franciak stb).

"partallamot" nem epitett senki, a valasztok akaratabol jott letre egy olyan parlamenti tobbseg, ahol egy (amugy ketparti) partszovetseg egyedul megszerezte a mandatumok ketharmadat.
A partallam nem ezt jelenti.

Az oroszokat meg inkabb nem kommentalnam, de felhivnam figyelmedet ra hogy jobboldali kormany van Oroszorszagban.

Nem tartom valószínűnek, hogy ez a szám jó. Ennek alapján a részvétel 70 % feletti lenne a szavazásra jogosultak figyelembevételével. Ez pedig kizárt. Amennyiben mégis így lenne, akkor a most 6-7-8 %-on álló pártoknak kicsi esélye lenne a bejutásra.

node az a baj, hogy ez az axiomaja az egesz kozoslistas osszefogasnak, viszont ezzel a szamotokra axiomaval meg lathatolag a tarsadalom nagy tobbsege nem ert egyet.
Ket dolgot lehet:
vagy hulyezik oket, de abbol nem lesz a jelenleginel nagyobb tamogatottsag,
vagy megprobaljak oket meggyozni, ehhez viszont az kene hogy ne axiomanak vegyek ezt, hanem probaljak valahogy bizonyitani.
Erre meg nagyon nem latok torekvest.

Az szamomra nem jelent minosegi kulonbseget, hogy ugyanazon szamu mandatum 1, 2, 3 vagy 5 part kezeben tomomrul eppen egy valasztas kovetkezteben.
Az ugyanaz, a tarsadalom adott X hanyada kuldott Y kepviselot. Hogy ez az X hanyad tortenetesen hova szavaz, es ez az Y kepviselo aki oket kepviseli hany parthoz tartozik, nem szamit. Ha a tamogatottsag ugyanannyi mogottuk, akkor nem ertem miert kellene partdarabszam alapjan diszkriminalni.

Vagy ha most a Fideszt felszeletelnek ketto helyett mondjuk ot partra, az valtoztatna barmin is?

A Fidesznek 2010-ben mintegy 400 ezer szavazattal volt több, mint korábban. Nem ezzel lett kétharmada, hanem az egyéni mandátumokkal. Amennyiben most is hasonló lenne az egyéni mandátum, akkor lehetne kétharmad. A körzetek azonban megváltoztak és nagyobb esélye van más pártoknak is egyéni mandátum jutáshoz. Ezért valószínűsíthető, hogy nem lesz kétharmad.

2010-ben az MSZP-re 1.346.277 fővel kevesebben szavaztak, mint 2006-ban. Így elsődlegesen nem a Fidesztől kellene szavazókat megnyerniük, hanem más pártoktól. LMP, Jobbik, kisebb pártok. A Fidesznek 2002-ben és 2006-ban is 2,3 millió volt a szavazó bázisa. Szerintem ezt most is meg tudja tartani. Amivel több lett 2010-ben az ugyan javítana az Együtt mérlegén, de a mostaninak egy része el is pártolhat, ha megjelenik egy versenyképes, jó kampányt folytató baloldali párt.

Az Összefogás közös lista állítását hibásnak tartom. Az MSZP-nek a Bajnaival történt összeborulását is hibásnak tartottam, de a további bővítés - úgy ahogy írod - szerintem rontott a helyzetükön, nagy kockázattal jár számukra.

Az új körzetek létszáma között sokkal kisebb különbségek vannak, mint korábban. A kapcsolt települések is átrendeződtek. Ennek következtében az egyéni mandátumoknál a korábbit nem lehet figyelembe venni.
(Nem azt írtam, hogy a baloldalon lehet újítás, hanem azt a baloldalon bekerülhet egy új párt. Igen még mindig fenntartom a lehetőségét, egészen március közepéig. Akkor esetleg változtatok rajta.)

Ne keverd össze az ÁFA kulcs növelését, az adóterheléssel.

Az ÁFA kulcsa 25 %-ról 27 %-ra nőt. A különbözet 2 %, ezzel nőtt.

Az adóterhelés viszont 8 %-al nőtt, ahogy ezt kiszámoltad. Ez azonban csak akkor igaz a bevételre, ha semmi sem változott.

A tényleges fogyasztási adóbevételt viszont számos más tényező befolyásolja. Így a forgalom, értékesítés összetétele - más adókulcs is létezik - a fogyasztás értékének a növekedése, vagy csökkenése, az pénzügyi teljesítések szempontjából áthúzódó tételek egyenlege, az ellenőrzések során kiszabott büntetések, ezek pénzügyi teljesítése, a tartozás behajtás, hogy csak néhányat említsek.

Mert az LMP kettészakadt, és a szakadás óta nem csináltak Gyöngyöspatához fogható baromságokat. Azt tehát az elszakadtakhoz remélem kötni.

A FIDESZ-nek ugyanakkor tényleg van egy halom gyomorforgató dolga, és korántsem csak a stílus. Bár azért a stílus is: hogy lehet egy dohányboltot "nemzeti"-nek nevezni? Nemzeti ügy talán a dohányzás? De a trafik-ügynek a tartalma is elég ijesztő. "Focipálya"-mond valamit? Jó, kisebb méretű, mint egy autópálya, de azért épp elég szar.

Teljesen elszálltak ezek maguktól, kétharmadot nem érdemelnek.

Válaszok:
Berecskereki | 2014. január 29. 17:33

Értem, hogy mit mondasz. A logikádat is értem, de hibásnak tartom.
Abban ugye megegyezhetünk, hogy a szavazók száma lényegesen nem nőtt?
Korábban voltak olyan körzetek - ezt az AB is kifogásolta, de soha nem rendezte az Országgyűlés, így alkotmányos mulasztásban volt - 20-30-40 %-al több volt a szavazó. Nos ezek lettek kiegyenlítve. Így vannak olyan körzetek, ahol most több a szavazó és vannak olyanok ahol kevesebb. Nem ebben van azonban a lényeg, hanem a körzethatárok átszabásában. Ez pedig azt jelenti a korábbihoz viszonyítva, hogy több lett az olyan körzet, amely arányaiban nagyobb mértékben jobboldali. Ugyanez igaz a baloldal tekintetében is. Ennélfogva szerintem kb. 28-30 olyan körzet van ahol a baloldalnak van nagyobb esélye a győzelemre és 40-45 olyan körzet ahol a jobboldalnak. A többi körzet amolyan billegős, azonban a 2006 választásokat figyelembe véve ezekben is nagyobb eséllyel indul a jobboldal.
Ezzel kapcsolatban, ha érdekel olvasd el Szigetvári Viktor korábbi elemzését és következtetését - http://www.hazaeshaladas.hu/ft..
A metodika érdekes és kapcsolódik az általam írtakhoz, de szerintem a következtetés hibás.
Ez elméletileg igaz "Minél nagyobb egy körzet, annál kevésbé van súlya a területi eltéréseknek, annál jobban közelítenek az eredmények az országos átlaghoz." de jelen esetben nem arról van szó, hogy az összes körzet növekedett, hanem arról, teljesen átrendeződött. Így nem biztos, hogy igaz az elmélet amit állítasz. Természetesen ki sem zárható. Azonban úgy vélem nem ez lesz a döntő, hanem a személyek ismeretsége, elfogadottsága.

Szerintem nem kevés a hátralévő idő, ha a személyek országosan ismertek, az egyéniben indulók, pedig a körzetükben. Egy erős 2-3 hetes kampánnyal az akadály sikerre vihető. Ehhez azonban média támogatás is kell. A problémát legfeljebb az okozhatja, hogy baloldalon erre nem lesz kapható a média. Kérdés, hogy a nem elfogult és a jobboldali média ehhez miképpen viszonyul.
Kérdezheted; mire alapozok, amikor 2-3 hetet írok. Gyakorlati tapasztalatra. A körzetünkben 2010-ben 2 hét alatt megfordítottuk a választók véleményét, s aki korábban többször simán győzött, vesztett az első fordulóban.

Az állítás "a körzetek megváltoztatása a Fidesznek kedvez." annyiban igaz, hogy a korábbi választások alkalmával a Fidesz mindig jobban teljesített egyéniben, mint listán. A megváltoztatott körzetek miatt ez még erőteljesebben észlelhető - ez igaz az erősebb baloldali körzetekre is - de nem azért amiért mondják, hanem azért mert több volt korábban a jobboldal - baloldal - jelöltjét támogató szavazat. Ebben is tetten érhető az részigazság erőteljes hangoztatása.
Montaigne mondta, ami igaz egy adott pártra és jelöltjére is; Céltalan hajósnak nem kedvez a szél.

