Európai Zöld Párt: Siralmas a paksi bővítés

2014. január 24. 12:03
Az Európai Zöld Párt társelnöke szerint fenntarthatóságra kell alapozni, ha közép- és hosszú távon versenyképesek akarunk lenni. A paksi bővítés azért siralmas, mert bebetonoz egy rossz típusú fejlesztést, ráadásul a pályázat és vita nélküli döntés nem demokratikus.

Reinhard Bütikofer, az Európai Zöld Párt német társelnöke egy budapesti konferencián adott interjút a Budapest Beacon-nak. A politikus kiemelte: Németországban a megújuló energiafelhasználás jelentős fejlődése miatt alaptalanok maradtak azok az aggodalmak, hogy atomenergia nélkül nem lesz elég az energia. Szerinte a megújuló energia segített feltámasztani a német gazdaságot.

A paksi bővítésre vonatkozó megállapodást siralmasnak nevezte, három okból is.

Először is, ez nem a megfelelő fajta energia, és be fogja betonozni ezt a rossz típusú fejlesztést évtizedekre. Egy sokkal progresszívabb energiapolitika útjába fog állni. Például a megújuló energiák útjába, amiben Magyarország nagyobb potenciállal rendelkezik, mint bármely szomszédja. A legjobb lehetőségeket vesztegetik el.

Másodszor, ez egyáltalán nem demokratikus. A döntés meghozatala meglehetősen tekintélyelvűnek tűnik. A döntést pályázat nélkül, parlamenti vita nélkül, nyilvános vita lefolytatása nélkül, megvalósíthatósági tanulmány nélkül, népszavazás nélkül hozták meg. Két vezető, zárt ajtók mögött meghozott, nem demokratikus, nem átlátható döntése.

Harmadszor pedig, emiatt Magyarország orosz függősége megnő. Véleményem szerint a magyaroknak erre is gondolnia kellene. Nézze, Orbán Úr azt mondta, nem akar Brüsszel gyarmata lenni. Most akkor pontosan milyen viszonya is lesz Moszkvával?

Hangsúlyozta, hogy a széndioxid-kibocsátás csökkentése, az energiahatékonyság és a megújuló energia részesedésének növelése nem csak új munkahelyek teremtésére, de az orosz függőség csökkentésére is alkalmas.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Fukusima alapvetően megváltoztatta az atomerőművekkel kapcsolatos felfogásomat" - hangsúlyozta a határozatot indokolva Merkel kancellár, akinek kormánya néhány hónappal ezelőtt még az erőművek működési idejének átlagosan 14 évvel történő meghosszabbítása mellett döntött.

...a Japánban történtek nyomán az elhatározott fordulat az egyetlen hiteles és egyben szükségszerű lépés volt. A kormány alapvető váltást hirdetett az energiaforrások terén, hangsúlyozva a megújuló energiára - szél, nap, biomassza - való áttérés szükségességét. Utalt arra is, hogy az energiaellátás biztonsága érdekében új gáz-, illetve szénerőművek építésére van szükség, és célul tűzte ki az energiatakarékosság erősítését is. Röttgen azt hangoztatta, hogy a fordulat hatalmas esélyt jelent az ország, illetve a gazdaság számára."

Ha az oroszok elzárják az olajcsapokat, ha nem fogadják az atomhulladékot, akkor mit teszünk?

"Magyarország utoljára 1998-ban szállított 180 kazettányi kiégett nukleáris fűtőelemet Oroszországba - mondta Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója. Ezt annak kapcsán közölte, hogy az orosz szövetségi legfelsőbb bíróság február 26-án törvényellenesnek nyilvánította a Paksi Atomerőmű nukleáris hulladékának Oroszországba szállítását.

1998-ban az oroszországi kiszállítások megszűnése után született döntés a paksi 50 éves időtartamra tervezett átmeneti atomhulladék-tároló létesítéséről. Ennek megfelelően 2001 végéig mintegy 2330 kiégett fűtőelemet helyeztek el Pakson, nagyjából ugyanannyit, mint amennyit eddig kiszállítottak Oroszországba, a cseljabinszki atomhulladék-feldolgozóba."

Bár jómagam is azt gondolom, ha Paksot mindenképpen bővíteni kellett volna akár a múltban, Oroszország akkor is ott lett volna az esélyesek kalapjában.

Bocs, linkelek egy anyagot (amit magam is úgy találtam - nem hosszú, a lényeget viszont elmeséli). Az anyag leírja általánosan, hogy hogyan csoportosítjuk az atomhulladékokat, Paks kapcsán pedig a kapcsolódó információkat ismerteti. Hol tárolják azokat hazánkban jelenleg, milyen körülmények között és persze, hogy mi lesz a sorsuk, tervezett sorsuk.

http://www.doksi.hu/news.php?order=DisplayPrintable&id=610

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés