Európai Zöld Párt: Siralmas a paksi bővítés

2014. január 24. 12:03

Az Európai Zöld Párt társelnöke szerint fenntarthatóságra kell alapozni, ha közép- és hosszú távon versenyképesek akarunk lenni. A paksi bővítés azért siralmas, mert bebetonoz egy rossz típusú fejlesztést, ráadásul a pályázat és vita nélküli döntés nem demokratikus.

Reinhard Bütikofer, az Európai Zöld Párt német társelnöke egy budapesti konferencián adott interjút a Budapest Beacon-nak. A politikus kiemelte: Németországban a megújuló energiafelhasználás jelentős fejlődése miatt alaptalanok maradtak azok az aggodalmak, hogy atomenergia nélkül nem lesz elég az energia. Szerinte a megújuló energia segített feltámasztani a német gazdaságot.

A paksi bővítésre vonatkozó megállapodást siralmasnak nevezte, három okból is.

Először is, ez nem a megfelelő fajta energia, és be fogja betonozni ezt a rossz típusú fejlesztést évtizedekre. Egy sokkal progresszívabb energiapolitika útjába fog állni. Például a megújuló energiák útjába, amiben Magyarország nagyobb potenciállal rendelkezik, mint bármely szomszédja. A legjobb lehetőségeket vesztegetik el.

Másodszor, ez egyáltalán nem demokratikus. A döntés meghozatala meglehetősen tekintélyelvűnek tűnik. A döntést pályázat nélkül, parlamenti vita nélkül, nyilvános vita lefolytatása nélkül, megvalósíthatósági tanulmány nélkül, népszavazás nélkül hozták meg. Két vezető, zárt ajtók mögött meghozott, nem demokratikus, nem átlátható döntése.

Harmadszor pedig, emiatt Magyarország orosz függősége megnő. Véleményem szerint a magyaroknak erre is gondolnia kellene. Nézze, Orbán Úr azt mondta, nem akar Brüsszel gyarmata lenni. Most akkor pontosan milyen viszonya is lesz Moszkvával?

Hangsúlyozta, hogy a széndioxid-kibocsátás csökkentése, az energiahatékonyság és a megújuló energia részesedésének növelése nem csak új munkahelyek teremtésére, de az orosz függőség csökkentésére is alkalmas.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/63094