Lefordítva; Olyan pártot kell létrehozni és olyan jelöltet indítani, amely/aki hiteles, megbízható és a többség által elfogadott.

Nem a dohányzásról van szó, hanem a dohány forgalmazásáról, ennek engedélyezéséről.

Válaszok:
Csomorkany | 2014. január 30. 8:38

Nehéz lesz - sőt lehetetlen - meggyőzni, mert sokan csak egy-egy adónem hatását nézik és nem az összesét.
Az adóterhelés tartalmazza a fogyasztás típusú, a jövedelem típusú és egyéb adókat, illetékeket.
Hiányzik a vertikális gondolkodás és a horizontális is csak részleges.

Nem értettelek félre, de igazad van, nem megfelelően fogalmaztam. A tendencia megfelelő. Maradjunk ennél a szónál és ezt helyettesítsed be abba amit írtam.

Talán nevetni fogsz, de a „kevesebb az több”, másként „A kevesebb (néha) több.” mondatnak van értelme és adott esetben, adott körülmények között igaz.

Kevesebb mennyiség, jobb minőség.
A kevesebbért, ha megküzdöttel érte, nagyobb a becsülete, többet ér, mint annak a többnek, melyhez fáradság nélkül jutottál.

Nem fogalmaztál pontatlanul, mert értem.
Arról feledkezel áll, hogy az összes körzet szavazó létszáma fix. Csak úgy tudod az egyik körzet létszámát növelni, ha a másikét csökkented. Ezért nem biztos, hogy az elmélet fedi a valóságot.

Az elméleted csak akkor valós, ha az összes szavazó mennyiséget is lehet növelni.

Nem lehet változtatni. A választási törvény szerint a szavazó körzetek megközelítőleg azonos létszámúaknak kell lenni.

Megnézetem a körzeteket, ennek alapján tudom azt mondani hogy nincsen olyan aránytalanság amire egyesek utalnak. Annál inkább se, mert van kb. 30 % vándorló szavazó.

Amire pedig utaltam abban az a lényeg, hogy korábban is voltak és most is vannak. Az egyes korábbi választások eredménye ezt mutatja, mint ahogy azt is; a Fidesznek 2002 óta a törzsszavazói 2-2,3 millióra tehető. Az MSZP-től pedig 2010-ben 1,3 milliót meghaladó szavazó pártolt el, akik 2002-ben és 2006-ban is az MSZP-re szavaztak. Ebben az esetben is előfordulhat, hogy a szórás alacsony, nagyjából azonos az egyes körzetekben, de erre sincs bizonyíték, így csak feltételezés.

:-)
Így már más. Tényleg félreértettelek. Biztos kamaszodom és figyelmetlen vagyok. Sebaj, majd bepótolom.

20...kemény...akkor 7-et vesztettek, vagy az hova tünt?

bár a reménykedő jobboldaliak 14-et várnak, még meg lehet, az lmp-nek vagy a jobbiknak...

a határozatlan határozattan tudják, hoyg nem a kormány, mert akkor nem lenne határozatlan..vagy max a végén a kormány, ha nem tudja magát meggyőzni...

mert ugye azok azért határozattan határozatlanok, mert váltani szeretnének..

Ízlelgesd már ezt, mint kifejezést: "Nemzeti dohánybolt"! Tényleg nem érzed, milyen abszurd? A lottózót nem akarod "Nemzeti lottózó"-nak nevezni?

Ausztriában is védik a koncessziót, de nem minősítik verbálisan nemzeti ügynek a dohányzást.

Az ilyen szarságok nagyon sok szavazatot visznek ám az enyémé mellett. Bemegy a dohányos a Nemzeti Dohányboltba, kicsit szégyenkezve, mert maga is tudja, hogy hülyeség cigizni, jól lehúzzák, amitől a szégyenkezése idegességbe fordul, utána megszemléli a jellegzetes FIDESZ-nyelven írt logót, és az idegessége világos irányt is kap.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés